Det blir allt vanligare numera att man har ett mobilabonnemang till sitt barn. Många barn som är runt 10-11 år får nya mobiltelefoner så att du som förälder kan nå dem samt att de kan surfa, ringa och skicka sms till sina kompisar på ett bra sätt. Ni får en bättre kommunikation med ett bra abonnemang när barnet inte är hemma.
 

Operatör
Abonnemang
Samtal
Sms & Mms
Surf
Kostnad
 
Hallon
Mobilabonnemang
Barn
75% rabatt
Fria samtalFria sms6-100 GBfrån 24 :-Läs mer & Beställ
Vimla
Vimla Barn75% rabattFria samtalFria sms6-100 GBfrån 25 :-Läs mer & Beställ

Det finns numera mobilabonnemang som är speciellt utformade för barn och detta ger dig som förälder viss kontroll på abonnemang, kostnader, samtal, sms och surfvanor för ditt barn. Det finns flera anledningar att skaffa sig ett barnabonnemang. Ni får bättre kommunikation såklart, men du som förälder får även koll på användandet.

 

Barnabonnemang

Det finns som sagt flera fördelar med att ha ett specialutformat abonnemang för ditt barn. Med ett barnabonnemang får man oftast lägre pris samt mer surf inkluderat per månad än ifall du tar ett vanligt mobilabonnemang med samma utformning. Flera operatörer har riktade abonnemang för barn med särskilda erbjudande för dessa. Detta ska du absolut se över när du skaffar nytt abonnemang oavsett om det är med eller utan mobiltelefon.

 

Ditt barn behöver kunna nå dig

Tidigare var det vanligt att man skaffade ett kontantkort till sitt barn tillsammans med den första mobiltelefonen. Numera är det vanligare med ett barnabonnemang då dessa sällan eller aldrig har uppsägningstid eller bindningstid. Köper du mobiltelefon tillsammans med ditt abonnemang kan det förekomma bindningstid men ytterst sällan med ett så kallat rent abonnemang. Med en mobiltelefon till ditt barn kan ni kommunicera på ett smartare sätt och ni når varandra mycket enklare.

En stor fördel med ett abonnemang istället för kontantkort är att med ett abonnemang så tar inte pengarna slut på samma sätt som med ett kontantkort. Är pengarna slut kan inte ditt barn ringa dig. Då kan det vara bra att skaffa ett barnabonnemang som en bättre lösning. Abonnemangen är numera så pass billiga och utan bindningstid så att det är ett bättre val.

 

Barnets behov styr

När du ska skaffa ett nytt abonnemang till ditt barn behöver du se över hur behovet ser ut. Ska ni kunna prata mycket, surfa, skicka sms eller vad är det för behov som du och ditt barn har så behöver du ta med det i dina jämförelser. Ska ni bara ringa så behöver ni inte ha så mycket surf kopplat till abonnemanget. Hallon har flera bra alternativ på abonnemang för barn och är oftast den operatör som fungerar bäst vad gäller barnabonnemang.

Med rätt inställningar kan du även strama åt surfmängden på ditt barns mobil. Du har då bra kontroll på barnets mobilanvändande.

 

Lär barnet ta ansvar

Är ditt barn under 18 år är det du som står på abonnemanget och ditt barn behöver ta ansvar gentemot dig när det kommer till mobilanvändandet. Detta kan vara något bra då barnet förmodligen använder mobilen på ett ansvarsfullt sätt. Du får även bättre insyn i vad som sker vad gäller användandet. Barnet kan även vara med och utforma abonnemanget. Se över behoven tillsammans för surfmängder och andra detaljer.

 

Du har kontrollen

Det är inte alltid lätt att ha kontroll på sitt barns mobilanvändande men med ett barnabonnemang underlättar det helt klart. Du får kontroll på hur mobilen sköts och vad som händer på den till större del. Du får därmed bättre insyn. Du kan även spärra olämpliga hemsidor, appar och program från barnets mobiltelefon. Det finns även kostnadsspärr hos vissa operatörer som gör att barnet inte kan köpa dyra saker på internet eller inne i appar.

Detta ger såklart ökad trygghet och du får bättre kontroll. Du ställer in de appar, program, kostnader och andra begränsningar i mobiltelefonen. Det finns klart mycket mer kontroll med ett barnabonnemang.

 

Fördelar barnabonnemang

  • Rabatter vad gäller surfmängd
  • Lägre pris på abonnemanget varje månad
  • Du har kontroll över barnets användande av mobilen
  • Kostnadsskydd i appar och program
  • Spärr mot olämpliga appar och hemsidor

Ett mobilabonnemang för barn är en bra lösning när du ska skaffa mobiltelefon till de yngre i familjen. Du får som sagt bättre kontroll på användandet och kostnader med ett barnabonnemang.

 

mobilabonnemang barn

Eget abonnemang eller tillsammans?

De vanligaste idag när man skaffar ett abonnemang till sina barn är att de får ett eget mobilabonnemang som de står på tillsammans med en förälder som målsman. Detta lämpar sig kanske för de lite äldre tonåringarna som kanske vill känna sig mer självständiga men även för yngre barn som är mogna att ta ansvar för vad en ringpott betyder och att en telefon är mer än bara en leksak.

Ett annat vanligt exempel är att man skaffar ett så kallat familjeabonnemang. Det innebär att man kan ha upp till fem eller fler familjemedlemmar, beroende på operatör, med varsitt nummer och med de fördelar som ingår i ett vanligt abonnemang. Allt är samlat i ett enda abonnemang och fakturan gäller för hela familjen. Man delar på en stor surfpott som oftast överförs till nästkommande månad om den ej används upp. Du som förälder har alltid koll på ditt barns surfmängd och att telefonen bara används till det den ska användas till.

 

Trygghet för både barn och förälder

Det många tänker när de skaffar en telefon för sitt barn är en känsla av trygghet, både för dig som förälder och för ditt barn. Redan vid åldrarna 7–10 år brukar många barn delta i någon form av aktivitet utanför hemmet och efter skoltid. Där är möjligheten att kunna nå varandra extra viktig om något skulle hända. Ett bra exempel på detta är om ditt barn åker buss eller samåker med andra till skolan och skulle råka bli strandsatt någonstans. Då är en mobil som kan användas för att ringa efter hjälp eller informera om en försening till stor nytta. Mobilen bidrar även till att du som förälder kan hålla dig informerad om ditt barns säkerhet samtidigt som du kan trösta ett ängsligt barn.

 

Vad bör jag tänka på när mitt barn får en mobiltelefon?

Att ett barn är moget nog för att kunna ta ansvar för en mobiltelefon och allt vad detta innebär är väldigt individuellt och något som bara du som förälder kan avgöra. Många brukar ge en telefon till sina barn utan ett SIM-kort vid tidig ålder för att barnet ska bekanta sig med en telefon och dess funktioner innan de tar steget till möjligheten att ringa och skicka sms. Att ditt barn förstår vad en ringpott innebär och vad som händer när den är slut eller att mobilen tappas bort beskrivs av många föräldrar som en svår fråga.

Ett bra tips är att prata ihop sig med andra föräldrar med barn i samma ålder för att ta reda på hur andra i ditt barns närhet gör. På internet finns det också mängder med information att ta del av från andra föräldrar.

De flesta barn äger en egen mobiltelefon från det att de är sju år gamla. Att ge sitt barn en telefon skapar trygghet för dig som förälder eftersom du vet att du alltid kan nå ditt barn och vet att ditt barn alltid kan nå dig. Har du otur kan dock en mobiltelefon under barnets ansvar resultera i oväntade och dyra mobilfakturor. Men det finns abonnemang som gör att du kan hålla kostnaderna nere och samtidigt känna dig trygg med barnets användning av mobiltelefonen.

 

Oväntade kostnader när barn luras via sociala medier

Ibland förstår inte barn att de luras via sociala medier. Ett aktuellt fall från oktober 2019 gäller bland annat den sociala mediekanalen Tiktok. En särskild profil som anses vara en Tiktok-kändis har bett barnen att ringa ett telefonnummer för att få vara med i profilens livesändning. Naturligtvis lockas barnen av detta men det barnen inte vet är att detta är ett betalnummer som kostar pengar varje gång de ringer. Ett riktigt fult sätt att luras och tyvärr inte ovanligt på internet idag.

Det här har inneburit oväntade kostnader även om barnen i övrigt fall är ansvarsfulla och följer sina föräldrars råd om att inte ringa betalnummer. I detta fall är kommunikation oerhört viktigt mellan föräldrar och barn så att barn kan lära sig att upptäcka när det är något lurt. Uppmärksamma barnen på att det finns personer med dolda motiv och även att det finns personer som utgörs sig att vara någon de kanske inte är. Be barnen att hellre fråga en gång för mycket när det gäller att ringa någon de inte känner personligen eller när någon de känner har ett nytt nummer. Detta hjälper också er föräldrar att få bättre koll på kostnader och mobilanvändandet.

 

Att teckna abonnemang för barn

Istället för att skaffa ett vanligt abonnemang så är ett barnabonnemang ett bra alternativ till barnet. Abonnemangen är anpassade för barn och gör att du kan undvika höga och oväntade kostnader eftersom du själv kan begränsa mobilanvändningen.

Abonnemangen marknadsförs som barnabonnemang men det är du som förälder som behöver teckna abonnemanget. En av fördelarna med ett barnanpassat abonnemang är att de ofta är billigare än ett vanligt abonnemang.

Eftersom det är du som förälder som har tecknat abonnemanget så är det även du som är ansvarig för allt som barnet använder mobiltelefonen till. Därför kan någon av de olika extratjänsterna som operatörer ofta erbjuder i samband med barnabonnemang vara ett tryggt alternativ. Du kan både begränsa kostnaden och känna dig trygg med ditt barns användning av mobiltelefonen.

 

Kostnadsspärr

Att ringa och surfa från utlandet kan lätt resultera i en hög månadsavgift. Om familjen åker utomlands kan du välja att lägga in en kostnadsspärr för surf, samtal eller sms. Kostnadsspärrar kan även sättas inom Sverige och kan förhindra köp av appar eller dyra betalsamtal. Det är ett enkelt sätt att hålla nere och begränsa kostnaden innan det har blivit ett dyrt problem.

 

Säkerhetspaket

Så fort en mobiltelefon läggs i barnets hand har barnet möjligheten att upptäcka hela världens internet. Så klart vill du inte att ditt barn ska kunna uppleva någonting olämpligt och då är ett säkerhetspaket eller föräldrakoll ett bra alternativ. Med denna tjänst kan du blockera olämpligt material på internet och radera barnets nummer från olika söktjänster. Du vet helt enkelt att ditt barn surfar tryggt från sin mobiltelefon.

 

Värt att tänka på när du väljer abonnemang

När du väljer att köpa ett barnabonnemang så finns det några saker som är bra att tänka lite extra på.

Ditt barns mobilvanor skiljer sig förmodligen stort från hur du själv använder din telefon. Sannolikheten att barnet till största del kommunicerar med vänner, surfar eller spelar mobilspel genom att använda mobildata är ganska stor. Så se till att abonnemangsformen inte bara täcker samtal och sms utan även har ordentligt med surf.

Risken att telefonen dimper i backen eller förloras är ganska stor så se över möjligheten till drulleförsäkringar om du köper abonnemang och telefon samtidigt.

Precis som när du köper ditt eget abonnemang vill du se till att det finns bra täckning där barnet oftast är. Operatörers täckning kan skilja sig ganska stort beroende på vart i landet ni bor och du vill inte riskera att ditt barn ofta har svårt att nå dig på grund av att operatören har dålig teckning.

Att ge sitt barn en telefon kan vara båda spännande och nervöst. Barnet får lära sig att ta ansvar och har samtidigt möjlighet att alltid nå föräldrarna. Samtidigt kan det bli väldigt kostsamt om betalköp och utlandssamtal görs. Just därför är kontantkort till mobilen ett prisvärt och säkert alternativ för barn.

Operatör
Kontantkort
Samtal
Sms & Mms
Surf
Laddning
 
Halebop
Fastpris 2 GB50 samtal500 sms2 GB99 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort 4 GBFria SamtalFria sms8 GB99 :-Läs mer & Beställ
Tre
3Fastpris 1GB200 minFria sms0,5 GB99 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Pott 1000,69 kr/samtal0,69 kr/sms1 GB100 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Halebop Go!2 kr/samtal0,5 kr/sms39 kr för 0,5GB100 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Comviq 5GBFria samtalFria sms
5 GB145 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort 8 GBFria SamtalFria sms8 GB149 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris 5 GBFria samtalFria sms5 GB189 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris 10GBFria samtalFria sms10 GB195 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Fastpris 3GBFria samtalFria sms3 GB199 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Halebop Go!2 kr/samtal0,5 k/sms39 kr för 0,5GB200 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Pott 2000,69 kr/samtal1000 sms2 GB200 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris 20GBFria samtalFria sms20 GB245 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort 25 GBFria Samtal
Fria sms25 GB249 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris 15 GBFria samtalFria sms15 GB289 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris 40GBFria samtalFria sms40 GB295 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort 50 GBFria Samtal
Fria sms50 GB299 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Fastpris 8GBFria samtalFria sms8 GB299 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Pott 3000,69 kr/samtalFria sms3 GB300 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Halebop Go!2kr/samtal0,5 kr/sms39 kr för 0,5GB300 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris 30 GBFria samtalFria sms30 GB339 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort 100 GBFria Samtal
Fria sms100 GB349 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris 60 GBFria samtalFria sms60 GB399 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Fastpris 12GBFria samtalFria sms12 GB399 :-Läs mer & Beställ
Tre
3Fastpris 50GBFria samtalFria sms50 GB599 :-Läs mer & Beställ

Välj mellan abonnemang och kontantkort för barn

Att välja mellan mobilabonnemang eller kontantkort är inte alltid lätt. Prismässigt brukar operatörernas kontantkortsladdningar och abonnemang vara snarlika. Idag får du ta del av abonnemangens fördelaktiga prisplan genom kontantkort. Eftersom du kan ladda på samtalspotter och fasta paket på kontantkort så är det inte längre lika självklart att ett abonnemang är bättre. Många abonnemang erbjuder kostnadsspärrar mot köp och betalsamtal men med ett kontantkort så får du dessa funktioner på köpet.

 

Kan alltid ringa från kontantkortet

I kontantkortens tidiga år kunde innehavaren lätt hamna med ett tomt saldo och en telefon som inte gick att ringa ifrån. Dagens Fastpris paket gör att detta inte behöver ske. Genom att välja ett Fastpris som ger fria samtal, sms och mms så kan barnet garanterat kan nå dig eller andra oavsett hur mycket barnet ringer. Fastpris finns även med begränsat antal samtal, sms och mms ifall en fri pott skulle vara svår att behärska.

 

Undvik oanade kostnader

Så länge som du inte har ett saldo på kontantkortet så går det inte att göra betalsamtal, betalsms eller utlandssamtal. Vissa kontantkort fungerar det helt enkelt inte på medan andra kräver att du har ett saldo på kontantkortet. Om du då väljer att tanka på ett Fastpris så slipper det kosta mer än avgiften för det fasta paketet. Om du väljer att tanka på ett saldo så kan kostnaden för samtalen ändå inte överstiga saldot som finns på kontantkortet.

 

Billigt och flexibelt

Bara för att du väljer att köpa ett kontantkort så blir det inte dyrare. Tvärtom så har de flesta mobiloperatörer samma pris på kontantkortsladdningar som på abonnemangen. Eftersom du själv tankar på kortet varje månad kan du se hur mycket data barnet förbrukar och anpassa laddningen därefter. Du kan även köpa mindre paket om du vill sätta en familjegräns på hur mycket barnet kan surfa. När surfen är slut så är inte nödvändigtvis samtalen och sms slut.

Kontantkort till barn

Du slipper oväntade köp av spel

Den verkliga sanningen är att barn använder telefonen till så mycket mer än att ringa och skicka sms. Dessa aktiviteter utgör bara en liten del av hur barn använder mobiltelefoner. Genom ett kontantkort kan du vara helt säker på att ditt barn inte köper spel eller andra tjänster utan att du vet om det.

 

Använd kontantkortet som ett lärotillfälle

Eftersom du betalar för ditt barns användning innan det används så behöver kontantkortet tankas på när det tar slut. Det kan vara ett utmärkt tillfälle att ha en dialog om användning av mobilen och du kan begränsa dataförbrukningen till vad du anser är en rimlig förbrukning.

 

Operatörer med barnvänliga kontantkort

Det finns flera operatörer som erbjuder både prisvärda och bra kontantkort. Däremot finns de två operatörer som lämpar sig lite extra om vi tittar på vilka begränsningar och extra tjänster som du vill ha. Här kan du läsa mer om dessa två operatörer.

 
hallon

Hallon

Olika typer av laddningar till kontantkortet

Hallon har två typer av kontantkort till din mobiltelefon. Båda är Fastpris och ger fria samtal, sms och mms och du väljer laddning baserat på önskad surfvolym. Så länge som du laddar på kontantkortet varje månad så står ditt barn aldrig med en telefon som inte går att ringa ifrån.

Betalsamtal, utlandssamtal och köp

Ett kontantkort från Hallon fungerar bara i Sverige och det går inte att göra betalköp eller utlandssamtal med kontantkortet. Det går inte att ladda på saldo hos Hallon utan du behöver alltid köpa Fastpris-paket.

Prisklass: Låg

 
telia

Telia

Olika typer av laddningar till kontantkortet

Hos Telia kan du välja bland flera olika påfyllnader och tjänster till kontantkortet. Med Fastpris kan du välja bland begränsade samtal och sms eller fria samtal och sms. De har även ett Fastpris med ett halvårs giltighetstid om du vill slippa ladda på sim-kortet varje månad.

Utöver Fastpris har de saldo och tjänster som Spotify & Surf, årskort för sms, F-secure för säker mobil och semestervecka.

Betalsamtal, utlandssamtal och köp

Alla kontantkortsladdningar kan användas inom EU/ESS till samma pris som i Sverige. För att använda kontantkortet utomlands behöver det dock registreras på telia.se. Väljer du att inte registrera kontantkortet går det helt enkelt inte att ringa till utlandet, göra betalsamtal eller sms-köp.

Prisklass: Hög

 

Andra operatörer som erbjuder vanliga kontantkort:

  • Comviq
  • Tre
  • Telenor
  • Halebop