Flera operatörer erbjuder idag prisvärda och heltäckande värdebevis till ditt kontantkort. Här kan du läsa mer om vad ett kontantkort är, hur du använder det, vad du ska tänka på och vilka operatörer som erbjuder kontantkort.

 

Halebop
Fastpris 2 GBFria SamtalFria sms2 GB129 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort 4 GBFria SamtalFria sms4 GB99 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Halebop Go!2 kr/samtal0,5 kr/sms39 kr för 0,5GB100 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Comviq 5GBFria samtalFria sms
5 GB145 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort 8 GBFria SamtalFria sms8 GB149 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris 6 GBFria samtalFria sms6 GB209 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris 10GBFria samtalFria sms10 GB195 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Halebop Go!2 kr/samtal0,5 kr/sms39 kr för 0,5GB200 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris 20GBFria samtalFria sms20 GB245 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort 25 GBFria Samtal
Fria sms25 GB249 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris 20 GBFria samtalFria sms20 GB319 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris 40GBFria samtalFria sms40 GB295 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort 50 GBFria Samtal
Fria sms50 GB299 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Halebop Go!2kr/samtal0,5 kr/sms39 kr för 0,5GB300 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris 50 GBFria samtalFria sms50 GB369 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort 100 GBFria Samtal
Fria sms100 GB349 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris 100GBFria samtalFria sms100 GB345 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris 100 GBFria samtalFria sms100 GB429 :-Läs mer & Beställ

 

Hur kontantkort fungerar

Kontantkort är ett alternativ till mobilabonnemang och mobilt bredbandsabonnemang. Ett kontantkort består av ett vanligt sim-kort som du sätter in i telefonen, surfplattan eller routern. Precis som på ett abonnemang gör sim-kortet att du kan ringa, skicka sms, mms och surfa från din telefon. Skillnaden mellan ett abonnemang och ett kontantkort är att du genom ett kontantkort själv behöver köpa ett paket som du laddar på ditt kontantkort.

Det finns två olika former av värdebevis som du kan tanka på ditt kontantkort. Du kan antingen välja att köpa en pott för en fast kostnad som ger dig en viss mängd samtal, sms, mms och data eller så kan du ladda på en viss summa som blir ett saldo där du betalar för varje aktivitet.

Ett sim-kort i kontantkortsform kan användas i mobiltelefon, surfplatta, mobil router och i hemlarm. I princip kan allt som kräver ett vanligt abonnemangskort fungera med ett kontantkort.

 

kontantkort

 

Varför ha ett kontantkort

Det finns flera anledningar till att man kan vilja ha ett kontantkort:

Hur du skaffar ett kontantkort

Alla operatörer som har kontantkort erbjuder dessa kostnadsfria. Du kan välja att beställa hem ett tomt sim-kort från operatören som du sedan laddar på med valfritt värdebevis. Är du i behov av en telefon så kan du köpa en kontantkortstelefon och samtidigt få ett kontantkort hemskickat med telefonen.

När du får ditt sim-kort är det oftast tomt. Du behöver ladda kontantkortet innan du kan ringa, sms:a, mms:a eller surfa på ditt kontantkort. Alla operatörer har olika alternativ för hur du laddar kontantkortet. Du kan alltid köpa påfyllnad på operatörens hemsida men vissa operatörer erbjuder laddning via din internetbank, laddning via app eller hos en återförsäljare som till exempel pressbyrån.

 

Hur kontantkortsladdningar fungerar

Kontantkort med fast pris

Om du tankar ett kontantkort med fast pris så är skillnaden inte särskilt stor jämfört med ett abonnemang. När du betalar för din laddning så köper du en pott med samtal eller samtalsminuter, meddelanden och data. När du använder telefonen dras det från din pott och inte från ett saldo.

Fastpris kan se lite olika ut hos olika operatörer och du kan hitta fria samtal, sms och mms, men även små paket med färre samtal. Det gemensamma med alla Fastpris är att du för ett fast pris köper en pott som du får använda under en viss giltighetstid (oftast under 30 dagar). När potten är förbrukad eller giltighetstiden har gått ut behöver du tanka ditt kontantkort igen för att kunna använda telefonen.

 

Kontantkort med saldo

Saldoladdning har funnits sedan kontantkort lanserades. Du laddar på en viss summa med pengar på ditt kort och varje gång du ringer, sms:ar, mms:ar eller använder data så minskar saldot. När saldot är slut så behöver du ladda på nytt saldo. Oftast har saldo en längre giltighetstid än Fastpris paket.

 

Kontantkort för surf och mobilt bredband

Du kan även använda ett kontantkort i din router för att skapa trådlöst wifi. Det fungerar precis som ett vanligt kontantkort till telefonen. Du sätter in sim-kortet i routern och köper ett paket med en viss mängd data, sen kopplar du upp datorer och surfplattor mot routern och surfar trådlöst. Flera personer kan koppla upp sig mot routern och det blir precis som ett trådlöst wifi. Du kan även använda kontantkortet i din surfplatta och surfa utan vanligt wifi.

 

Kontantkort utomlands

Vissa operatörer tillåter dig med kontantkort att använda telefonen inom EU/EES precis som om du vore hemma. Ibland behöver du registrera ditt kontantkort för att kunna göra det, som till exempel hos Telia. Det är däremot inte alla operatörer som tillåter utlandsanvändning så se till att du har koll på detta innan du åker utomlands. Ibland kan du köpa ett speciellt utlandspaket och ladda på ditt kontantkort.

 

Operatörer som har kontantkort

Vilken operatör som har billigast och bäst kontantkort beror helt på vad du är ute efter. Du kan jämföra de olika operatörernas kontantkort här.

 

Fördelarna med ett kontantkort

Det är inte alltid lätt att veta om ett mobilabonnemang eller kontantkort är rätt väg att gå. När kontantkort lanserades på marknaden så fanns inte särskilt många alternativ. Idag kan du med ett kontantkort få samma fördelaktiga prisplan som ett abonnemang ger. Det finns många fördelar med att välja ett kontantkort och vi listar dem här.

 

Full koll på mobilkostnaden

Eftersom du oftast behöver fylla på ditt kontantkort varje månad och kan begränsa ditt kontantkort från köp, betalsamtal och betalsms kan du inte använda mer än du har tankat på för kortet. Det går helt enkelt inte att spendera mer än du väljer. Du kan även välja att köpa billigare prisplaner om du märker att du inte förbrukar allt som du har köpt. Genom att använda minsta möjliga paket kan du spara in pengar som du annars lagt på en större prisplan.

 

Slipp bindningstider, uppsägningstider och fakturor

En av de största fördelarna med ett kontantkort är att det är enkelt. Du slipper bindningstider, uppsägningstider och fakturor. Idag har många operatörer valt att ta bort bindningstid på sina abonnemang men de flesta har kvar uppsägningstiden. Med ett kontantkort gör du vad du vill, när du vill.

 

Tanka kontantkortet bara när du behöver

Ett kontantkort kan även vara ett bra komplement till ett vanligt abonnemang som inte täcker allt du önskar. De flesta kontantkorten behöver fyllas på minst en gång per år för att de inte ska upphöra. Det betyder att du kan ha sim-kortet liggande och tanka på när du behöver. Låna ut sim-kortet till släktingen från utlandet, tanka på med mobilt bredband inför den långa tågresan eller köp ett utlandspaket som gör att du ringer billigt till och från utlandet. Du bestämmer när du behöver ditt kontantkort och till vad.

Bra alternativ till barn

De flesta kontantkorten är spärrade för betaltjänster och utlandssamtal vilket gör att du och ditt barn hålls fria från oplanerade kostnader. Eftersom ett kontantkort behöver laddas på så ger det även tillfälle att tillsammans med barnet ha koll på hur stor barnets förbrukning är. Vartefter barnets förbrukning behöver ökas så väljer ni enkelt en större prisplan.

Några operatörer erbjuder extra säkerhetstjänster som du kan ladda på kontantkortet. Det gör att sim-kortet blockerar olämpligt innehåll och barnet kan surfa utan att stöta på någonting olämpligt.

 

Större frihet med ett kontantkort

Eftersom du enkelt kan byta prisplan och värdebevis varje gång du ska tanka ditt sim-kort så har du full frihet att välja olika paket varje månad. Vet du att du behöver mer surf en månad tankar du helt enkelt på ett värdebevis med mer surf. Vet du att du ska åka utomlands kan du tanka på ett utlandspaket just den veckan. Du har helt enkelt en större frihet och flexibilitet eftersom du själv väljer vad du vill tanka på ditt kontantkort och när du vill göra det.

 

Ingen kreditupplysning tas

Om du har en betalningsanmärkning så kan du oftast inte teckna ett abonnemang. Eftersom du själv köper värdebeviset innan du använder det så kan du slippa gå igenom processen att bli nekad efter kreditkoll. Du kan hitta samma fördelaktiga prisplan som abonnemangen har med skillnaden att du betalar i förskott med ett kontantkort.

 

Du slipper köpa ny telefon i onödan

När du skaffar abonnemang blir det lätt att binda en delbetalning av en ny telefon. När du köper kontantkortstelefon eller kontantkort är det sällan som du kan delbetala telefonen utan du behöver betala för hela telefonen. Det kan skapa en benägenhet att hushålla med telefonen du har istället för att betala mer än du tänkt för att få en telefon ”på köpet”.

 

För dig under 18 är kontantkort enkelt att fixa

Om du är under 18 och inte har föräldrar som kan teckna ett avtal i ditt namn så kan du istället välja ett kontantkort. Eftersom du inte skriver ett avtal eller skaffar dig en fast månadsavgift får du beställa och tanka ditt kontantkort precis som du vill.

 

Ingen uppläggningsavgift eller startkostnad

Du beställer ett gratis sim-kort som du sen tankar. Mer kostar det inte att komma igång med ditt kontantkort. Det tillkommer aldrig några extra avgifter utan det enda som kostar är värdebeviset du väljer att köpa till ditt kontantkort.

 

Du behöver inte alltid ladda på kontantkortet aktivt

Hos några operatörer kan du prenumerera på laddningar. Det gör att det blir nästintill identiskt med ett abonnemang. Du behöver då inte göra någonting annat än att aktivera prenumerationen och betala för den när det är dags. Du kan även ladda på flera fasta paket samtidigt och som aktiveras vartefter det första har tagit slut.

 

Mobiloperatörer med kontantkort

Kontantkort
Halebop
Halebop har blivit en riktig utmanare på mobilmarknaden och har fått utmärkelsen ”Sveriges nöjdaste privatkunder inom mobiltelefoni” under många år. Med Halebops kontantkort kan du spara oanvänd surf tills nästa månad och du har riktigt bra täckning genom Telias nät.

hallon
Hallon
Hallon är en systeroperatör till Tre och använder därför samma mobilnät. Hallon har flera surfmängder att välja på allt från 4 GB till 100 GB. Det är precis samma surfmängder som deras olika abonnemang. Oavsett hur mycket surf du väljer till ditt kontantkort så får du fria samtal och sms inom Sverige.

comviq
Comviq
Comviq är mycket kända för sina kontantkort då de har funnits på marknaden länge eftersom de var en av de första mobiloperatörerna som erbjöd kontantkort på den svenska marknaden. De har kunnat behålla sin position som populära inom kontantkort då de fortfarande erbjuder prisvärda kontantkort.

 

Frågor och svar om kontantkort

✅ Vilket är det bästa kontantkortet?

Vi har listat de kontantkort vi tycker är allra bäst på den svenska marknaden. I tabellen högst upp på vår sida hittar du de bästa kontantkorten till lägst pris. Vi rekommenderar bland annat kontantkorten från Hallon.

✅ Hur använder man ett kontantkort?

Du laddar ditt kontantkort med ett värdebevis från mobiloperatören som du beställt kontantkorten ifrån. Det finns olika typer av värdebevis, de populäraste ger fria samtal och meddelanden och en begränsad mängd surf under 30 dagar – så kallade fastpriskontantkort. Läs mer om olika typer av kontantkort och värdebevis på vår sida.

✅ Är kontantkort bra?

Ja, kontantkort kan vara en bra lösning för den som vill bestämma själv när man vill betala för sin mobiltelefon, den som inte kan eller vill ha ett abonnemang eller för den som ringer mycket utomlands och vill ha ett specifikt kontantkort för det.

✅ Hur laddar jag ett kontantkort?

Du laddar enkelast ditt kontantkort via din operatörs app eller hemsida. Många kontantkort kan man även köpa värdebevis till i butiker. Vissa operatörer kan man även ringa eller skicka sms till för att ladda sitt kontantkort.

✅ Vad kostar ett kontantkort?

Du kan beställa hem ett startpaket helt kostnadsfritt från vissa operatörer. Här kan du läsa mer om gratis kontantkort och startpaket. Om du beställer online är själva kontantkortet i de flesta fall gratis, sen betalar du för det värdebevis du väljer att ladda kortet med.