Flera operatörer erbjuder idag prisvärda och heltäckande värdebevis till ditt kontantkort. Här kan du läsa mer om vad ett kontantkort är, hur du använder det, vad du ska tänka på och vilka operatörer som erbjuder kontantkort.

Operatör
Kontantkort
Samtal
Sms & Mms
Surf
Laddning
 
Halebop
Fastpris Mini50 samtal500 sms2 GB99 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort Liten60 SamtalFria sms8 GB99 :-Läs mer & Beställ
Tre
3Fastpris 1GB200 minFria sms0,5 GB99 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Hallå S0,39 kr/min0,49 kr/sms9 kr/MB100 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Pott 1000,69 kr/samtal0,69 kr/sms1 GB100 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Halebop Go!2 kr/samtal0,5 kr/sms39 kr för 0,5GB100 :-Läs mer & Beställ
Comviq
2GBFria samtalFria sms
5 GB145 :-Läs mer & Beställ
Tre
Fastpris 0,5GBFria samtalFria sms0,5 GB149 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris Liten100 samtal1000 sms3 GB169 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris 10GBFria samtalFria sms10 GB195 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Fastpris 3GBFria samtalFria sms3 GB199 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Halebop Go!2 kr/samtal0,5 k/sms39 kr för 0,5GB200 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Pott 2000,69 kr/samtal1000 sms2 GB200 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris 20GBFria samtalFria sms20 GB245 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort StorFria Samtal
Fria sms25 GB249 :-Läs mer & Beställ
Tre
Fastpris 7GBFria samtalFria sms7 GB249 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris MellanFria samtalFria sms8 GB269 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris 40GBFria samtalFria sms40 GB295 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Fastpris 8GBFria samtalFria sms8 GB299 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Pott 3000,69 kr/samtalFria sms3 GB300 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Halebop Go!2kr/samtal0,5 kr/sms39 kr för 0,5GB300 :-Läs mer & Beställ
Tre
Rörligt 3000,69 kr/samtal0,69 kr/sms3 GB300 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris StorFria samtalFria sms30 GB369 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Fastpris 12GBFria samtalFria sms12 GB399 :-Läs mer & Beställ
Tre
3Fastpris 50GBFria samtalFria sms50 GB599 :-Läs mer & Beställ

Hur kontantkort fungerar

Kontantkort är ett alternativ till mobilabonnemang och mobilt bredbandsabonnemang. Ett kontantkort består av ett vanligt sim-kort som du sätter in i telefonen, surfplattan eller routern. Precis som på ett abonnemang gör sim-kortet att du kan ringa, sms:a, mms:a och surfa från din telefon. Skillnaden mellan ett abonnemang och ett kontantkort är att du genom ett kontantkort själv behöver köpa ett paket som du laddar på ditt kontantkort.

Det finns två olika former av värdebevis som du kan tanka på ditt kontantkort. Du kan antingen välja att köpa en pott för en fast kostnad som ger dig en viss mängd samtal, sms, mms och data, eller så kan du ladda på en viss summa som blir ett saldo där du betalar för varje aktivitet.

Ett sim-kort i kontantkortsform kan användas i mobiltelefon, i surfplatta, i mobil router och i hemlarm. I princip kan allt som kräver ett vanligt abonnemangskort fungera med ett kontantkort.

kontantkort

Varför ha ett kontantkort

Det finns anledningar till att man kan vilja ha ett kontantkort:

 • Du har betalningsanmärkningar och kan inte teckna abonnemang.
 • Telefonen är till att barn och du vill vara säker på att inga oväntade kostnader för betalsamtal eller utlandssamtal dyker upp på fakturan.
 • Du vill ha full kontroll på hur mycket din användning kostar.
 • Varje månadsförbrukning ser olika ut och du vill enkelt kunna variera det paket du köper för att bäst passa månadens behov.
 • Du vill kunna ta med dig trådlöst wifi på semester, resor eller andra tillfällen utan att teckna abonnemang för mobilt bredband.

Hur du skaffar ett kontantkort

Alla operatörer som har kontantkort erbjuder dessa kostnadsfria. Du kan välja att beställa hem ett tomt sim-kort från operatören som du sedan laddar på med valfritt värdebevis. Är du i behov av en telefon så kan du köpa en kontantkortstelefon och samtidigt få ett kontantkort hemskickat med telefonen.

När du får ditt sim-kort är det oftast tomt. Du behöver ladda kontantkortet innan du kan ringa, sms:a, mms:a eller surfa på ditt kontantkort. Alla operatörer har olika alternativ för hur du laddar kontantkortet. Du kan alltid köpa påfyllnad på operatörens hemsida, men vissa operatörer erbjuder internetbanksladdning, laddning via app eller hos en återförsäljare som till exempel pressbyrån.

Hur kontantkortsladdningar fungerar

Kontantkort med fast pris

Om du tankar ett kontantkort med fast pris så är skillnaden inte särskilt stor jämfört med ett abonnemang. När du betalar för din laddning så köper du en pott med samtal eller samtalsminuter, meddelanden och data. När du använder telefonen dras det från din pott och inte från ett saldo.

Fastpris kan se olika ut hos olika operatörer och du kan hitta fria samtal, SMS och MMS, men även små paket med färre samtal. Det gemensamma med alla Fastpris är att du för ett fast pris köper en pott som du får använda under en viss giltighetstid (oftast under 30 dagar). När potten är förbrukad eller giltighetstiden har gått ut behöver du tanka ditt kontantkort igen för att kunna använda telefonen.

Kontantkort med saldo

Saldoladdning har funnits sedan kontantkort lanserades. Du laddar på en viss summa med pengar på ditt kort, och varje gång du ringer, sms:ar, mms:ar eller använder data så minskar saldot. När saldot är slut så behöver du ladda på nytt saldo. Oftast har saldo en längre giltighetstid än Fastpris paket.

Kontantkort för surf och mobilt bredband

Du kan även använda ett kontantkort i din router för att skapa trådlöst wifi. Det fungerar precis som ett vanligt kontantkort till telefonen. Du sätter in sim-kortet i routern och köper ett paket med en viss mängd data, sen kopplar du upp datorer och surfplattor mot routern och surfar trådlöst. Flera personer kan koppla upp sig mot routern och det blir precis som ett trådlöst wifi. Du kan även använda kontantkortet i din surfplatta och surfa utan vanligt wifi.

Kontantkort utomlands

Vissa operatörer tillåter dig med kontantkort att använda telefonen inom EU/EES precis som om du vore hemma. Ibland behöver du registrera ditt kontantkort för att kunna göra det, som till exempel hos Telia. Det är däremot inte alla operatörer som tillåter utlandsanvändning, så se till att du har koll på detta innan du åker utomlands. Ibland kan du köpa ett speciellt utlandspaket och ladda på ditt kontantkort.

Operatörer som har kontantkort

 • Hallon
 • Comviq
 • Telenor
 • Tre
 • Telia
 • Halebop

Vilken operatör som har billigast och bäst kontantkort beror helt på vad du är ute efter. Du kan jämföra de olika operatörernas kontantkort här.