Kontantkort är ett utmärkt sätt att hålla koll på kostnaderna för mobiltelefonin. Jämfört med abonnemang får du mer kontroll med ett kontantkort. En annan fördel är att kontantkort ger mer frihet.

Du låser inte in i dig på långa planer utan kan byta plan och till och med byta mobilleverantör när du vill. När du ska köpa simkort/kontantkort finns dock några saker att tänka på. Nedan ser du tre saker att fundera kring och jämföra mellan olika kontantkort.

 

Operatör
Kontantkort
Samtal
Sms & Mms
Surf
Kostnad
Halebop
Startpaket2-100 GB0 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Startpaket4-100 GB0 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Startpaket5-100 GB0 :-Läs mer & Beställ

Startavgift

Startavgiften är en kostnad som tillkommer för varje samtal du ringer som besvaras av mottagaren, alternativt röstbrevlådan. Avgiften läggs på den totala kostnaden för samtalet och kan i de fall minutpriset i övrigt är mycket lågt vara en betydande del av kostnaden.

Givetvis är det viktigast att kika på minutpriser inom och utom mobiloperatörens nät men du bör även kika på startavgiften när du ska köpa kontantkort. Om det skiljer 30 öre i startavgiften mellan två kontantkort och du ringer 100 samtal per månad sparar du 30 kr i månaden på att välja det billigare alternativet.

 

Sms inom mobiloperatörens nät

Flera mobiloperatörer med kontantkort erbjuder gratis sms inom det egna nätet men tar i gengäld ut en kostnad för sms till andra nät. Om du skickar en mycket stor mängd sms till ett par, tre personer kan det vara en idé att välja samma mobiloperatör som dina kontakter.

 

Vilka belopp måste man tanka?

Hela idén med kontantkort är att du ska tanka på ditt kort med jämna intervall, vanligtvis med 30 dagars intervaller. Exakt hur mycket du behöver tanka kortet med skiljer sig dock mellan olika kontantkort.

Detta är en sak du bör kika på innan du bestämmer dig för ett visst kontantkort. Om du ringer och sms:ar mycket kan det också vara en idé att undersöka om du får billigare telefoni om du tankar större belopp.

 

Många bra kontantkortslösningar på marknaden

Förr var ett kontantkort en något mindre praktisk lösning än abonnemang. Idag har dock korten utvecklats och liknar abonnemangen mycket. Det är numera möjligt att ladda på sitt kontantkort med fria samtal för en hel månads användning.

Det gör att man inte längre behöver oroa sig på samma sätt som förr över att samtalsminuterna ska ta slut när man behöver dem som bäst. De flesta operatörer erbjuder idag minst en prisplan för kontantkort.

Ofta är själva kortet billigt eller gratis, sedan har man möjlighet att ladda det med olika så kallade prisplaner. Precis som med vanliga abonnemang är det oftast surfmängden som avgör kostnaden på påfyllningen.

 

Varför jämföra kontantkort?

Eftersom det finns en djungel av kontantkort där ute är det viktigt att jämföra dem för att få bästa, möjliga pris. Det finns flera faktorer du bör ta hänsyn till bland annat om du har möjlighet att växla mellan olika prisplaner och hur stor surfmängd du får.

Du bör först och främst se över dina behov innan du börjar titta på olika lösningar. Titta på saker som hur dina surfvanor ser ut och hur mycket du ringer och sms:ar. Använder du telefonen sparsamt kan du spara pengar på att välja ett billigare kort med ett begränsat antal samtalsminuter och mindre surf.

Är du en flitig mobilanvändare är det dock bättre att välja en större surfmängd och fria samtal. När du kommit fram till vad du behöver så är det bara att börja titta efter vilken operatör som erbjuder bäst pris.

 

Möjlighet att växla mellan olika prisplaner

En sak som gör kontantkort till en väldigt flexibel lösning är att du ofta har möjlighet att växla mellan olika prisplaner från månad till månad. Ibland kanske du är i behov av mer surf än annars. Då kan det vara bra att ladda på med en prisplan med mycket surf just den månaden.

En annan månad kanske du behöver hålla hårt i pengarna. Då kan du välja en billigare prisplan. Det är därför ett bra tips att kontrollera att den operatör du väljer erbjuder denna möjlighet. På så sätt kan du få ett kontantkort som på många sätt är flexiblare än ett abonnemang.

 

Kontantkort eller abonnemang?

Många frågar sig om de ska välja ett kontantkort eller mobilabonnemang? Det finns för- och nackdelar med båda. Om du undrar om du ska välja eller kontantkort eller abonnemang kan vi rekommendera Hallon.

Deras abonnemang funkar som en hybrid mellan kontant- och abonnemang. Du får nämligen inga fakturor utan istället betalar du i förskott. Hallon kör enbart med fast-pris abonnemang – så när det som ingår är slut är det slut.

 

Generellt om operatörernas kontantkort

Idag finns det en uppsjö av olika operatörer och kontantkort som har prisvärda och bra prisplaner för kontantkort. Det finns så många val att det till och med är svårt att välja. Här får du den hjälp du behöver för att kunna avgöra vilket kontantkort som passar dig bäst.

 

Köpa simkort - jämföra & beställa kontantkort

Halebop

Typer av kontantkortsladdningar

Halebop har flera olika laddningar som du kan tanka på ditt kontantkort. Välj bland olika storlekar av Fastpris med begränsat eller fria antal samtal, sms och mms. Du kan även välja att ladda på ett saldo Go som låter dig ringa, surfa, skicka sms och mms både i Sverige och utomlands till ett fastpris per samtal. Utöver detta finns vanligt saldo, extra surf, periodkort och årskort med längre giltighetstid samt studentrabatterade laddningar.

Utland

När du har ett kontantkort hos Halebop får du nästan alla fördelar som ett abonnemang ger. Om du åker till utlandet och är inom EU/EES så får du använda ditt Fastpris kontantkort precis som om du är i Sverige. Vill du hellre använda saldo så kan du med saldo Go ringa i utlandet till fasta priser per samtal.

Täckning

När du är kund hos Halebop får du använda dig av Telias supersnabba mobilnät. Det betyder att du får ta del av Sveriges bästa täckning.

Surf

Halebop låter dig spara den surf som du inte använder tills nästa månad. Om din surf skulle ta slut eller om du behöver komplettera saldo med surf så kan du köpa till extra surf.

Prisklass: Låg

 

hallon

Hallon

Typer av kontantkortsladdningar

Hallon har två typer av kontantkort till din mobiltelefon. Båda är Fastpris och ger fria samtal, sms och mms och du väljer laddning baserat på önskad surfvolym. Utöver mobilladdningar kan du även köpa kontantkort till ditt mobila bredband.

Utland

Ett kontantkort från Hallon fungerar bara i Sverige och du kan inte göra betalköp eller utlandssamtal med kontantkortet.

Täckning

Hallon använder sig av mobilnät från Tre och du kan surfa i 3G och 4G. Tre brukar ha mycket god täckning i stora städer och i södra Sverige.

Prisklass: Låg

 

 

telia

Telia

Typer av kontantkortsladdningar

Hos Telia kan du välja bland flera olika påfyllnader och tjänster till ditt kontantkort. Med Fastpris kan du välja bland begränsad samtalspott och sms-pott eller fria samtal och sms. De har även ett Fastpris med ett halvårs giltighetstid. Utöver Fastpris har de saldo och tjänster som Spotify & Surf, årskort för sms, F-secure för säker mobil och semestervecka.

Utland

Alla kontantkortsladdningar kan du använda inom EU/ESS till samma pris som du gör i Sverige. Du kan även använda kontantkortet utanför EU/EES, men då tillkommer extra avgifter och prisplan. För att använda kontantkortet utomlands behöver du registrera kontantkortet på telia.se. 

Täckning

Telia är kända för att ha bäst täckning i Sverige. Oberoende testar har även bekräftat detta så med ett kontantkort från Telia har du stor chans att få bra täckning i stora delar av Sverige.

Surf

Om din surf skulle ta slut så kan du ladda på extra surf. Du kan då välja mellan paket som är giltiga i en månad eller ett halvår.

Prisklass: Hög

 

telenor

Telenor

Typer av kontantkortsladdningar

Telenor har värdebevis med Fastpris, Saldo och extra surf. Fria samtal, sms och mms ingår i alla Telenors Fastpris och du väljer laddning efter mängden surf du vill ha. Alla Fastpris-laddningar är giltiga i 31 dagar förutom deras minsta Fastpris som är giltigt i en vecka.

Utland

När du har laddat på ditt kontantkort från Telenor med ett av deras Fastpris får du använda telefonen inom EU/EES på samma sätt som du gör hemma. Vill du använda kontantkortet utanför EU/EES kan du göra det men du behöver då ladda på ett saldo.

Täckning

Telenor har ett eget mobilnät och har god täckning i stora delar av landet. Du kan surfa i 3G och på vissa ställen i 4G.

Surf

Om din surf inte räcker kan du köpa till extra surf. Värdebeviset är uppdelat på 6 månader och du får ny surf varje månad.

Prisklass: Mellan

 

comviq

Comviq

Typer av kontantkortsladdningar

Comviq har flera olika alternativ till ditt kontantkort. Utöver Fastpris i olika storlekar så har de saldo, nationell- och utlands combo samt extra surf. Fastpris har en normal giltighetstid på 30 dagar men de har även Sveriges billigaste Fastpris för en veckas användning.

Utland

För att använda telefonen i eller till utlandet behöver du ladda på ett saldo. Har du ett Fastpris så ingår dock upp till 10 GB fri surf inom EU/EES.

Täckning

Comviq har inget eget nät utan använder sig av nät från Tele2 och Telenor för 4G. För 3G använder de sig av nät från Tele2 och Telia.

Surf

Om surfen inte räcker månaden ut kan du tanka på mer surf. Surfen är giltig i 30 dagar och är inte beroende av när ditt Fastpris-paket löper ut.

Prisklass: Låg

 

Frågor och svar om att jämföra och beställa kontantkort

✅ Vilket kontantkort ska jag välja?

Vi listar de bästa kontantkorten just nu. I tabellen högst upp på sidan hittar du priser för de kontantkort vi rekommenderar.

✅ Ska jag välja kontantkort eller abonnemang?

Dagens kontantkort är ganska lika abonnemang. Skillnaden är hur man betalar för tjänsten. Abonnemang betalar man för löpande, men kontantkort betalar man för när man själv väljer att fylla på. Läs mer om abonnemang eller kontantkort här.

✅ Vilka operatörer har kontantkort?

Vi rekommenderar kontantkort från Hallon, Halebop och Comviq. Dessa operatörer erbjuder gratis startpaket. Då får du hem ditt kontantkort helt gratis, sen väljer du vilken sorts värdebevis du vill ladda det med.

✅ Hur länge gäller mitt kontantkort?

På Mina sidor eller i din operatörs app kan du se hur länge ditt kontantkort gäller om du har registrerat det. Hur länge din laddning gäller beror på giltighetstiden. Vissa laddningar är giltiga i ett par dagar, andra 30 dagar och vissa är giltiga upp till ett år. Hos din operatör hittar du information om just ditt kontantkort.

✅ Finns det kontantkort med fria samtal och sms?

Ja, det finns kontantkort med fira samtal och sms. Hallon erbjuder till exempel denna form av kontantkort med fastpris. Här hittar du mer information om kontantkort med fastpris och vilka kontantkort vi rekommenderar.