När du inte har tillgång till vanlig WiFi-anslutning är ett mobilt bredband ett enkelt och flexibelt sätt att surfa på. Välj mellan olika surfvolymer, operatörer, kontantkort och abonnemang. Här kan du läsa mer om hur du använder ett SIM-kort för att få mobilt bredband.
 

Operatör
Mobilt bredband
Surf
Kostnad
 
Hallon
Mobilt bredband5 - 200 GBfrån 44 :-Läs mer & Beställ!
Chilimobil
Mobilt bredband50 – 100 GB, Fri surf!från 249 :-Läs mer & Beställ!
A3
Mobilt bredband40 - 200 GBfrån 249 :-Läs mer & Beställ
Tre
Mobilt bredband15 GB - Obegränsatfrån 149 :-Läs mer & Beställ
Telenor


Mobilt bredband40 - 200 GB, Obegränsadfrån 249 :-Läs mer & Beställ

 

Hur SIM-kort till mobilt bredband fungerar

Ett mobilt bredband innebär att du använder ett vanligt SIM-kort för att koppla upp dig på trådlöst nätverk. Genom att sätta SIM-kortet i ett USB-modem, en router eller direkt i surfplattan kan du koppla upp dig mot det mobila nätverket. Sen surfar du precis som du gör i mobilen. Det fungerar alltså precis på samma sätt som när du använder din mobildata för att surfa i mobilen men du väljer vilken typ av nätverksmottagare du vill ha.

Om datavolymen i abonnemanget eller kontantkortet tar slut behöver du fylla på eller invänta ny data för att kunna surfa vidare. Det fungerar alltså precis som abonnemanget eller kontantkortet till telefonen. Vissa operatörer erbjuder ett tvillingkort till ditt vanliga mobilabonnemang och du kan då använda det SIM-kortet som mobilt bredband och dela på surfpotten.
 

SIM-kort till mobilt bredband

SIM-kort till mobilt bredband


 

Fördelar med mobilt bredband

När du inte har möjlighet att koppla upp dig på vanligt Wifi är mobilt bredband en räddare i nöden. Oavsett om du väljer att sätta in SIM-kortet direkt i surfplattan, i USB-modemet eller i den trådlösa routern kan du alltid ta med ditt trådlösa WiFi. Det gör att du har full frihet att surfa oavsett om du sitter på tåget, spenderar en vecka i sommarstugan eller semestrar i husvagnen.

Det är enklare att ändra datavolymen med ett mobilt bredband än det är att ändra storleken på det inkopplade nätverket i din bostad. Tecknar du ett mobilt bredbands-abonnemang eller skaffar ett kontantkort kan du välja själv när du vill ha mer eller mindre surf, eller pausa mobila bredbandet helt. Det gör att du kan anpassa kostnaden för mobila bredbandet efter hur mycket du faktiskt använder det.

 

Välja mellan abonnemang och kontantkort

När du ska välja mellan abonnemang och kontantkort finns det några saker du kan tänka på för att avgöra vad som passar dig bäst. Vill du bara använda det mobila bredbandet under enstaka veckor i sommarstugan eller i väntan på att du får internet installerat i din bostad, då är ett kontantkort att föredra. När du har ett kontantkort kan du ha det liggandes i upp till ett år utan att behöva tanka det. Du slipper då betala för månader då du inte använder det mobila bredbandet vilket du skulle gjort om du valt ett abonnemang.

Vill du däremot alltid kunna ta med dig surfplattan utan att behöva tänka på om det finns WiFi-anslutning då kan ett abonnemang vara ett enklare alternativ. Ett abonnemang kan även vara att föredra om du alltid vill ha trådlöst WiFi i sommarstugan och slippa tänka på att fylla på ditt kontantkort när du är framme. En kontantkortsladdning har oftast en giltighetstid och om du inte har surfat upp all din data så försvinner din surfpott när giltighetstiden löpt ut.
 

Att tänka på när du väljer mobilt bredband

Precis som när du väljer mobiloperatör behöver du tänka på hur täckningen ser ut där du har tänkt att använda ditt mobila bredband. Att skaffa mobilt bredband som sen fungerar knackigt kan vara oerhört frustrerande. De flesta mobiloperatörerna har täckningskartor så att du kan se om de har bastäckning, bra täckning eller mycket bra täckning.

Trots att abonnemang kan kännas oerhört enkelt är det värt att fundera på om ett kontantkort skulle passa bättre. Ibland är ett abonnemang mer fördelaktigt men det finns även tillfällen då ett kontantkort kan komma att spara dig mycket pengar.

Om du väljer att skaffa ett mobilt bredband som ska täcka hela familjens datorer och surfplattor så behöver du se till att routern klarar av att ha flera anslutningar. De flesta routrarna klarar av flera anslutningar men har du en stor familj är det värt att säkerställa att rätt antal datorer kan vara anslutna samtidigt.

 

Operatörer med mobilt bredband kontantkort

När du köper ett SIM-kort som du laddar på med kontantkortspaket kan du själv välja när du vill ladda kortet. Välj bland olika surfvolymer och giltighetstider som sträcker sig från 1-dag upp till ett halvår. Du kan alltid ladda kontantkorten på operatörens hemsida.

De operatörer som har kontantkort för mobilt bredband är Hallon, Tre och Tele2.

 
hallon
Hallon
Hallon är Sveriges billigaste operatör när det gäller mobilt bredband. Med Hallon surfar du snabbt i mobilnätet som de delar med operatören Tre. Med Hallon är priserna låga, täckningen god och du kan spara upp till 100 GB oanvänd surf. När du köper kontantkort till mobilt bredband kan du välja mellan 5 GB och 200 GB surf.

 
tre
Tre
Tre erbjuder flera olika surfmängder så du kan lätt hitta en datamängd som passar dig för ditt mobila bredband. Du beställer ett kontantkort och sedan ett värdebevis med så mycket surf du behöver. Välj mellan
 

  • 1 dags surf med 1 GB
  • 7 dagars surf med 5 GB
  • 30 dagars surf från 10 GB upp till 200 GB surf
  • 90 dagars surf med 10 GB eller 40 GB surf

 
Simkort till mobilt bredband
Tele2
Hos Tele2 hittar du Wifi To Go som är ett kontantkort och för dig som bara behöver mobilt bredband lite då och då. Du beställer hem ett tomt simkort och fyller på med mobildata när du vill. Du kan välja mellan 5 GB upp till 60 GB surf för Wifi To Go.

 

Operatörer med mobilt bredband abonnemang

När du väljer abonnemang bör du fundera på hur mycket data du tror du kommer att använda. Är du osäker på vilken storlek som passar dig bäst kan du testa dig fram genom att välja en operatör som inte har bindningstid. Oftast har du en månads uppsägningstid men för att slippa betala för mer än du använder är det en bra idé att hålla lite uppsikt över din förbrukning under de första månaderna.

De operatörer som erbjuder abonnemang till mobilt bredband är Hallon, Tre, Tele2, Telia och Telenor.

 
hallon
Hallon
Hallon är en billig operatör för mobilt bredband. Du surfar snabbt i mobilnätet som de delar med operatören Tre. Priserna är låga, täckningen god och du kan spara upp till 100 GB oanvänd surf. När du köper mobilt bredband med ett abonnemang kan du välja mellan 5 GB och 200 GB surf.
 
Chilimobil
Chilimobil
Den nya operatören Chilimobil erbjuder bra priser på mobilt bredband. Du surfar snabbt i mobilnätet hos Tre och du kan välja mellan fasta surfmängder eller fri surf.
 
tre
Tre
Hos Tre kan du skaffa mobilt bredband med 15 GB, 50 GB surf eller med obegränsad surf. Obegränsad surf gäller endast inom Sverige och alla abonnemang är utan bindningstid.
 
Simkort till mobilt bredband
Tele2
Hos Tele2 kan du beställa mobilt bredband med 40 GB, 100 GB eller 400 GB surf. Det är inga bindningstider och du kan när som helst ändra datamängd.
 
telia
Telia
Med operatören Telia kan du välja på två olika abonnemang för mobilt bredband. Du väljer mellan 40 GB, 100 GB och obegränsad surf och surfen kan du spara.
 
telenor
Telenor
Med mobilt bredband hos Telenor kan du välja mellanstor sruf upp till riktigt stora mängder och obegränsad surf. Minst 10 GB av surfen kan du använda i EU/EES och Thailand.