När du inte har tillgång till vanlig WiFi-anslutning är ett mobilt bredband ett enkelt och flexibelt sätt att surfa på. Välj mellan olika surfvolymer, operatörer, kontantkort och abonnemang. Här kan du läsa mer om hur du använder ett SIM-kort för att få mobilt bredband.

Surf

Minst2GB
2 GB 100 GB

Abonnemangstyp

  Populära val

  Mobilnät

  Surf
  2GB
  2 GB 100 GB
  Filtrera
  Loading...

  Hur SIM-kort till mobilt bredband fungerar

  Ett mobilt bredband innebär att du använder ett vanligt SIM-kort för att koppla upp dig på trådlöst nätverk. Genom att sätta SIM-kortet i ett USB-modem, en router eller direkt i surfplattan kan du koppla upp dig mot det mobila nätverket. Sen surfar du precis som du gör i mobilen. Det fungerar alltså precis på samma sätt som när du använder din mobildata för att surfa i mobilen men du väljer vilken typ av nätverksmottagare du vill ha.

  Om datavolymen i abonnemanget eller kontantkortet tar slut behöver du fylla på eller invänta ny data för att kunna surfa vidare. Det fungerar alltså precis som abonnemanget eller kontantkortet till telefonen. Vissa operatörer erbjuder ett tvillingkort till ditt vanliga mobilabonnemang och du kan då använda det SIM-kortet som mobilt bredband och dela på surfpotten.

  SIM-kort till mobilt bredband
  SIM-kort till mobilt bredband

  Fördelar med mobilt bredband

  När du inte har möjlighet att koppla upp dig på vanligt Wifi är mobilt bredband en räddare i nöden. Oavsett om du väljer att sätta in SIM-kortet direkt i surfplattan, i USB-modemet eller i den trådlösa routern kan du alltid ta med ditt trådlösa WiFi. Det gör att du har full frihet att surfa oavsett om du sitter på tåget, spenderar en vecka i sommarstugan eller semestrar i husvagnen.

  Det är enklare att ändra datavolymen med ett mobilt bredband än det är att ändra storleken på det inkopplade nätverket i din bostad. Tecknar du ett mobilt bredbands-abonnemang eller skaffar ett kontantkort kan du välja själv när du vill ha mer eller mindre surf, eller pausa mobila bredbandet helt. Det gör att du kan anpassa kostnaden för mobila bredbandet efter hur mycket du faktiskt använder det.

   

  Välja mellan abonnemang och kontantkort

  När du ska välja mellan abonnemang och kontantkort finns det några saker du kan tänka på för att avgöra vad som passar dig bäst. Vill du bara använda det mobila bredbandet under enstaka veckor i sommarstugan eller i väntan på att du får internet installerat i din bostad, då är ett kontantkort att föredra. När du har ett kontantkort kan du ha det liggandes i upp till ett år utan att behöva tanka det. Du slipper då betala för månader då du inte använder det mobila bredbandet vilket du skulle gjort om du valt ett abonnemang.

  Vill du däremot alltid kunna ta med dig surfplattan utan att behöva tänka på om det finns WiFi-anslutning då kan ett abonnemang vara ett enklare alternativ. Ett abonnemang kan även vara att föredra om du alltid vill ha trådlöst WiFi i sommarstugan och slippa tänka på att fylla på ditt kontantkort när du är framme. En kontantkortsladdning har oftast en giltighetstid och om du inte har surfat upp all din data så försvinner din surfpott när giltighetstiden löpt ut.

  Att tänka på när du väljer mobilt bredband

  Precis som när du väljer mobiloperatör behöver du tänka på hur täckningen ser ut där du har tänkt att använda ditt mobila bredband. Att skaffa mobilt bredband som sen fungerar knackigt kan vara oerhört frustrerande. De flesta mobiloperatörerna har täckningskartor så att du kan se om de har bastäckning, bra täckning eller mycket bra täckning.

  Trots att abonnemang kan kännas oerhört enkelt är det värt att fundera på om ett kontantkort skulle passa bättre. Ibland är ett abonnemang mer fördelaktigt men det finns även tillfällen då ett kontantkort kan komma att spara dig mycket pengar.

  Om du väljer att skaffa ett mobilt bredband som ska täcka hela familjens datorer och surfplattor så behöver du se till att routern klarar av att ha flera anslutningar. De flesta routrarna klarar av flera anslutningar men har du en stor familj är det värt att säkerställa att rätt antal datorer kan vara anslutna samtidigt.

   

  Operatörer med mobilt bredband kontantkort

  När du köper ett SIM-kort som du laddar på med kontantkortspaket kan du själv välja när du vill ladda kortet. Välj bland olika surfvolymer och giltighetstider som sträcker sig från 1-dag upp till ett halvår. Du kan alltid ladda kontantkorten på operatörens hemsida.

  De operatörer som har kontantkort för mobilt bredband är Hallon, Tre och Tele2.

  hallon
  Hallon
  Hallon är Sveriges billigaste operatör när det gäller mobilt bredband. Med Hallon surfar du snabbt i mobilnätet som de delar med operatören Tre. Med Hallon är priserna låga, täckningen god och du kan spara upp till 100 GB oanvänd surf. När du köper kontantkort till mobilt bredband kan du välja mellan 5 GB och 200 GB surf.

  Simkort till mobilt bredband
  Tele2
  Hos Tele2 hittar du Wifi To Go som är ett kontantkort och för dig som bara behöver mobilt bredband lite då och då. Du beställer hem ett tomt simkort och fyller på med mobildata när du vill. Du kan välja mellan 5 GB upp till 60 GB surf för Wifi To Go.

   

  Operatörer med mobilt bredband abonnemang

  När du väljer abonnemang bör du fundera på hur mycket data du tror du kommer att använda. Är du osäker på vilken storlek som passar dig bäst kan du testa dig fram genom att välja en operatör som inte har bindningstid. Oftast har du en månads uppsägningstid men för att slippa betala för mer än du använder är det en bra idé att hålla lite uppsikt över din förbrukning under de första månaderna.

  De operatörer som erbjuder abonnemang till mobilt bredband är Hallon, Tre, Tele2, Telia och Telenor.

  hallon
  Hallon
  Hallon är en billig operatör för mobilt bredband. Du surfar snabbt i mobilnätet som de delar med operatören Tre. Priserna är låga, täckningen god och du kan spara upp till 100 GB oanvänd surf. När du köper mobilt bredband med ett abonnemang kan du välja mellan 5 GB och 200 GB surf.

  Chilimobil
  Chilimobil
  Operatören Chilimobil erbjuder bra priser på mobilt bredband med fri surf. Surfhastigheten är olika begränsad i de olika abonnemangen beroende på vilket du väljer. Du surfar snabbare i. de. dyrare abonnemangen och något långsammare i de billigare – men surfen är alltid obegränsad. Du surfar stabilt i mobilnätet hos Tre.

  tre
  Tre
  Hos Tre kan du skaffa mobilt bredband med 15 GB, 50 GB surf eller med obegränsad surf. Obegränsad surf gäller endast inom Sverige och alla abonnemang är utan bindningstid.

  Simkort till mobilt bredband
  Tele2
  Hos Tele2 kan du beställa mobilt bredband med 40 GB, 100 GB eller 400 GB surf. Det är inga bindningstider och du kan när som helst ändra datamängd.

  telia
  Telia
  Med operatören Telia kan du välja på två olika abonnemang för mobilt bredband. Du väljer mellan 40 GB, 100 GB och obegränsad surf och surfen kan du spara.

  telenor
  Telenor
  Med mobilt bredband hos Telenor kan du välja mellanstor sruf upp till riktigt stora mängder och obegränsad surf. Minst 10 GB av surfen kan du använda i EU/EES och Thailand.

  Mobilt bredband

  Få snabb surf med ett mobilt bredband. Du surfar med snabba nät över hela Sverige och kan ansluta surfplatta eller router så fler kan använda ditt trådlösa bredband. Det finns mobila bredband både som kontantkort och som abonnemang. Mobilt bredband är perfekt för dig som skall surfa vart du vill utan mobiltelefon.

  Jämför mobila bredband

  Det fina med ett mobilt bredband är att du verkligen kan surfa där du är! Du kan ansluta USB modem, surfplatta, router eller laptop för att surfa där du befinner dig. Med ett mobilt bredband får du stora surfmängder till ett bra pris och kan vara uppkopplad fast du inte har tillgång till WIFI eller fast bredband. Priserna är numera riktigt bra när det kommer till mobila bredband och du kan enkelt jämföra detta via denna artikel.

  Mobila bredband – olika typer

  Du kan numera skaffa mobilt bredband från Telia, Telenor, Hallon, Chilimobil, Tele2 och Tre. Hallon och Chilimobil har ett par riktigt bra alternativ, likaså Tre. Hallon har dock lägst pris och bra surfmängder medan Chilimobil ligger i mitten men erbjuder obegränsad surf. Hos alla dessa operatörer surfar du med höga hastigheter och har bra täckning över större delen av Sverige.

  Man kan köpa mobilt bredband antingen som kontantkort eller som abonnemang. Tidigare kunde du få fri surf när du tecknade mobila bredband men numera är dessa begränsade. Väljer du Hallon så har du nästintill fri surfmängd. Tar surfmängden slut, så surfar du fortfarande med bredbandet, men till en reducerad hastighet. Du kan självklart även välja att köpa till surfmängd och surfa vidare med snabb hastighet.

  Mobilabonnemang med fri surf

  En del väljer att skaffa sig ett mobilabonnemang med stor surfmängd och kopplar ihop dator, surfplatta eller router via mobiltelefonen och abonnemanget via Hotspot. Du kan då ha ett abonnemang och slipper att betala för flera abonnemang. Vill du ha separat kontantkort eller mobilt bredband via eget abonnemang så är det ju en självklarhet att skaffa detta separat. Många surfar i stugan, på landet, i båten eller på semestern via separata mobila bredband.

  Tre erbjuder idag ett mobilt bredband med stationär router med obegränsad surf. Det kan vara ett bra alternativ om man har en sommarstuga på en plats där det inte finns fiber eller ADSL, eller om man hellre vill ha bredband via mobilnätet hemma.

  Kontantkort eller abonnemang?

  Tidigare köpte många kontantkort istället för abonnemang både när det gällde mobiltelefoni men även för mobila bredband. De flesta mobila bredbanden har idag ingen bindningstid, därför väljer allt fler abonnemang, då det brukar finnas större surfmängder kopplade till dessa.

  Kontantkort – Där betalar du en summa för ditt användande i förväg och med ett abonnemang betalar du på faktura efter det att du använt ditt mobila bredband under månaden. Surfar du sporadiskt och inte under hela året, utan under kortare perioder, såsom semestrar och andra tider, så rekommenderas kontantkort. Annars är nästan alltid abonnemang det billigaste och enklaste alternativet.

  Har du betalningsanmärkningar så kan ett kontantkort vara enklare att skaffa, men numera är det relativt enkelt att få abonnemang hos till exempel Hallon och Comviq. De släpper igenom kunder som har haft problem med sin ekonomi. Med ett kontantkort får du inga räkningar. Du betalar som sagt i förväg.

  Fördelar med abonnemang

  Använder du ditt mobila bredband ofta och relativt regelbundet, så är det självklart att du skall skaffa dig ett abonnemang. Du slipper fylla på något kontantkort och har alltid bra avtal när det kommer till surfmängder och priser. Just nu har Hallon och Tre bäst alternativ vad gäller priser och surfmängder.

  Vill du köpa en surfplatta, laptop eller router till ditt mobila bredband, så är ett med abonnemang en självklarhet. Då betalar du av på den produkt du köpt varje månad via abonnemanget. Smidigt och enkelt. Många passar på att skaffa sig ny surfplatta med mobilt bredband, speciellt inför semestrar, stugvistelser eller båtfärder. Det är lätt att alltid vara uppkopplad!

  Jämför priser på bredband

  Priser varierar kraftigt mellan de olika operatörerna vad gäller mobilt bredband. Priserna har däremot sjunkit de senaste åren vad gäller den surfmängd man får för sina pengar. Nu är det fast pris på abonnemangen och detta gör att du surfar till riktigt låga priser och snabba hastigheter. Många väljer att ha ett mobilt bredband även hemmavid ifall man inte har tillgång till snabbt fast bredband. Då erbjuder Tre en bra lösning med obegränsad surf som man kan dela på hela familjen.

  Surf med höga hastigheter

  När du skaffar mobilt bredband så är hastigheten viktig. De operatörer som idag erbjuder denna typ av bredband har alla höga hastigheter över hela landet. Sverige har väl utbyggda mobilnät där all datatrafik går. Telia, Tre, Telenor och Tele2 har alla snabba nät samt bra täckning över hela landet, och alla operatörer på den svenska marknaden använder något av dessa nät. Det är bra att du kollar upp täckningen innan du skaffar mobilt bredband hos den operatör du väljer.

  I tätort har du alltid snabb uppkoppling, men det kan skilja lite ute på landet. Du kan se respektive operatörs täckningskarta för att välja bäst alternativ innan du beställer. Det enda som egentligen händer är att du ute på landsbygden får lite lägre hastighet på ditt surfande. Skulle du välja en operatör med lägre hastigheter i ditt område, kan du enkelt byta då det flesta operatörer har abonnemang helt utan bindningstider.

  Fri surfmängd

  Mobilt bredband som man lätt kan ta med sig med fri surf finns inte idag, men det finns riktigt stora surfmängder som är mycket svåra att surfa slut på. Hallon erbjuder idag 200 GB surf varje månad, och det räcker ganska långt. Tre erbjuder som mest 50 GB med sitt Bredband Go. Du kommer riktigt långt med dessa surfmängder och för ”vanliga användare” räcker oftast 20 GB per månad riktigt långt. Hos Chilimobil har du möjlighet att få fri surf.

  Hur mycket surf behöver man?

  Allt fler människor surfar mer och mer på Internet och man använder tjänster som ”drar” mer surfmängd. Förr var det endast ungdomar som streamade film och musik via Internet och mobilt bredband, men numera är det allt från barn till pensionärer som använder Youtube, Netflix och andra tjänster som kräver mer surfmängd. Då är det bra att ta ett alternativ på bredband som är lite större. Det är ofta mer prisvärt att ha en liten surfmängd över varje månad än att behöva köpa till surfmängd när den man har i abonnemanget har tagit slut. Man vill ju inte behöva sluta titta på den där filmen på Netflix bara för att det mobila bredbandet tagit slut.  

  Hur mycket är 1 GB datatrafik?

  Nu vet du lite mer om mobila bredband, priser och hur mycket surfmängd man behöver och vad man kan använda sitt mobila bredband till. Du kan göra en jämförelse av bredband här ovan och skaffa det via knapparna och länkarna här inne i artikeln. Välj det bästa mobila bredbandet för dig och dina behov!

   

  Frågor och svar om simkort till mobilt bredband

  ✅ Hur fungerar ett mobilt bredband?

  Ett mobilt bredband ger dig tillgång till internet via mobilnätet – alltså samma nät du använder när du surfar med din mobiltelefon utan WiFi. Du kan ha mobilt bredband via ett abonnemang eller kontantkort.

  ✅ Vad krävs för mobilt bredband?

  Du behöver ett simkort med ett tillhörande abonnemang eller kontantkort för mobilt bredband. Simkortet kan du placera direkt i din surfplatta eller dator, i ett usb-modem eller i en router. Läs mer om vilka mobila bredband vi rekommenderar i texten.

  ✅ Vilket simkort behöver jag för mobilt bredband?

  Ett simkort för mobilt bredband ser likadant ut som ett simkort för mobilabonnemang. Du får simkortet av din operatör när du beställer ditt mobila bredband. Simkortet kan du placera direkt i din enhet, om den har plats för simkort, eller i en usb-dongel eller en router.

  ✅ Hur delar jag mobilt bredband med andra?

  Du kan dela ditt mobila bredband med andra om du har en router där du kan placera simkortet. Routern kan då dela bredbandet trådlöst – precis som WiFi. Läs mer om simkort till router här.

  ✅ Vilket mobilt bredband är bäst?

  Vi har listat de mobila bredband vi rekommenderar i tabellen högre upp i texten. Hitta ett mobilt bredband med mycket surf och till ett bra pris med hjälp av våra rekommendationer.