För att kunna använda din surfplatta krävs en uppkoppling mot internet. I bästa fall har du en trådlös internetsuppkoppling i hemmet, typ ett Wifi-nät. Men när du inte är hemma och har ett trådlöst internet tillhands måste du ha ett mobilt bredbandsabonnemang.

Vi guider dig till de bästa abonnemangen för mobilt bredband och går igenom vad du måste tänka på.

Operatör
Mobilt bredband
Surf
Kostnad
 
Hallon
Mobilt bredband5 - 200 GBfrån 89 :-Läs mer & Beställ!
Tre
Mobilt bredband15 - Obegränsat GBfrån 149 :-Läs mer & Beställ
Telenor


Mobilt bredband40 - 200 GBfrån 249 :-Läs mer & Beställ

Använd surfplattan var du än är. Mobilt bredband gör din surfplatta till en fulländad nöjesmaskin när du är på väg. Vi har tagit reda på alla fördelar och allt du behöver veta när du ska köpa mobilt bredband.

Behöver du kunna surfa i sommarstugan eller ska barnen hålla sig lugna i bilen? Med ett mobilt bredband har du möjlighet att vara uppkopplad vart du vill, när du vill över nästan hela Sverige. Inget mer roamande från mobiltelefonen och köpa till dyr extra surf.

Snabb teknik för spel och film

Med mobilt bredband surfar du i första hand med snabb 4G-teknik. Detta innebär att du surfar med riktig hög hastighet, upp till hela 50Mbit per sekund. Det gör att du kan spela onlinespel eller streama högupplöst film så som Fortnite och Netflix utan att det laggar eller behöver buffra när det är som mest spännande. Perfekt för att kunna följa favoritserien under sommaren på landet eller i båten.

Ett bredband, flera möjligheter

Det första du behöver tänka på när du ska köpa ditt mobila bredband är hur du kommer att använda det. Är det bara du eller är ni flera i familjen som kommer surfa samtidigt? Om du enbart ska surfa självmed bara din surfplatta kan du köpa ett SIM-kort som du stoppar i din platta. Då funkar det precis som i din mobiltelefon och du använder den surfmängd som du köpt.

Är man fler som kommer använda bredbandet eller om du har flera enheter som behöver ha internetuppkoppling rekommenderar vi att köpa någon av de trådlösa routrar som Hallon, Halebop, Tre och Tele2 erbjuder. Då kan alla som vill (och har lösenordet) kunna koppla upp sig till ett trådlöst nätverk, precis som hemma och surfa fritt. Perfekt när barnen vill kolla på tecknat och du vill se senaste avsnittet av The Handmaid’s tale.

 

Mobila bredband till surfplatta

Surfa med surfplattan

Låt oss först konstatera att kommer man inte åt internet med surfplattan försämras användarupplevelsen drastiskt. Du vill alltid kunna ha tillgång til nätet på din padda.

Det finns två sorters surfplattor. De som bara har WIFI och de som även har 4G-uppkoppling. De sistnämnda är att föredra eftersom du då kan använda din surfplatta var du än befinner dig. Men för att göra det krävs ett abonnemang på mobilt bredband. Du beställer enkelt ett abonnemang från en mobiloperatör. Du får därefter ett simkort hemskickat som du sätter in i din surfplatta. Därefter kan du börja surfa via mobilnätet.

Ipad, Tab med flera

Det finns flera olika tillverakare av surfplattor idag.  Utvecklingen har gått snabbt och kvaliteten på surfplattorna ökat dramatiskt. De mest kända surfplattorna är:

  • Ipad som tillverkas av Apple. Troligtvis bäst, men också dyrast.
  • Samsung Tab som är den främsta utmanaren till Ipad. Föredrar du Android så är detta ditt val.
  • Huawei Mediapad – kinesisk uppstickare som kvlitetsmässigt snabbt närmat sig Apple och Samsung, men till betydligt lägre priser.

Samtliga tillverkare har plattor som bara fungerar med WIFI. Så kolla upp innan du köper en platta. Äldre plattor har ibland bara stöd för 3G, vilket gör att du bara kan surfa i mycket låga hastigheter. Se till att du skaffar en platta som har stöd för 4G+ alternativt LTE.

Täckning för surfplattan

För att kunna surfa med din surfplatta i 3G eller 4G-nätet krävs att du har god täckning. Alla operatörer har idag god täckning i tätorter. Utbyggnaden av nya snabba 4G+ kan skilja sig åt mellan städer och operatörer. Men i det flesta fall räcker det att ha en 4G-anslutning. Är det så att du bor utanför en tätort eller vistas mycket på landsbygden. Då rekommenderar vi dig att kolla på operatörernas täckningskartor för att få en uppfattning om täckningen där du befinner dig.

Hur mycket data förbrukar en surfplatta?

Surfmängden du förbrukar är högst individuell och beror mycket på hur duktig du är på att ansluta til WIFI-nät när du har den möjligheten.

Vill du använda din surfplatta utan begränsningar och eftertanke skulle vi rekommendera en datamängd på minst 100 GB i månaden.

Är du eftertänksam och använder surfplattan klokt (offlineläge för film och musik samt kopplar upp dig mot WIFI) kan 20-40 GB i månaden räcka långt.

Använder du inte alls plattan till film? Och surfar sparsamt? Då kan du klara dig med ett litet datapaket på 5-10 GB per månad.

Vilken surfmängd för mobilt bredband? Liten, mellan eller störst

Alla operatörer erbjuder olika storlekar på sina abonnemang med mobilt bredband. Från den som surfar lite till familjen som surfar dagligen. Priserna sträcker sig från under hundringen till strax över trehundra kronor, vilket gör att du lätt kan hitta ett som passar både dina surfvanor och din plånbok. De flesta operatörer erbjuder sina paket utan bindningstid vilket gör att du bara behöver betala för surfen till exempel över sommar när du är på semester.

Skulle du inte använda all surf en månad sparas den till nästa hos vissa operatörer, till exempel Hallon.

Tips!

Om du vet vart du ska spendera semestern är ett smart tips från oss att söka reda på vilken av Hallon, Halebop, Tre eller Tele2 som har bäst täckning där just du ska befinna dig för att få ut det mesta av ditt mobila bredband.

Mobilt Bredband från Hallon

Läs mer om Hallon!

Hallon är Sveriges billigaste operatör när det gäller mobilt bredband. Med Hallon surfar du snabbt i Tre:s mobilnät. Det fina med Hallon är att priserna är låga, täckningen är god, all oanvänd surf sparas och du har ingen bindningstid. Vill du avsluta abonnemanget behöver du inte betala mer.

Mobilt Bredband från Tre

Läs mer om Tre!

Tre erbjuder flera olika surfmägder. Du kan lätt hitta en datamängd som passar dig. Du kan också köpa till surfplattor till ditt mobila bredband från Tre och avbetala dem. När du har mobilt bredband från Tre kan du använda en förvånadsvärd stor mängd av surfen gratis inom EU.

Det finns fler operatörer som erbjuder mobilt bredband. Telenor och Telia har flera paket, men prismässigt är de så långt ifrån konkurrenterna att det inte är värt att titta på. Tele2 har OK paket, men inte lika bra som ovanstående operatörer. Comviq, Vimla, Fello och My Beat erbjuder inget mobilt bredband utan endast mobilabonnemang.