För att kunna använda din surfplatta krävs en uppkoppling mot internet. I bästa fall har du en trådlös internetuppkoppling i hemmet, ett Wifi-nät. Men när du inte är hemma och har ett trådlöst internet tillhands behöver du ha ett mobilt bredbandsabonnemang.

Vi guidar dig till de bästa abonnemangen för mobilt bredband och går igenom vad du måste tänka på.

Surf

Minst2GB
2 GB 100 GB

Abonnemangstyp

  Populära val

  Mobilnät

  Surf
  2GB
  2 GB 100 GB
  Filtrera
  Loading...

  Använd surfplattan var du än är. Mobilt bredband gör din surfplatta till en fulländad nöjesmaskin när du är på väg någonstans. Vi har tagit reda på alla fördelar och allt du behöver veta när du ska köpa mobilt bredband.

  Behöver du kunna surfa i sommarstugan eller behöver barnen hålla sig lugna i bilen? Med ett mobilt bredband har du möjlighet att vara uppkopplad vart du vill, när du vill över nästan hela Sverige. Inget mer roamande från mobiltelefonen och behöva köpa till dyr extra surf.

   

  Fördelar mobilt bredband till din surfplatta

  Med ett mobilt bredband till din surfplatta kan du surfa där du befinner dig. Oavsett om du ska plugga, kolla på film eller något annat som kräver internet kan det vara perfekt att kunna sitta utomhus, på ett mysigt fik eller precis var du vill. Finns det inget WiFi eller tillgång till fast bredband där befinner dig är ett mobilt bredband en perfekt lösning. Du kan självklart använda dig av din mobiltelefon men surfmängden tar snabbt slut ifall du ska dela ditt mobilnät med din laptop. Då är mobila bredband en bra lösning för dig. 

  Snabb teknik för spel och film

  Med mobilt bredband surfar du i första hand med snabb 4G-teknik. Detta innebär att du surfar med riktig hög hastighet, upp till hela 50 Mbit per sekund. Det gör att du kan spela onlinespel eller streama högupplöst film så som Fortnite och Netflix utan att det laggar eller behöver buffra när det är som mest spännande. Perfekt för att kunna följa favoritserien under sommaren på landet eller från båten.

   

  Ett bredband med flera möjligheter

  Det första du behöver tänka på när du ska köpa ditt mobila bredband är hur du kommer att använda det. Är det bara du eller är ni flera i familjen som kommer att surfa samtidigt? Om du bara ska surfa själv från din surfplatta kan du köpa ett SIM-kort som du stoppar i din platta. Då funkar det precis som i din mobiltelefon och du använder den surfmängd du har köpt.

  Är man fler som kommer använda bredbandet eller om du har flera enheter som behöver ha internetuppkoppling rekommenderar vi att köpa någon av de trådlösa routrar som Hallon, Tre och Tele2 erbjuder. Då kan alla som vill och har lösenordet koppla upp sig till ett trådlöst nätverk precis som hemma och surfa fritt. Det är perfekt när barnen vill kolla på tecknat och du vill se senaste avsnittet av The Handmaid’s tale.

   

  Mobila bredband till surfplatta 

  Surfa med surfplattan

  Det är lätt att konstatera att om man inte kommer åt internet med surfplattan försämras användarupplevelsen drastiskt. Du vill alltid kunna ha tillgång till nätet på din padda.

  Det finns två sorters surfplattor. De som bara har WIFI och de som även har 4G-uppkoppling. Det sistnämnda är att föredra eftersom du då kan använda din surfplatta var du än befinner dig. Men för att göra det krävs ett abonnemang på mobilt bredband. Du beställer enkelt ett abonnemang från en mobiloperatör. Du får då ett simkort hemskickat som du sätter in i din surfplatta. Därefter kan du börja surfa via mobilnätet.

  Har du redan ett simkort för mobilt bredband men att kortet inte passar i din surfplatta kan du enkelt beställa hem ett nytt. Det är kostnadsfritt att beställa ett nytt simkort från din operatör och du får ett kort som du själv kan anpassa för den enhet du behöver. Du bara trycker ut rätt storlek från de förstansade mallarna som visar de olika kortstorlekarna.

   

  iPad, Tab och andra sorts surfplattor

  Det finns flera olika tillverkare av surfplattor idag. Utvecklingen har gått snabbt och kvaliteten på surfplattorna har ökat dramatiskt. De mest kända surfplattorna är:

  Samtliga tillverkare har plattor som bara fungerar med WIFI. Så kolla upp innan du köper en platta vilka anslutningar som plattan har stöd för. Äldre plattor har ibland bara ha stöd för 3G vilket gör att du bara kan surfa i mycket låga hastigheter. Se till att du skaffar en platta som har stöd för 4G eller 5G.

   

  Täckning för surfplattan

  För att kunna surfa med din surfplatta i 3G, 4G-nätet eller kommande 5G-nätet krävs att du har god täckning i området. Alla operatörer har idag god täckning i tätorter. Utbyggnaden av 4G kan skilja sig åt mellan städer och operatörer och utbyggnaden av 5G kommer att ta olika lång tid beroende på vart i landet du bor. Är det så att du bor utanför en tätort eller vistas mycket på landsbygden så rekommenderar vi dig att kolla på operatörernas täckningskartor. Där kan du få en uppfattning om vilken täckning som erbjuds där du befinner dig.

   

  Hur mycket data förbrukar en surfplatta?

  Surfmängden du förbrukar är högst individuell och beror mycket på hur duktig du är på att ansluta till WIFI-nät när du har den möjligheten.

  Vill du använda din surfplatta utan begränsningar skulle vi rekommendera en datamängd på minst 100 GB i månaden.

  Är du uppmärksam och använder surfplattan klokt genom offlineläge för film och musik samt kopplar upp dig mot WIFI kan 20-40 GB i månaden räcka långt.

  Använder du inte alls plattan till film och surfar sparsamt? Då kan du klara dig med ett litet mindre datapaket på 5-10 GB per månad.

   

  Vilken surfmängd för mobilt bredband? Liten, mellan eller störst

  Många operatörer erbjuder olika storlekar på sina abonnemang med mobilt bredband. Från abonnemang för de som surfar lite till abonnemang för familjen som surfar dagligen. Priserna kan variera ganska kraftigt och det är även stora skillnader i hur mycket surfmängd som erbjuds vilket gör att du lätt kan hitta ett som passar både dina surfvanor och din plånbok. De flesta operatörer erbjuder sina paket utan bindningstid vilket gör att du bara behöver betala för surfen till exempel över sommaren när du är på semester.

  Skulle du inte använda all surf en månad sparas den till nästa månad hos vissa operatörer, till exempel Hallon.

   

  Tips!

  Om du vet vart du ska spendera semestern är ett smart tips från oss att söka reda på vilken av Hallon, Chilimobil, Tre eller Tele2 som har bäst täckning där just du ska befinna dig för att få ut det mesta av ditt mobila bredband.

  hallon

  Mobilt Bredband från Hallon

  Läs mer om Hallon!

  Hallon är Sveriges billigaste operatör när det gäller mobilt bredband. Med Hallon surfar du snabbt i Tre:s mobilnät. Det fina med Hallon är att priserna är låga, täckningen är god, all oanvänd surf sparas och du har ingen bindningstid. Vill du avsluta abonnemanget behöver du inte betala mer.

  chilimobil

  Mobilt Bredband från Chilimobil

  Läs mer om Chilimobil!

  Chilimobil är en uppstickare med mobilt bredband och mobiltelefoni – alltid med fri surf. Med Chilimobil surfar du stabilt i Tres nät. Chilimobil har låga priser och du kan välja mellan flera olika hastigheter på ditt abonnemang. Alla abonnemang har fri surf. 

  tre

  Mobilt Bredband från Tre

  Läs mer om Tre!

  Tre erbjuder flera olika surfmängder. Du kan lätt hitta en datamängd som passar dig. Du kan också köpa till surfplattor på avbetalning till ditt mobila bredband från Tre. När du har mobilt bredband från Tre kan du använda en förvånansvärd stor mängd av surfen gratis inom EU.

  Det finns fler operatörer som erbjuder mobilt bredband. Telenor och Telia har flera paket, men prismässigt är de betydligt dyrare än konkurrenterna. Tele2 har OK paket, men inte lika bra som ovanstående operatörer. Comviq, Vimla, Fello och My Beat erbjuder inget mobilt bredband utan endast mobilabonnemang.

   

  Frågor och svar om mobilt bredband till surfplatta

  ✅ Vilket abonnemang är bäst till surfplatta?

  I tabellen högst upp på sidan hittar du de mobilt bredband-abonnemang vi rekommenderar till surfplattan. Vi rekommenderar abonnemang med upp till obegränsad surf!

  ✅ Kan man använda surfplatta utan abonnemang?

  Ja, det går bra att använda en surfplatta utan abonnemang. Man kan förstås använda de funktioner som fungerar även offline, sen kan man surfa och streama när man är uppkopplad till internet via WiFi. Om man bara använder sin surfplatta hemma, och har ett WiFi-nätverk, behöver man i de flesta fall inget abonnemang.

  ✅ Kan man ha kontantkort i surfplatta?

  Ja, det går bra att använda ett kontantkort till surfplattan. Tänk på att din surfplatta måste ha en kortplats för ett simkort för att du ska kunna ha ett abonnemang eller kontantkort till plattan – vissa har nämligen bara stöd för WiFi. Här hittar du de bästa kontantkorten med surf.

  ✅ Kan man skaffa ett extra simkort till surfplattan?

  Ja, vissa operatörer erbjuder extra simkort till samma abonnemang. Då kan man välja ett extra simkort med endast surf till sin surfplatta. Här kan du läsa mer om extra simkort och vilka operatörer som erbjuder tjänsten.

  ✅ Finns abonnemang med bara surf?

  Ja, det finns abonnemang med bara surf. Dessa abonnemang kallas mobilt bredband och har alltså inget telefonnummer kopplat till sig. Mobilt bredband kan man använda till sin surfplatta, dator eller placera i en router för trådlös surf med flera enheter samtidigt. Läs mer om mobilt bredband här.