Om man har mobilt bredband och vill dela det mellan flera olika enheter kan man använda en router med plats för simkort. Simkortet ger routern tillgång till internet via mobilnätet och delar sen uppkopplingen trådlöst i ditt nätverk.

Bor du på en plats där det inte finns tillgång till bredband via fiber, telefonnätet eller kabelnätet? Har du en sommarstuga eller båt där du bara vistas vissa tider på året? Reser du mycket och vill alltid ha en stabil internetuppkoppling? Mobilt bredband och en router med plats för simkort är en perfekt lösning om man vill koppla upp sig i dessa situationer. 

Surf

Minst2GB
2 GB 100 GB

Abonnemangstyp

  Populära val

  Mobilnät

  Surf
  2GB
  2 GB 100 GB
  Filtrera
  Loading...

  Hur fungerar en router med simkort?

  En router med plats för simkort ger en internetanslutning via mobilnätet. Simkortet behöver ett abonnemang på mobilt bredband och routern behöver ha en plats för simkort. Router med plats för simkort heter ofta något med 4G eller 5G – beroende på vilket mobilnät routern har tekniken att koppla upp sig mot. 

  Med en router med plats för simkort kan man alltså ge routern tillgång till en internetanslutning, sen delar routern den anslutningen med dina övriga enheter. Om det är en WiFi-router kan den dela anslutningen trådlöst. Denna typen av router har ofta Ethernet-portar. Då kan man ansluta sin enhet, till exempel en dator, direkt till routern med Ethernet-kabeln. 

   

  Stationär router eller portabel router – med simkort

  Det finns två olika typer av router med simkort – stationär router och portabel router. Nedan går vi igenom skillnaderna och vilken typ av router med simkort som lämpar sig för vilka situationer.

  Stationär router med simkort

  En stationär router med simkort liknar den typ av router man använder för fast bredband. Det är en router som kräver ett strömuttag – därför är den inte så lätt att ta med sig eller flytta runt. 

  Jämfört med en mobil router så har den stationära routern ofta starkare antenner vilket ger en starkare och mer pålitlig signal och högre kapacitet. Om man använder en stationär router med simkort i sitt WiFi-nätverk får man alltså en snabbare uppkoppling. Den här typen av router lämpar sig för bostäder och kontor där man använder mobilt bredband som huvudsakliga bredband. 

  Simkort till router

  Flera enheter kan ansluta online samtidigt med en stationär router med simkort.

   

  Portabel router med simkort

  En portabel, eller mobil, router är en router som är avsedd att snabbt och bekymmersfritt kunna tas med. Det är en perfekt lösning om man ofta är reser eller pendlar och vill kunna använda sitt mobila bredband var man än är – oavsett om det finns tillgång till eluttag eller inte. En portabel router använder nämligen oftast batteri som man kan ladda upp med en USB-kabel eller liknande. 

  Antennerna på en portabel router är ofta något svagare om man jämför med en stationär router. Därför kan den inte erbjuda samma hastigheter och stabilitet. Om man alltid vill kunna vara flexibel med sin internetuppkoppling är den ändå ett bra val.

  Simkort till router

  Flera enheter kan ansluta online på samma gång mot en portabel router. Antalet enheter kan vara begränsat beroende på routern kapacitet. 

   

  Mobilt bredband

  Vill man ansluta till internet med sin router med simkort behövs ett mobilt bredband. Mobilt bredband levereras av mobiloperatörer. Skillnaden mellan mobilt bredband och fast bredband är att det mobila bredbandet levereras via mobilnätet. Det är alltså samma bredband som man använder sig av i sin mobiltelefon när man surfar. 

  Mobilnätet är olika starkt på olika platser i landet bland annat beroende på hur nära man är en mobilmast och hur många andra som använder mobilnätet samtidigt. För att få tillgång till mobilt bredband behöver man alltså täckning i mobilnätet. De olika operatörerna använder olika mobilnät, därför är det viktigt att titta på operatörernas täckningskartor för att se var de har bra täckning och var de kanske har lite sämre täckning. 

  Mobilt bredband kan man använda precis som fast bredband, men hastigheten är mer begränsad. I 4G-nätet, fjärde generationens mobilnät, kan man högst surfa med 100 Mbit/s. Denna hastighet är dock bara teoretisk, vanligtvis ligger hastigheten på mellan 10 till 40 Mbit/s. I 3G-nätet, tredje generationens nät, ligger maxhastigheten på 32 Mbit/s och normalhastigheten på 2 till 10 Mbit/s. 5G-nätet, femte generationens mobilnät, byggs ut för fullt över Sverige. I 5G-nätet kan man teoretiskt surfa med hastigheter på över 1 Gbit/s – riktigt snabbt alltså.

  Vilket nät man surfar i beror på vilken täckning man har där man befinner sig och vilken utrustning man använder. För att surfa i 5G-nätet behöver man alltså en router med stöd för 5G och ett abonnemang i ett nät som har stöd för 5G. Även enheten man kopplar upp mot routern behöver ha stöd för 5G. Äldre mobiltelefoner har till exempel inte detta stöd, men nyare modeller har ofta. 

   

  4G router eller 5G router

  De två senaste mobilnäten i Sverige är 4G-nätet och 5G-nätet. 5G-nätet håller just ju på att byggas ut över landet. En router till mobilt bredband kräver ett simkort från en mobiloperatör.

  En router med simkort som man köper idag kan antingen ha stöd för 4G-nätet eller för 4G- och 5G-nätet. 

   

  5G router

  En 5G-router har alltså tekniskt stöd för att koppla upp sig mot 5G-nätet. 5G-nätet ger snabbare internet med hastigheter på upp emot 1 Gbit/s. Hastigheten beror på mobiloperatör, täckning och utrustning. 

  En 5G-router kan även koppla upp sig mot de äldre näten, 4G och 3G. Men en 4G- eller 3G-router kan inte koppla upp sig mot 5G-nätet.

  5G-router finns i både stationära och mobila varianter. 

   

  4G router

  Den vanligaste typen av router med simkort idag är en 4G-router. Med en 4G-router kan man koppla upp sig mot 4G-nätet och alla de äldre näten beroende på täckning. 4G-nätet ger vanligtvis en surfhastighet på mellan 10 till 40 Mbit/s. Hastigheten varierar dock beroende på mobiloperatör, täckning, utrustning och hur många som använder mobilnätet samtidigt. 

  Det finns både mobila och stationära routrar med stöd för 4G.

   

  4G router med simkort vs USB-modem

  När man köper mobilt bredband väljer man ofta mellan en 4G-router och ett USB-modem. Den stora skillnaden mellan de två enheterna är hur man ansluter till internet. 

  Med ett USB-modem kopplar man in modemet direkt i enheten, till exempel en dator. Simkortet är placerat i modemet. Internetanslutningen kan du endast användas av en enhet.

  En 4G-router kan dela anslutningen mellan flera enheter – och dessutom trådlöst om det är en WiFi-router. Simkortet placeras i routern. Det finns även routrar som saknar inbyggt modem, då kopplas ett USB-modem med simkort i routern. 

   

  Hur låser jag upp simkort i mobil router?

  Ett simkort kommer med en pinkod för att låsa upp kortet. Pinkoden får du i samband med köpet av simkortet. Du kan låsa upp kortet med hjälp av gränssnittet i din router, eller välja att stänga av pinkoden helt med hjälp av din mobiltelefon.

   

  Lås upp simkort med router:

  Om detta inte funkar läs bruksanvisningen för din router.

   

  Stäng av pinkod i din mobiltelefon:

  iPhone

  Samsung

  Hur sätter man in simkort i trådlös router?

  Hur du placerar simkortet in din router beror på modell på din router. I bruksanvisningen till routern kan man läsa var simkortet ska placeras. 

  Generellt brukar det finnas en lucka på sidan eller undersidan av routern som man kan öppna, en simkorts-lucka. Öppna luckan och sätt in simkortet i hålet.

   

  Frågor och svar om simkort till router

  ✅ Hur fungerar en router med simkort?

  En router med simkort är helt enkelt en router som har en plats för simkort. Simkortet placeras i routern och då kan internetanslutningen delas trådlöst med hjälp av routern. Simkortet behöver vara kopplat till ett abonnemang eller kontantkort för mobilt bredband.

  ✅ Kan man använda mobilabonnemang i router?

  Ja, det går bra att placera ett simkort kopplat till ett mobilabonnemang i en router. Om det finns datasurf på simkortet kommer det gå bra att surfa via routern och simkortet.

  ✅ Kan man dela mobilt bredband trådlöst?

  Ja, med hjälp av en router med plats för simkort kan man dela sitt mobila bredband trådlöst. Det finns både stationär router och portabel router med plats för simkort.

  ✅ Hur låser jag upp simkort i router?

  Om ditt simkort har en pinkod måste du låsa upp det innan du kan använda det i din router. I texten hittar du enkla guider får hur du låser upp ditt simkort direkt i din router, i din iPhone eller i din Android-enhet.

  ✅ Var sätter jag simkortet i en router?

  Vanligtvis finns det en lucka på sidan eller undersidan av routern där simkortet placeras. Läs bruksanvisningen till din router om du inte hittar simkort-platsen.