Kontantkort eller abonnemang till mobiltelefon – Vad är bäst?
Står du inför valet mellan att skaffa kontantkort eller abonnemang till din telefon? Då finns det ett par saker som kan vara bra att tänka igenom, för att kunna bedöma vad som är bäst just för dig. I den här artikeln ger vi dig några förslag på hur du kan tänka för att hitta rätt val i din situation.
När är det bättre med kontantkort?
Kontantkort är det bättre alternativet om du har en ekonomisk situation där du på förhand behöver veta exakt hur mycket du kommer att behöva betala. Genom att ha ett förbetalt kontantkort riskerar du inte att få en räkning som överstiger vad du har råd att betala.
Det kan också vara en bra lösning för föräldrar som vill ha koll på hur mycket deras barn använder mobiltelefonen. Kontantkortet säkerställer att barnen inte surfar eller ringer för mer än vad föräldrarna är villiga att betala. Det kan till och med fungera som en lektion i ekonomi för barnet då mobilanvändandet blir begränsat och det gäller att använda telefonen sparsamt.
Ett mobilabonnemang är bättre för den som har en stadig inkomst och vill vara säker på att hela tiden ha möjlighet att använda telefonen fullt ut, inklusive surfmöjligheter. Om du har en stabil inkomst och inte behöver oroa dig över huruvida du kommer kunna betala räkningen varje månad, är ett abonnemang ofta en smartare lösning. Många av abonnemangen kommer dessutom med generösa surfmöjligheter, vilket gör dem mer gynnsamma för dig som använder telefonen mycket, i vardagen eller i arbetet.
Många gånger ingår ett abonnemang när du köper en ny mobiltelefon, vilket ofta är mer lönsamt än att köpa loss telefonen direkt. Detta innebär dock att du förbinder dig att betala av telefonen under en längre tid, vilket gör att du är bunden till den operatören du köpt din mobil ifrån.
En stor fördel med att välja abonnemang är att du inte är lika begränsad i ditt användande av telefonen. Du kan till exempel ringa utomlands, skicka sms till betaltjänster som omröstningar och liknande, samt använda mobilen på resan. Dessa funktioner kan många gånger vara begränsade om du har ett kontantkort.
Finns det några andra alternativ, utöver kontantkort och abonnemang?
Ja, det förekommer att olika telekomoperatörer har kontantkortsliknande tjänster där du betalar en återkommande månadsavgift. I praktiken fungerar dessa som abonnemang, eftersom du har en återkommande kostnad, men de är samtidigt väldigt enkla att säga upp eller justera, till exempel om du vill ha mer eller mindre surf och liknande. Det brukar även gå att köpa till extra GB surf om din pott tar slut långt innan nästa månads påfyllning kommer.
Denna typ tjänst är ett bra och smidigt val som brukar passa de flesta, särskilt då det ofta finns flera olika prisalternativ och paket anpassade för olika livsstilar. Många operatörer har även erbjudanden som studentrabatter och liknande, vilket ofta är väldigt förmånligt för dig som har möjlighet att nyttja ett sådant erbjudande.
Frågor och svar om kontantkort eller abonnemang
✅ Vad är skillnaden mellan kontantkort och abonnemang?
Ett mobilabonnemang betalar du löpande varje månad, och så länge du betalar dina räkningar som du ska fungerar ditt mobilabonnemang utan uppehåll. Ett kontantkort väljer du själv när du vill fylla på. De har vanligtvis en giltighetstid på 30 dagar, sen måste du fylla på det för att det ska fungera.
✅ Vad är billigast av kontantkort och mobilabonnemang?
Det beror på hur du använder din telefon. Om du använder den sällan kan ett kontantkort bli billigare, men om du använder den regelbundet är ett abonnemang ofta smidigare och billigare i längden. Hallons kontantkort kostar lika mycket som deras abonnemang, så där handlare det snarare om vad man föredrar.
✅ Ska jag välja kontokort eller abonnemang till mitt barn?
Om du vill vara säker på att alltid kunna få tag på ditt barn rekommenderar vi ett mobilabonnemang. Om man glömmer fylla på kontantkortet blir telefonen oanvändbar, därför är ett abonnemang ofta säkrare och smidigare för barn. Här hittar du de billigaste abonnemangen just nu.