Kontantkort är ett utmärkt sätt att hålla koll på kostnaderna för mobiltelefonin. Jämfört med abonnemang får du mer kontroll med ett kontantkort. I den här guiden kommer vi att titta närmare på kontantkort och presentera operatörerna som erbjuder denna tjänst.

Operatör
Kontantkort
Samtal
Sms & Mms
Surf
Kostnad
Halebop
Startpaket1-100 GB0 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Startpaket1-100 GB0 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Startpaket0,5-Obegränsad GB0 :-Läs mer & Beställ
Lyca
Startpaket1-150 GB0 :-Läs mer & Beställ

Välj kontantkort – saker att tänka på

Vad ska man tänka på innan man väljer sitt kontantkort? Det går vi igenom nedan.

Fastpris eller saldo

Det första du behöver tänka igenom när du ska välja kontantkort är huruvida du vill ha ett kontantkort med fastpris eller saldo.

Kontantkort med fastpris är väldigt likt ett abonnemang, men det förnyas i regel inte per automatik automatiskt varje månad. Med ett kontantkort med fastpris är laddningen giltig under ett visst antal dagar, ofta 30, och det ingår en viss surfmängd och ofta fria samtal och sms. Det finns även varianter med begränsade samtal och sms.

Ett kontantkort med saldo är det traditionella kontantkortet. Man laddar sitt kort med en viss summa, denna summa används sedan för att betala för samtal och sms. Varje samtal och sms kostar en viss summa med denna typ av kontantkort. Många kontantkort med saldo kommer med en viss pott surf som man kan förbruka under giltighetstiden. Andra varianter använder saldo även för surfen.

Vilka belopp måste man tanka?

Grundidén med ett kontantkort är att du ska tanka på ditt kort med jämna intervall, vanligtvis var 30:de dag. Då har du alltid tillgång till din telefon. Exakt hur mycket du behöver tanka kortet med skiljer sig dock mellan olika kontantkort och prisplaner.

Möjlighet att växla mellan olika prisplaner

En sak som gör kontantkort till en väldigt flexibel lösning är att du har möjlighet att växla mellan olika prisplaner från månad till månad. Ibland kanske du är i behov av mer surf än annars. Då kan det vara bra att ladda på med en prisplan med mycket surf just den månaden. En annan månad kanske du behöver hålla hårt i pengarna. Då kan du välja en billigare prisplan.

Det är även möjligt att välja en prisplan med fastpris en månad och sedan byta till en prisplan med saldo nästa. Kontantkort har nämligen inga bindningstider.

favi

Kontantkort eller abonnemang?

Många frågar sig om de ska välja ett kontantkort eller ett mobilabonnemang? Det finns för- och nackdelar med båda. Operatörer som Hallon, Vimla och Fello erbjuder abonnemang som ger liknande frihet som ett kontantkort – du kan enkelt byta abonnemangsstorlek varje månad, eftersom det inte finns några bindningstider, och du kan betala för ditt abonnemang i förskott med betalkort.

Kontantkort

  • Flexibelt
  • Inga bindningstider
  • Byt prisplan varje månad

Abonnemang

  • En trygg lösning
  • Förnyas automatiskt
  • Ofta mest prisvärt

Generellt om operatörernas kontantkort

Idag finns det en uppsjö av olika operatörer som har prisvärda och bra prisplaner för kontantkort. Här får du den hjälp du behöver för att kunna avgöra vilket kontantkort som passar dig bäst.

Kontantkort från Halebop

Typer av kontantkortsladdningar

Halebop har flera olika laddningar som du kan tanka på ditt kontantkort. Välj bland olika storlekar av Fastpris med begränsat eller fria antal samtal, sms och mms. Du kan även välja att ladda på ett saldo som låter dig ringa, surfa, skicka sms och mms både i Sverige och utomlands till ett fastpris per samtal.

Utland

När du har ett kontantkort hos Halebop får du nästan alla fördelar som ett abonnemang ger. Om du åker till utlandet och är inom EU/EES så får du använda ditt Fastpris kontantkort precis som om du är i Sverige. Vill du hellre använda saldo så kan du med denna laddning ringa i utlandet till fasta priser per samtal.

Täckning

När du är kund hos Halebop får du använda dig av Telias supersnabba mobilnät. Det betyder att du får ta del av Sveriges bästa täckning.

Surf

Halebop låter dig spara den surf som du inte använder tills nästa månad. Om din surf skulle ta slut eller om du behöver komplettera saldo med surf så kan du köpa till extra surf.

Prisklass: Låg

Läs mer om Halebop

halebop simkort

Fördelar

  • Bäst täckning i Telias nät
  • Stort utbud av kontantkort
  • Kundtjänstchatten är öppen 24/7

Nackdelar

  • Inga pensionärs- eller barnerbjudanden

Kontantkort från Hallon

Typer av kontantkortsladdningar

Hallon har två typer av kontantkort. Båda är Fastpris och ger fria samtal, sms och mms och du väljer laddning baserat på önskad surfvolym. Utöver mobilladdningar kan du även köpa kontantkort till ditt mobila bredband.

Utland

Ett kontantkort från Hallon fungerar bara i Sverige och du kan inte göra betalköp eller utlandssamtal med kontantkortet.

Täckning

Hallon använder sig av mobilnät från Tre och du kan surfa i 4G och 5G. Tre brukar ha mycket god täckning i stora städer och i södra Sverige.

Prisklass: Låg

Läs mer om Hallon

hallon simkort

Fördelar

  • Kontantkort med fast pris
  • 5G
  • Ingen bindningstid

Nackdelar

  • Sämre täckning i norra Sverige

Kontantkort från Telia

Typer av kontantkortsladdningar

Hos Telia kan du välja bland flera olika påfyllnader och tjänster till ditt kontantkort. Med Fastpris kan du välja bland begränsad samtalspott och sms-pott eller fria samtal och sms. De har även ett Fastpris med en giltighetstid på 7 dagar. Utöver Fastpris har de saldo, kontantkort med surf, årskort för sms och kontantkort med utlandsminuter. 

Utland

Många av kontantkortsladdningar kan du använda inom EU/ESS till samma pris som du gör i Sverige. Du kan även använda kontantkortet utanför EU/EES, men då tillkommer extra avgifter och prisplan. Alla kontantkort måste registreras innan de kan användas. 

Täckning

Telia är kända för att ha bäst täckning i Sverige. Oberoende testar har även bekräftat detta så med ett kontantkort från Telia har du stor chans att få bra täckning i stora delar av Sverige.

Surf

Om din surf skulle ta slut så kan du ladda på extra surf. Du kan då välja mellan paket som är giltiga i 24 timmar upp till två månader. 

Prisklass: Hög

Läs mer om Telia

Telia

Fördelar

  • God täckning över hela landet

Nackdelar

  • Dyrare än de flesta andra operatörer

Kontantkort från Telenor

Typer av kontantkortsladdningar

Telenor har värdebevis med Fastpris, Saldo, extra surf och Fastpris Hello för utlandet. Fria samtal, sms och mms ingår i alla Telenors Fastpris och du väljer laddning efter mängden surf du vill ha. Alla Fastpris-laddningar är giltiga i 31 dagar förutom deras minsta Fastpris som är giltigt i en vecka.

Utland

När du har laddat på ditt kontantkort från Telenor med ett av deras Fastpris får du använda telefonen inom EU/EES på samma sätt som du gör hemma. Vill du använda kontantkortet utanför EU/EES kan du göra det men du behöver då ladda på ett saldo.

Täckning

Telenor har ett eget mobilnät och har god täckning i stora delar av landet. Du kan surfa i 4G och 5G.

Surf

Om din surf inte räcker kan du köpa till extra surf. Det finns giltighetstider på från 31 dagar upp till 2 år.

Prisklass: Mellan

Läs mer om Telenor

telenor

Fördelar

  • Stort utbud av kontantkort
  • Mobilnät som täcker 99,9% av Sveriges befolkning

Nackdelar

  • Dyrare än många andra operatörer

Kontantkort från Comviq

Typer av kontantkortsladdningar

Comviq har flera olika alternativ till ditt kontantkort. Utöver Fastpris i olika storlekar så har de saldo (kallas Start), kontantkort för utlandssamtal samt extra surf och mobilt bredband. Fastpris har en normal giltighetstid på 30 dagar men de har även ett mindre kontantkort med fastpris som är giltigt i 7 dagar.

Utland

Flera av laddningarna med fastpris har utlandsminuter som ingår. Ringer man mycket utomlands kan man välja någon av laddningarna Amigos och Amigos Allo.

Täckning

Comviq har inget eget nät utan använder sig av nät från Tele2 och Telenor för 4G och 5G. 

Surf

Om surfen inte räcker månaden ut kan du tanka på mer surf. Surfen är giltig i 30 dagar och är inte beroende av när ditt Fastpris-paket löper ut.

Prisklass: Låg

Läs mer om Comviq

comviq simkort

Fördelar

  • Erbjuder bra täckning i Tele2s mobilnät
  • Kontantkort med fri surf
  • Ingen bindningstid

Nackdelar

  • Inga rabatter till barn, studenter och seniorer med kontantkort

Kontantkort från Lyca Mobile

Typer av kontantkortsladdningar

Lyca Mobile är specialister på kontantkort och har flera olika typer av prisplaner. De har prisplaner med fast pris med surf, samtal och sms, prisplaner med endast surf och prisplaner som är giltiga under längre perioder.

Fast pris

Lyca Mobiles största utbud hittas under prisplaner med fast pris. Dessa har en giltighetstid på 7 eller 30 dagar. Prisplanerna finns med både fria samtal och sms och med begränsade. Det kan även ingå ett visst antal utlandsminuter.

Täckning

Lyca Mobile har inget eget nät utan använder sig av nät från Telenor. Man har tillgång till 5G-nätet.

Prisklass: Låg

Läs mer om Lyca Mobile

Köpa simkort - jämföra & beställa kontantkort

Fördelar

  • Erbjuder bra täckning i Tele2s mobilnät
  • Kontantkort med fri surf
  • Ingen bindningstid

Nackdelar

  • Inga rabatter till barn, studenter och seniorer med kontantkort

Varför jämföra kontantkort?

Eftersom det finns en djungel av kontantkort där ute är det viktigt att jämföra dem för att få bästa möjliga pris. Det finns flera faktorer du bör ta hänsyn till bland annat om du har möjlighet att växla mellan olika prisplaner och hur stor surfmängd du får.

Du bör först och främst se över dina behov innan du börjar titta på olika lösningar. Titta på saker som hur dina surfvanor ser ut och hur mycket du ringer och sms:ar. Använder du telefonen sparsamt kan du spara pengar på att välja ett billigare kort med ett begränsat antal samtalsminuter och mindre surf.

Är du en flitig mobilanvändare är det dock bättre att välja en större surfmängd och fria samtal. När du kommit fram till vad du behöver så är det bara att börja titta efter vilken operatör som erbjuder bäst pris.

Frågor och svar om att jämföra och beställa kontantkort

✅ Vilket kontantkort ska jag välja?

Vi listar de bästa kontantkorten just nu. I tabellen högst upp på sidan hittar du priser för de kontantkort vi rekommenderar.

✅ Ska jag välja kontantkort eller abonnemang?

Dagens kontantkort är ganska lika abonnemang. Skillnaden är hur man betalar för tjänsten. Abonnemang betalar man för löpande, men kontantkort betalar man för när man själv väljer att fylla på. Läs mer om abonnemang eller kontantkort här.

✅ Vilka operatörer har kontantkort?

Vi rekommenderar kontantkort från Hallon, Halebop och Comviq. Dessa operatörer erbjuder gratis startpaket. Då får du hem ditt kontantkort helt gratis, sen väljer du vilken sorts värdebevis du vill ladda det med.

✅ Hur länge gäller mitt kontantkort?

På Mina sidor eller i din operatörs app kan du se hur länge ditt kontantkort gäller om du har registrerat det. Hur länge din laddning gäller beror på giltighetstiden. Vissa laddningar är giltiga i ett par dagar, andra 30 dagar och vissa är giltiga upp till ett år. Hos din operatör hittar du information om just ditt kontantkort.

✅ Finns det kontantkort med fria samtal och sms?

Ja, det finns kontantkort med fira samtal och sms. Hallon erbjuder till exempel denna form av kontantkort med fastpris. Här hittar du mer information om kontantkort med fastpris och vilka kontantkort vi rekommenderar.