Jämför mobiloperatörer och deras mobilabonnemang. Här hittar du mobilabonnemang utan mobiltelefon.

Operatör
Abonnemang
Samtal
Sms & Mms
Surf
Kostnad
 
Hallon
50% rabatt Fria samtalFria sms4-100 GBfrån 49 :-Läs mer & Beställ
Vimla
75% rabattFria samtalFria sms3-100 GBfrån 25 :-Läs mer & Beställ
Chili
AbonnemangFria samtalFria sms6-fri surf GB
från 129:-
Läs mer & Beställ
Fello
AbonnemangFria samtalFria sms2-22 GBfrån 95:-Läs mer & Beställ
Telness
FöretagsabonnemangFria samtalFria sms3 - 100 GB surffrån 229 :-Läs mer & Beställ
My Beat
AbonnemangFria samtalFria sms2-60 GBfrån 88 :-Läs mer & Beställ
Karma mobil
AbonnemangFria samtalFria sms5-100 GBfrån 99 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 FastprisFria samtalFria sms5-obegr. GBfrån 199 :-Läs mer & Beställ
Tellus Mobil
AbonnemangFria samtalFria sms5-100 GBfrån 145 :-Läs mer & Beställ
Comviq
AbonnemangFria samtalFria sms3-50 GBfrån 95 :-Läs mer & Beställ

Hur du väljer ett perfekt mobilabonnemang

Saker att överväga när du ska välja mobilabonnemang:

 • hur många samtal du ringer per månad
 • hur mycket data du använder
 • var du bor
 • hur mycket du reser utomlands
 • var du ringer, lokalt eller internationella samtal

Här är de vanligaste aktiviteterna som förbrukar data

 • e-post
 • appar för sociala medier applikationer
 • surfa på nätet
 • musik och video
 • onlinespel
 • videosamtal
 • nedladdning av filer
 • programuppdateringar

Jämförelse av mobilabonnemang

Det finns mobilabonnemang för alla behov. Vid en närmare jämförelse kan man se att det finns abonnemang för flera olika målgrupper. Det finns mobilabonnemang för pensionärer, studenter, familjer och företag. Det som skiljer sig är målgruppen för mobilanvändning. Pensionärer använder oftast telefonen främst för att ringa medan ungdomar använder mobilen mest för att surfa.

Senior och studentabonnemang

Därför är seniorabonnemang ofta utformade med lågt grundpris och billiga samtalsminuter. Ett studentabonnemang däremot har mycket mobilsurf till ett billigt pris. Ett företag däremot vill ha god kostnadskontroll och gärna bra priser även utomlands. Det är på detta sätt som målgrupperna för mobilanvändning skiljer sig åt. Att välja mobilabonnemang kan vara svårt – men det finns bra jämförelsesajter. Titta bara så många guider det finns på Surf.nu

Här på vår webbplats jämför vi simkort – både kontantkort och mobilabonnemang – från Sveriges bästa mobiloperatörer. Dessa är Tre, Telenor, Fello, Vimla, Telia, Comviq, Hallon och Halebop. Bland utbudet hittar vi billiga kontantkort och abonnemang fullspäckade med mobilsurf.

Vilket mobilabonnemang är bäst?

Det finns inget standardsvar som stämmer för alla men däremot kan man titta på vilken mobiloperatör som har nöjdast kunder. Svenskt kvalitetsindex mäter årligen kundnöjdheten bland mobiloperatörerna. 2019 var Halebop den operatören med flest nöjda privatkunder. Nu har även Hallon och Vimla börjat konkurrera om platsen för bästa mobiloperatörer och hamnade 2019 på en andra och tredje plats.

Bland företag var Telia den mobiloperatören med mest nöjda kunder. Telia har varit företagens favorit de senaste åren, medan Halebop har varit favorit bland privatkunder flera år i rad.

Mobilnät & täckning

En sak som skiljer mobiloperatörer och deras abonnemang är mobiltäckningen. Ursprungligen hade de flesta mobiloperatörer egna nät men på grund av kostnaden att bygga nät över det geografiskt stora landet Sverige valde flera operatörer att dela nät.

Ringer du eller surfar med Halebop, Fello eller Telia som använder du dig av Telias mobilnät, både GSM, 3G och 4G.

Comviq och Katshing  delar 4G-nät med Tele2.

Vimla delar 4G-nät med Telenor.

Använder du Hallon, Chilimobil eller Tre så använder du Tre:s mobilnät.

Vi hoppas du nu fått en bättre förståelse om mobilabonnemang och att du får lättare att välja rätt abonnemang för ditt mobilbehov.

simkort

Abonnemang för alla

Idag är utbudet av mobilabonnemang bredare än någonsin. Det gör att alla kan hitta ett abonnemang som är som klippt och skuret för just dem. Det finns dock några viktiga faktorer man måste ta hänsyn till innan man tecknar ett abonnemang.

Som nämndes är erbjudandena många och operatörerna lockar med olika förmåner. Det gäller dock att inte falla handlöst för kampanjer utan faktiskt sätta sig ned och fundera på vad man vill ha ut av sitt abonnemang. Ett felaktigt val kan i värsta fall bli kostsamt och krångligt i längden.

Tänk på detta när du väljer mobilabonnemang

Det finns en rad faktorer du bör ta i beaktande innan du tecknar ett mobilabonnemang. Det första du ska göra är att se över dina mobilvanor. Ringer du ofta eller mer sällan? Skickar du massor av sms? Surfar du mycket och kanske till och med tittar på film på mobilen?

När du har skapat dig en bild av vad du faktiskt behöver blir det lättare att gallra i utbudet och välja den operatör som kan ge dig bäst pris på det abonnemang som passar dig.

Idag finns till exempel surfmängder på allt från 0,5 GB i månaden till obegränsad mängd. Det är viktigt att tänka på att även om surfmängden ofta gör abonnemanget dyrare så kan det även bli kostsamt om du väljer ett med för lite surf.

Så är det eftersom du i slutet av månaden då kan tvingas köpa mer surf. Numera går det relativt enkelt att köpa till mer surf hos många av mobiloperatörerna.

Se över mobilabonnemangets villkor

Även om ett abonnemang ser bra ut vid första anblicken så är det viktigt att se över villkoren. Vissa abonnemang har till exempel ett lägre pris de första månaderna. Försäkra dig därför om att du känner till hur ditt abonnemang fungerar för att slippa överraskas av en oväntad prisökning. Se också över bindningstider och möjlighet att byta mellan olika abonnemang om du känner att du har valt fel.

Ibland kan det faktiskt vara bra att välja ett lite dyrare men mer flexibelt abonnemang än ett billigare där du blir fast i flera år utan möjlighet att byta. Kort sagt bör du vara noga med att ordentligt kontrollera det abonnemang du tänker välja innan du tecknar upp dig på det. Med det sagt har de flesta operatörer tydliga villkor som gör detta enkelt.

Erbjudande på mobilabonnemang

Alla priser för abonnemangen i vår tabell är per månad. Det betyder att när du byter abonnemang får du det nya priset. På operatörens hemsida hittar du månadskostnaden. Ofta finns det bra erbjudande på mobilabonnemang. Till exempel hos Vimla eller Hallon kan du få halva priset de första månaderna. Vilket som är det bästa och billigaste mobil-abonnemanget för just dig beror på hur du använder din mobiltelefon.

Surfar du mycket med din mobil? Ja då ska du antagligen ha ett abonnemang med många GB fri surf. När du byter operatör och beställer ett nytt mobilabonnemang på mobiloperatörens hemsida får du ett startpaket med simkort hemskickat.

Du kan själv välja om du vill behålla ditt gamla telefonnummer. Så vad väntar du på? Nu har du alla förutsättningar för att börja jämföra och byta mobilabonnemang.

Mobilabonnemang hos olika operatörer

Jämför mobilabonnemang utan telefon
Vimla
Med Vimla får du mobilabonnemang med fastpris och utan bindningstid. Du kan spara oanvänd surf i upp till 12 månader och får fria sms och mms. För abonnemangen kan du välja allt från mycket lite surf till väldigt mycket. Är du under 18, student eller över 55 år får du rabatt på de olika abonnemangen.

hallon
Hallon
Hallon har ingen bindningstid, ingen uppsägningstid, ingen faktura och alltid fast pris. Du kan spara oanvänd surf och får fria samtal och sms. Hos Hallon kan du välja i ett stort spann mellan lite och mycket surf.

Jämför mobilabonnemang utan telefon
Halebop
Halebop använder Telias snabba nät och du kan ringa, skicka sms och surfa som hemma inom EU. Oanvänd surf kan du spara och abonnemangen har ingen bindningstid. Med Halebop kan du välja lite eller mellanstor surf.

comviq
Comviq
Mobiloperatören Comviq ger dig fria samtal, sms och mms och abonnemangen är utan bindningstid. Det ingår också en viss mängd surf som du kan använda inom EU. Med Comviq kan du välja mellan lite eller mellannivå på surf.

Jämför mobilabonnemang utan telefon
Fello
Hos Fello får du fria samtal, sms och mms inom Sverige i alla abonnemang. Det är alltid fastpris och oanvänd surf sparas. Är du student, under 18 eller över 55 år kan du få rabatt på mobilabonnemangen. Med denna operatör har du begränsade möjligheter med mindre surfmängder upp till normalanvändning.

katshing
Katshing
Hos Katshing får du nonstop surf på alla abonnemang och det du väljer är för vilken datamängd du vill ha full hastighet. När datamängden är nådd går hastigheten drastiskt ner till rekordlåga nivåer men utan att det tar helt slut. Du får också fria samtal, sms, ingen bindningstid och du betalar med kort istället för med faktura.

chilimobil
Chilimobil
Med Chilimobil får du bra priser på mobilabonnemang både för fasta surfmängder och fri surf. Operatören har ingen bindningstid och inga fakturor utan du betalar med kort.

tre
Tre
Tre ger dig möjlighet att välja från väldigt lite till mycket stort och obegränsat. I vissa abonnemang ingår det obegränsade samtal, sms och mms i Sverige.

telenor
Telenor
I mobilabonnemangen hos Telenor kan du välja i ett stort spann mellan väldigt lite till stor och obegränsad surf. Telenor har ingen bindningstid och du surfar som hemma i hela 41 länder.

Så jämför du mobilabonnemang

Det är viktigt att jämföra mobilabonnemang mellan varandra innan man tecknar ett nytt abonnemang. Därför har vi skapat Sveriges bästa jämförelsesajt av mobilabonnemang. Här hittar du information om alla mobiloperatörer, abonnemang och deras simkort. Allt för att du ska kunna hitta det bästa alternativet för dig och dina behov!

Jämför mobilabonnemang

För att du ska komma så förmånligt undan som möjligt och dessutom få ett mobilabonnemang du blir nöjd med i längden, är det viktigt att lägga lite tid på att jämföra olika abonnemang. Idag är utbudet av abonnemang till din mobiltelefon väldigt brett och de flesta operatörer har flera alternativ att välja bland.

Det gör att det kan vara lite klurigt att hitta rätt, men gör du bara ett gott förarbete så är chanserna stora att du hittar det abonnemang du behöver. Här ska du få läsa om vad som är viktiga att ta extra hänsyn till när du gör ditt val.

Välj mobilabonnemang baserat på ditt mobilanvändande

Det första som är bra att titta närmare på är hur du använder din mobiltelefon. Är du en sådan person som använder telefonen sällan så kan ett abonnemang med ett visst antal fria samtal vara att föredra då de ofta går att hitta till mycket lågt pris. Viktigt är dock att inte överskrida gränsen för samtal eftersom det då kan leda till större kostnader. Om du surfar mycket bör du leta efter ett abonnemang som erbjuder många GB surf.

Olika former av abonnemang

För familjer finns också speciella familjeabonnemang. De kan vara en stor fördel att teckna om man till exempel ringer mycket till varandra inom familjen. Det gäller kort och gott att hitta ett abonnemang som så mycket som möjligt svarar mot de behov du har som mobilanvändare. Information om de olika typerna av abonnemang hittar du på operatörernas hemsidor. Det kan också vara smart att ringa till kundtjänst hos den valda operatören för att få hjälp att hitta rätt abonnemang. Viktigt att komma ihåg är att många av lågprisoperatörerna inte har någon kundtjänst över telefon, då kan man istället chatta eller skicka ett mejl.

Passa på när det finns bra erbjudande

Ibland har mobiloperatörerna kampanjer som gör att du kan göra en riktigt bra affär. Det gäller därför att passa på när en operatör har en kampanj. En kampanj kan till exempel innebära att du får telefonen som tillhör abonnemanget billigare, eller att du får en lägre abonnemangskostnad under en viss tid.

En del operatörer erbjuder också fler förmåner i sina abonnemang, till exempel gratis surf på sociala medier eller fritt användande av musik- eller film-streamingtjänster. Om du brukar använda dig mycket av just den typen av tjänster kan du tjäna pengar på att teckna ett sådant abonnemang.

Många av lågprisabonnemang erbjuder de första månaderna till ett extra billigt pris, eftersom de ofta inte har någon bindningstid är det lätt att testa och se om de är något för just dig.

Lätt att byta mobilabonnemang och mobiloperatör

Är du missnöjd med ditt gamla mobilabonnemang eller har du hittat ett nytt som är mycket förmånligare för dig? Då ska du inte vara rädd för att byta ut ditt gamla abonnemang. Den 1:a maj 2014 ändrades dessutom lagen om elektronisk kommunikation. Lagändringen gick ut på att ingen operatör får ha en uppsägningstid som är längre än en månad, något som gör att ett byte nu går enklare och snabbare än någonsin.

Det är varken speciellt svårt att byta abonnemang hos din befintliga operatör eller att byta till en helt ny operatör. Om du läser vidare ska du få reda på hur du gör för att byta ut ditt gamla abonnemang.

Så går du tillväga för att byta abonnemang

Idag köper många ett abonnemang där en ny mobiltelefon ingår, det är därför lätt att tro att man är fast hos operatören tills dess att mobilen är helt avbetalad. Det är dock inte helt sant. Om du verkligen vill komma loss från ditt gamla abonnemang så kan du betala av din nya telefon vid ett tillfälle.

Visst kan det bli en ganska dyr affär, men om det nya abonnemanget är riktigt förmånligt kan du tjäna på det i längden. Din gamla operatör är också enligt nya regler skyldig att låsa upp din telefon om den är operatörslåst. För upplåsning kan dock en viss avgift tillkomma. Kostnaden för upplåsning hittar du i det avtal du tecknat med din gamla operatör.

Behåll ditt gamla nummer

Många är rädda för att de ska tvingas byta telefonnummer när de byter operatör. Så är dock inte fallet. Din gamla operatör är alltid skyldig att släppa ifrån sig ditt nummer. Det som kan bli ett problem är att din nya operatör inte är skyldig att ta emot det. Det brukar dock i praktiken sällan vara några svårigheter eftersom de flesta operatörer gör allt för att gå sina nya kunder till mötes.

Det är oftast mycket enkelt och smidigt att flytta sitt gamla nummer. Vanligen kan du bara fylla i ditt nummer i samband med att du tecknar ditt nya abonnemang på operatörens hemsida, sen sköter din nya operatör resten. Det finns med andra ord ingen anledning att dras med ett abonnemang du inte är nöjd med.

Surfa snabbare med 4G abonnemang

Om du vill slippa långa laddningstider när du surfar eller ska titta på videoklipp på mobilen är ett abonnemang som erbjuder 4G att föredra. 4G står för fjärde generationens telekommunikationssystem. Det innebär att 4G är det telekommunikationssystem som dök upp efter 3G, det vill säga tredje generationens. Alla mobiloperatörer erbjuder idag abonnemang där 4G ingår, något som gör det enkelt för dig att hitta en lösning som passar dig och ditt mobilanvändande.

5G är just nu på gång runt om i världen. Idag finns 5G-nät lanserat i bland annat USA och vissa delar av Asien, och det kommer så småningom att dyka upp även i Europa och Sverige. 

Operatörer med snabbt nät

Hallon abonnemang

Hallon erbjuder samma pris på sina mobilabonnemang som de gör för sina kontantkort. De är ett av de bästa lågprisalternativen på den svenska mobilmarknaden och tar ständigt nya marknadsandelar med snabb surf, bra avtal på både kontantkort och mobilabonnemang. Du kan även skaffa billigt mobilt bredband. Det är en operatör att räkna med helt klart! Generösa villkor och riktigt fina erbjudande!

Comviq abonnemang

Comviq har ju varit med riktigt länge och har alltid arbetat med låga priser och bra avtal för sina kunder. De är inte billigast längre men de har bra villkor för sig som tecknar både mobilabonnemang och kontantkort. Du ringer, surfar och sms:ar till bra pris. De har extra surfmängder just nu i sina abonnemang.

Halebop abonnemang

Halebop har mobilabonnemang och kontantkort till bra pris. Du surfar med Telias snabba nät och har ett brett sortiment av produkter och tjänster att välja mellan när du väljer Halebop som operatör. Du kan skaffa mobil-abonnemang med eller utan mobil, surfplattor, kontantkort, routers och andra tillbehör via Halebop. De är ett bra val och en stabil partner.

Chilimobil

Chilimobil erbjuder låga priser på både mobilabonnemang och mobilt bredband. De har två abonnemang med fasta surfmängder och ett tredje med fri surf. Som kund får du tillgång till Tres snabba mobilnät. Hos Chilimobil slipper du också fakturor och betalar istället med kort.

Telenor abonnemang

Telenor erbjuder inte längre kontantkort. De har dock fina erbjudande vad gäller mobilabonnemang. De har flera olika storlekar vad gäller surfmängder. De ligger lite högre i pris, men har en väl utbyggd support samt bra täckning över hela landet. Som företag kan du verkligen växa med Telenor som IT-partner. Passa på!

Tre abonnemang

Mobiloperatören Tre erbjuder mobilabonnemang och kontantkort till mycket bra priser! De har ett erkänt snabbt mobilnät samt bra villkor vad gäller surfmängder inkluderat i både kontantkort, mobila bredband sina mobil-abonnemang. Inga bindningstider samt stora surfmängder har gjort Tre till en bra partner när det kommer till kommunikation.

Vimla abonnemang

Vimla erbjuder inte kontantkort, men de har mobilabonnemang utan bindningstider och uppsägningstider. De har siktat på att erbjuda enkla varianter av sina abonnemang. Mobilabonnemang utan tjafs så att säga. Bra med surf, fria samtal och fria sms. Du surfar i Telenors snabba mobilnät. Du har rabatt som barn, student och pensionär hos Vimla.

Katshing

Katshing är operatören som erbjuder nonstop surf i alla abonnemang vilket innebär att när din surfpott är slut är du begränsad till en riktigt låg hastighet som inte är så användbar. Operatören erbjuder riktigt låga priser för sina abonnemang.

Fello abonnemang

Fello är en lågprisoperatör som använder Telias snabba och väl utbyggda nät för sin kommunikation. De har bra priser, du sparar oanvänd surf och tar enkelt med dig ditt nummer till Fello när du byter till dem. Inga bindningstider och du kan använd hela din surfpott inom EU!! Ett bra val!

My Beat abonnemang

My Beat använder Telenors nät för mobil- och datatrafik. De har bra priser och enkla abonnemang utan krångel. De har inga bindningstider och du får ett lägre pris på abonnemanget under den första månaden. My Beat har särskild fokus på support och de erbjuder alla sina kunder telefonsupport.

Fungerar 4G överallt?

Idag är 4G väl utbrett över landet vilket innebär att du kan använda dig av det på många platser. För att kunna använda dig av 4G-nätet måste din telefon vara kompatibel med det. Om du har en relativt ny telefon behöver du dock inte oroa dig eftersom de flesta telefoner idag har den funktionen.

Innan du tecknar ett abonnemang är det viktigt att kontrollera hur täckningen ser ut hos den mobiloperatör du tänkt välja. Det gör du enkelt genom att gå in på operatörens hemsida och titta på täckningskartan. Genom att göra det kan du avgöra vilken operatör som har bäst täckning i ditt närområde.

Hur snabbt du kan surfa är sedan också beroende på hur långt ifrån en mast du befinner dig. Du behöver inte oroa dig om det inte finns täckning för 4G där du befinner dig. Om 4G-täckning saknas börjar telefonen istället använda sig av 3G-nätet. Här läser du mer om mobilnät och täckning.

Hitta och välj mobilabonnemang med 4G

Att idag hitta ett mobilabonnemang som är anslutet till 4G-nätet är inte svårt, då alla olika operatörer erbjuder detta. Det finns dock några saker du bör tänka på innan du tecknar ett abonnemang. Det är naturligtvis viktigt att titta på priset, men även vad du får för pengarna. Olika abonnemang erbjuder till exempel olika stor surfmängd, och det är inte alla abonnemang som har fria samtal och sms.

Om du vill kunna surfa mycket på mobilen är det därför klok att välja ett abonnemang där mycket surf ingår även om det kanske kostar lite mer. Detta eftersom du annars riskerar behöva ladda på mobilen med extra surf som kostar en del. Det är också viktigt att kontrollera vilken bindningstid och vilka villkor ett abonnemang har.

Enklare att byta mobilabonnemang

Tänk alltså noga över hur länge du kan tänka dig att vara bunden till ett abonnemang. Det är även viktigt att läsa det finstilta, på så sätt undviker du att hamna i en situation där abonnemanget plötsligt förändras. Numera med de nya formerna av mobilabonnemang som finns, så är det enklare att byta mellan de olika operatörerna då de flesta har bindningsfria abonnemang där det är enkelt att byta.

Frågor och svar om mobilabonnemang

✅ Vilket mobilabonnemang är bäst?

I tabellen högst upp på vår sidas hittar du de bästa mobilabonnemangen just nu som vi rekommenderar. Vi listar även aktuella erbjudanden så att du kan hitta det billigaste mobilabonnemanget just nu.

✅ Vilket mobilabonnemang är billigast?

Generellt erbjuder Hallon det billigaste mobilabonnemanget med bäst villkor, mest surf för pengarna och fria samtal och sms. I tabellen på vår sida hittar du listan med alla de billigaste mobilabonnemangen just nu.

✅ Vad kostar ett mobilabonnemang?

De minsta mobilabonnemangen kostar strax under 100 kronor i månaden till ordinarie pris. Många operatörer har erbjudanden till nya kunder, då kan man få de första månaderna ännu billigare. I listan på vår sida hittar du priser på de bästa mobilabonnemangen.

✅ Har man bindningstid om man köper mobilabonnemang utan telefon?

Många operatörer har abonnemang helt utan bindningstid om man köper dem utan att köpa till en telefon på avbetalning. Det finns dock abonnemang med bindningstid fastän man inte köper till en telefon, så läs villkoren noga innan du köper ett nytt abonnemang.

✅ Vilka mobilabonnemang har ingen bindningstid?

Hallon, Fello, Vimla, Chilimobil, Karma Mobil, Comviq och Tre är exempel på operatörer som erbjuder mobilabonnemang helt utan bindningstid. I tabellen högst upp på sidan kan du se aktuella erbjudanden från dessa operatörer.