Det blir allt vanligare att man har ett mobilabonnemang till sitt barn numera. Många barn som är runt 10-11 år får nya mobiltelefoner, så att du som förälder kan nå dem samt de kan surfa, ringa och sms:a med sina kompisar på ett bra sätt. Ni får en bättre kommunikation när barnet inte är hemmavid med ett bra abonnemang.

Operatör
Abonnemang
Samtal
Sms & Mms
Surf
Kostnad
 
Hallon
Mobilabonnemang
Barn
Fria samtalFria sms6-100 GBfrån 49 :-Läs mer & Beställ
Vimla
Vimla BarnFria samtalFria sms3-25 GBfrån 50 :-Läs mer & Beställ
Fello
Fello BarnabonnemangFria samtalFria sms2-30 GBfrån 95 :-Läs mer & Beställ

Det finns mobilabonnemang numera som är speciellt utformade för barn och detta ger dig som förälder viss kontroll på abonnemang, kostnader, samtal, sms och surfvanor för ditt barn. Det finns flera anledningar att skaffa sig ett barnabonnemang. Ni får bättre kommunikation såklart, men du som förälder får även koll på användandet.

Barnabonnemang

Det finns som sagt flera fördelar med att ha ett specialutformat abonnemang för ditt barn. Med ett barnabonnemang får man oftast lägre pris samt mer surf inkluderat per månad än ifall du tar ett vanligt mobilabonnemang med samma utformning. Flera operatörer har riktat sig mot barnen med sina erbjudande och detta skall du absolut se över när du skaffar nytt abonnemang oavsett om det är med eller utan mobiltelefon.

Ditt barn behöver kunna nå dig

Det var vanligt att man skaffade ett kontantkort till sitt barn tillsammans med den första mobiltelefonen. Numera är det vanligare med ett barnabonnemang, då dessa sällan eller aldrig har uppsägningstid eller bindningstid. Köper du mobiltelefon tillsammans med ditt abonnemang, kan det förekomma bindningstid, men sällan med ett så kallat rent abonnemang. Med en mobiltelefon till ditt barn kan ni kommunicera på ett smartare sätt. Ni når varandra enklare.

Hellre ett abonnemang så inte pengarna på kontantkortet tar slut. Då kan inte ditt barn ringa dig ifall pengarna är slut på kortet. Skaffa ett barnabonnemang. det är helt klart en bättre lösning. Abonnemangen är såpass billiga numera och utan bindningstid, så det är ett bättre val.

Barnets behov styr

När du skall skaffa ett nytt abonnemang till ditt barn, så se vad behovet är. Skall ni kunna prata mycket., surfa, sms:a eller vad är det för behov som du och ditt barn har. Skall ni endast ringa., så behöver ni inte ha så mycket surf kopplat till abonnemanget. Se över behovet. Hallon har flera bra alternativ på abonnemang för barn och är oftast den operatör som fungerar bäst vad gäller barnabonnemang.

Med rätt inställningar kan du även strypa surfmängden på ditt barns mobil. Du har bra kontroll på barnets mobilanvändande.

Lär barnet ta ansvar

Är ditt barn under 18 år, så är det du som står på abonnemanget och ditt barn behöver ta ansvar gentemot dig när det kommer till mobilanvändandet. Detta kan vara något bra, då barnet förmodligen använder mobilen på ett ansvarsfullt sätt. Du får även bättre insyn i vad som sker vad gäller användandet. Barnet kan även vara med och utforma abonnemanget. Se över behoven tillsammans vad gäller surfmängder och andra detaljer.

Du har kontrollen

Det är inte alltid lätt att ha kontroll på sitt barns mobilanvändande, men med ett barnabonnemang underlättar det helt klart. Du får kontroll på hur mobilen sköts och vad som händer på den till större del. Du får bättre insyn. Du kan även spärra olämpliga hemsidor, appar och program från barnets mobiltelefon. Det finns även kostnadsspärr hos vissa operatörer, som gör att barnet inte kan köpa dyra saker på Internet eller inne i appar.

Detta ger såklart ökad trygghet och du får bättre kontroll. Du ställer in de appar, program, kostnader och andra begränsningar i mobiltelefonen. Mer kontroll med ett barnabonnemang.

Fördelar barnabonnemang

  • Rabatter vad gäller surfmängd
  • Lägre pris på abonnemanget varje månad
  • Du har kontroll över barnets användande av mobilen
  • Kostnadsskydd i appar och program
  • Spärr mot olämpliga appar och hemsidor

Ett mobilabonnemang för barn är en bra lösning när du skall skaffa mobiltelefon till de yngre i familjen. Du får som sagt bättre kontroll på användandet och kostnader med ett barnabonnemang.

mobilabonnemang barn

Eget abonnemang eller tillsammans?

De vanligaste idag när man skaffar ett abonnemang till sina barn är att de antingen får ett eget mobilabonnemang som de står på tillsammans med en förälder som målsman. Detta lämpar sig kanske för de lite äldre tonåringarna som kanske vill känna sig mer självständiga, men även för yngre barn som är mogna att ta ansvar för vad en ringpott betyder och att en telefon är mer än en bara en leksak.

Ett annat vanligt exempel är att man skaffar ett så kallat familjeabonnemang. Det innebär att man kan ha upp till fem familjemedlemmar med varsitt nummer och med de fördelar som ingår i ett vanligt abonnemang, allt samlat i ett enda abonnemang och faktura för hela familjen. Man delar på en stor surfpott som brukar vara runt 20GB som överförs till nästkommande månad om den ej används upp. Du som förälder har alltid koll på ditt barns surfmängd och att telefonen bara används till det den skall användas till.

Trygghet för både barn och förälder

Det många tänker när de skaffar en telefon för sitt barn är en känsla av trygghet, både för dig som förälder och för ditt barn. Redan vid åldrarna 7–10 år brukar många barn delta i någon form av aktivitet utanför hemmet och efter skoltid, där möjligheten att kunna nå varandra är viktig om något skulle hända. Ett bra exempel på detta är om ditt barn åker buss eller samåker med andra till skolan och skulle råka bli strandsatt någonstans. Då är en mobil som kan användas för att ringa efter hjälp eller informera om en försening till stor nytta. Mobilen bidrar även till att du som förälder kan hålla dig informerad om ditt barns säkerhet samtidigt som du kan trösta ett ängsligt barn.

Vad bör jag tänka på när mitt barn får en mobiltelefon?

Att ett barn är mogen nog att kunna ta ansvar för en mobiltelefon och allt vad detta innebär är väldigt individuellt, och något som bara du som förälder kan avgöra. Många brukar ge en telefon till sina barn utan ett SIM-kort vid tidig ålder för att barnet ska bekanta sig men en telefon och dess funktioner innan de tar steget till möjligheten att ringa och skicka sms. Att ditt barn förstår vad en ringpott innebär och vad som händer när den är slut eller att mobilen försvinner beskrivs av många föräldrar som en svår fråga.

Ett bra tips är att prata ihop sig med andra föräldrar med tex barn i samma klass för att upplysa sig hur andra i ditt barns närhet gör. Online finns det även mängder med information att ta del av från andra föräldrar.

De flesta barn äger en egen mobiltelefon från det att de är sju år gamla. Att ge sitt barn en telefon skapar trygghet för dig som förälder eftersom du vet att du alltid kan nå ditt barn, och vet att ditt barn alltid kan nå dig. Har du otur kan dock en mobiltelefon under barnets ansvar resultera i oväntade och dyra mobilfakturor. Men det finns abonnemang som gör att du kan hålla kostnaderna nere och samtidigt känna dig trygg med barnets användning av mobiltelefonen.

Att teckna abonnemang för barn

Istället för att skaffa ett vanligt abonnemang så är ett barnabonnemang ett bra alternativ till barnet. Abonnemangen är anpassade för barn och gör att du kan undvika höga och oväntade kostnader eftersom du själv kan begränsa mobilanvändningen.

Abonnemangen marknadsförs som barnabonnemang men det är du som förälder som behöver teckna abonnemanget. En av fördelarna med ett barnanpassat abonnemang är att de ofta är billigare än ett vanligt abonnemang.

Eftersom det är du som förälder som har tecknat abonnemanget så är det även du som är ansvarig för allt som barnet använder mobiltelefonen till. Därför kan någon av de olika extratjänsterna som operatörer ofta erbjuder i samband med barnabonnemang vara ett tryggt alternativ. Du kan både begränsa kostnaden och känna dig trygg med ditt barns användning av mobiltelefonen.

Kostnadsspärr

Att ringa och surfa från utlandet kan lätt resultera i en hög månadsavgift. Om familjen åker utomlands kan du välja att lägga in en kostnadsspärr för surf, samtal eller sms. Kostnadsspärrar kan även sättas inom Sverige och kan förhindra köp av appar eller dyra betalsamtal. Det är ett enkelt sätt att hålla nere och begränsa kostnaden innan det har blivit ett dyrt problem.

Säkerhetspaket

Så fort en mobiltelefonen läggs i barnets hand finns har barnet möjligheten att upptäcka hela världens internet. Troligtvis vill du inte att ditt barn ska kunna uppleva någonting olämpligt, och då är ett säkerhetspaket eller föräldrarkoll ett bra alternativ. Med denna tjänst kan du blockera olämpligt material på internet och radera barnets nummer från olika söktjänster. Du vet helt enkelt att ditt barn surfar tryggt från sin mobiltelefon.

Värt att tänka på när du väljer abonnemang

När du väljer att köpa ett barnabonnemang så finns det några saker som är bra att tänka lite extra på.

Ditt barns mobilvanor skiljer sig förmodligen stort från hur du själv använder din telefon. Sannolikheten att barnet till största del kommunicerar med vänner, surfar eller spelar mobilspel genom att använda mobildata är ganska stor. Så se till att abonnemangsformen inte bara täcker samtal och sms, utan även ordentligt med surf.

Risken att telefonen dimper i backen eller förloras är ganska stor, så se över möjligheten till drulleförsäkringar om du köper abonnemang och telefon samtidigt.

Precis som när du köper ditt egna abonnemang vill du se till att det finns bra täckning där barnet oftast är. Operatörers täckning kan skilja sig ganska stort beroende på vart i landet ni bor, och du vill inte riskera att ditt barn ofta har svårt att nå dig på grund av att operatören har dålig teckning.