Det blir allt vanligare numera att man har ett mobilabonnemang till sitt barn. Många barn som är runt 10-11 år får nya mobiltelefoner så att du som förälder kan nå dem samt att de kan surfa, ringa och skicka sms till sina kompisar på ett bra sätt. Ni får en bättre kommunikation med ett bra abonnemang när barnet inte är hemma.
Det finns numera mobilabonnemang som är speciellt utformade för barn och detta ger dig som förälder viss kontroll på abonnemang, kostnader, samtal, sms och surfvanor för ditt barn. Det finns flera anledningar att skaffa sig ett barnabonnemang. Ni får bättre kommunikation såklart, men du som förälder får även koll på användandet.
Barnabonnemang
Det finns som sagt flera fördelar med att ha ett specialutformat abonnemang för ditt barn. Med ett barnabonnemang får man oftast lägre pris samt mer surf inkluderat per månad än ifall du tar ett vanligt mobilabonnemang med samma utformning. Flera operatörer har riktade abonnemang för barn med särskilda erbjudande för dessa. Detta ska du absolut se över när du skaffar nytt abonnemang oavsett om det är med eller utan mobiltelefon.
Ditt barn behöver kunna nå dig
Tidigare var det vanligt att man skaffade ett kontantkort till sitt barn tillsammans med den första mobiltelefonen. Numera är det vanligare med ett barnabonnemang då dessa sällan eller aldrig har uppsägningstid eller bindningstid. Köper du mobiltelefon tillsammans med ditt abonnemang kan det förekomma bindningstid men ytterst sällan med ett så kallat rent abonnemang. Med en mobiltelefon till ditt barn kan ni kommunicera på ett smartare sätt och ni når varandra mycket enklare.
En stor fördel med ett abonnemang istället för kontantkort är att med ett abonnemang så tar inte pengarna slut på samma sätt som med ett kontantkort. Är pengarna slut kan inte ditt barn ringa dig. Då kan det vara bra att skaffa ett barnabonnemang som en bättre lösning. Abonnemangen är numera så pass billiga och utan bindningstid så att det är ett bättre val.
Barnets behov styr
När du ska skaffa ett nytt abonnemang till ditt barn behöver du se över hur behovet ser ut. Ska ni kunna prata mycket, surfa, skicka sms eller vad är det för behov som du och ditt barn har så behöver du ta med det i dina jämförelser. Ska ni bara ringa så behöver ni inte ha så mycket surf kopplat till abonnemanget. Hallon har flera bra alternativ på abonnemang för barn och är oftast den operatör som fungerar bäst vad gäller barnabonnemang.
Med rätt inställningar kan du även strama åt surfmängden på ditt barns mobil. Du har då bra kontroll på barnets mobilanvändande.
Lär barnet ta ansvar
Är ditt barn under 18 år är det du som står på abonnemanget och ditt barn behöver ta ansvar gentemot dig när det kommer till mobilanvändandet. Detta kan vara något bra då barnet förmodligen använder mobilen på ett ansvarsfullt sätt. Du får även bättre insyn i vad som sker vad gäller användandet. Barnet kan även vara med och utforma abonnemanget. Se över behoven tillsammans för surfmängder och andra detaljer.
Du har kontrollen
Det är inte alltid lätt att ha kontroll på sitt barns mobilanvändande men med ett barnabonnemang underlättar det helt klart. Du får kontroll på hur mobilen sköts och vad som händer på den till större del. Du får därmed bättre insyn. Du kan även spärra olämpliga hemsidor, appar och program från barnets mobiltelefon. Det finns även kostnadsspärr hos vissa operatörer som gör att barnet inte kan köpa dyra saker på internet eller inne i appar.
Detta ger såklart ökad trygghet och du får bättre kontroll. Du ställer in de appar, program, kostnader och andra begränsningar i mobiltelefonen. Det finns klart mycket mer kontroll med ett barnabonnemang.
Fördelar barnabonnemang
Rabatter vad gäller surfmängd
Lägre pris på abonnemanget varje månad
Du har kontroll över barnets användande av mobilen
Kostnadsskydd i appar och program
Spärr mot olämpliga appar och hemsidor
Ett mobilabonnemang för barn är en bra lösning när du ska skaffa mobiltelefon till de yngre i familjen. Du får som sagt bättre kontroll på användandet och kostnader med ett barnabonnemang.
Eget abonnemang eller tillsammans?
De vanligaste idag när man skaffar ett abonnemang till sina barn är att de får ett eget mobilabonnemang som de står på tillsammans med en förälder som målsman. Detta lämpar sig kanske för de lite äldre tonåringarna som kanske vill känna sig mer självständiga men även för yngre barn som är mogna att ta ansvar för vad en ringpott betyder och att en telefon är mer än bara en leksak.
Ett annat vanligt exempel är att man skaffar ett så kallat familjeabonnemang. Det innebär att man kan ha upp till fem eller fler familjemedlemmar, beroende på operatör, med varsitt nummer och med de fördelar som ingår i ett vanligt abonnemang. Allt är samlat i ett enda abonnemang och fakturan gäller för hela familjen. Man delar på en stor surfpott som oftast överförs till nästkommande månad om den ej används upp. Du som förälder har alltid koll på ditt barns surfmängd och att telefonen bara används till det den ska användas till.
Trygghet för både barn och förälder
Det många tänker när de skaffar en telefon för sitt barn är en känsla av trygghet, både för dig som förälder och för ditt barn. Redan vid åldrarna 7–10 år brukar många barn delta i någon form av aktivitet utanför hemmet och efter skoltid. Där är möjligheten att kunna nå varandra extra viktig om något skulle hända. Ett bra exempel på detta är om ditt barn åker buss eller samåker med andra till skolan och skulle råka bli strandsatt någonstans. Då är en mobil som kan användas för att ringa efter hjälp eller informera om en försening till stor nytta. Mobilen bidrar även till att du som förälder kan hålla dig informerad om ditt barns säkerhet samtidigt som du kan trösta ett ängsligt barn.
Vad bör jag tänka på när mitt barn får en mobiltelefon?
Att ett barn är moget nog för att kunna ta ansvar för en mobiltelefon och allt vad detta innebär är väldigt individuellt och något som bara du som förälder kan avgöra. Många brukar ge en telefon till sina barn utan ett SIM-kort vid tidig ålder för att barnet ska bekanta sig med en telefon och dess funktioner innan de tar steget till möjligheten att ringa och skicka sms. Att ditt barn förstår vad en ringpott innebär och vad som händer när den är slut eller att mobilen tappas bort beskrivs av många föräldrar som en svår fråga.
Ett bra tips är att prata ihop sig med andra föräldrar med barn i samma ålder för att ta reda på hur andra i ditt barns närhet gör. På internet finns det också mängder med information att ta del av från andra föräldrar.
De flesta barn äger en egen mobiltelefon från det att de är sju år gamla. Att ge sitt barn en telefon skapar trygghet för dig som förälder eftersom du vet att du alltid kan nå ditt barn och vet att ditt barn alltid kan nå dig. Har du otur kan dock en mobiltelefon under barnets ansvar resultera i oväntade och dyra mobilfakturor. Men det finns abonnemang som gör att du kan hålla kostnaderna nere och samtidigt känna dig trygg med barnets användning av mobiltelefonen.
Oväntade kostnader när barn luras via sociala medier
Ibland förstår inte barn att de luras via sociala medier. Ett aktuellt fall från oktober 2019 gäller bland annat den sociala mediekanalen Tiktok. En särskild profil som anses vara en Tiktok-kändis har bett barnen att ringa ett telefonnummer för att få vara med i profilens livesändning. Naturligtvis lockas barnen av detta men det barnen inte vet är att detta är ett betalnummer som kostar pengar varje gång de ringer. Ett riktigt fult sätt att luras och tyvärr inte ovanligt på internet idag.
Det här har inneburit oväntade kostnader även om barnen i övrigt fall är ansvarsfulla och följer sina föräldrars råd om att inte ringa betalnummer. I detta fall är kommunikation oerhört viktigt mellan föräldrar och barn så att barn kan lära sig att upptäcka när det är något lurt. Uppmärksamma barnen på att det finns personer med dolda motiv och även att det finns personer som utgörs sig att vara någon de kanske inte är. Be barnen att hellre fråga en gång för mycket när det gäller att ringa någon de inte känner personligen eller när någon de känner har ett nytt nummer. Detta hjälper också er föräldrar att få bättre koll på kostnader och mobilanvändandet.
Att teckna abonnemang för barn
Istället för att skaffa ett vanligt abonnemang så är ett barnabonnemang ett bra alternativ till barnet. Abonnemangen är anpassade för barn och gör att du kan undvika höga och oväntade kostnader eftersom du själv kan begränsa mobilanvändningen.
Abonnemangen marknadsförs som barnabonnemang men det är du som förälder som behöver teckna abonnemanget. En av fördelarna med ett barnanpassat abonnemang är att de ofta är billigare än ett vanligt abonnemang.
Eftersom det är du som förälder som har tecknat abonnemanget så är det även du som är ansvarig för allt som barnet använder mobiltelefonen till. Därför kan någon av de olika extratjänsterna som operatörer ofta erbjuder i samband med barnabonnemang vara ett tryggt alternativ. Du kan både begränsa kostnaden och känna dig trygg med ditt barns användning av mobiltelefonen.
Kostnadsspärr
Att ringa och surfa från utlandet kan lätt resultera i en hög månadsavgift. Om familjen åker utomlands kan du välja att lägga in en kostnadsspärr för surf, samtal eller sms. Kostnadsspärrar kan även sättas inom Sverige och kan förhindra köp av appar eller dyra betalsamtal. Det är ett enkelt sätt att hålla nere och begränsa kostnaden innan det har blivit ett dyrt problem.
Säkerhetspaket
Så fort en mobiltelefon läggs i barnets hand har barnet möjligheten att upptäcka hela världens internet. Så klart vill du inte att ditt barn ska kunna uppleva någonting olämpligt och då är ett säkerhetspaket eller föräldrakoll ett bra alternativ. Med denna tjänst kan du blockera olämpligt material på internet och radera barnets nummer från olika söktjänster. Du vet helt enkelt att ditt barn surfar tryggt från sin mobiltelefon.
Värt att tänka på när du väljer abonnemang
När du väljer att köpa ett barnabonnemang så finns det några saker som är bra att tänka lite extra på.
Ditt barns mobilvanor skiljer sig förmodligen stort från hur du själv använder din telefon. Sannolikheten att barnet till största del kommunicerar med vänner, surfar eller spelar mobilspel genom att använda mobildata är ganska stor. Så se till att abonnemangsformen inte bara täcker samtal och sms utan även har ordentligt med surf.
Risken att telefonen dimper i backen eller förloras är ganska stor så se över möjligheten till drulleförsäkringar om du köper abonnemang och telefon samtidigt.
Precis som när du köper ditt eget abonnemang vill du se till att det finns bra täckning där barnet oftast är. Operatörers täckning kan skilja sig ganska stort beroende på vart i landet ni bor och du vill inte riskera att ditt barn ofta har svårt att nå dig på grund av att operatören har dålig teckning.
Att ge sitt barn en telefon kan vara båda spännande och nervöst. Barnet får lära sig att ta ansvar och har samtidigt möjlighet att alltid nå föräldrarna. Samtidigt kan det bli väldigt kostsamt om betalköp och utlandssamtal görs. Just därför är kontantkort till mobilen ett prisvärt och säkert alternativ för barn.
Välj mellan abonnemang och kontantkort för barn
Att välja mellan mobilabonnemang eller kontantkort är inte alltid lätt. Prismässigt brukar operatörernas kontantkortsladdningar och abonnemang vara snarlika. Idag får du ta del av abonnemangens fördelaktiga prisplan genom kontantkort. Eftersom du kan ladda på samtalspotter och fasta paket på kontantkort så är det inte längre lika självklart att ett abonnemang är bättre. Många abonnemang erbjuder kostnadsspärrar mot köp och betalsamtal men med ett kontantkort så får du dessa funktioner på köpet.
Kan alltid ringa från kontantkortet
I kontantkortens tidiga år kunde innehavaren lätt hamna med ett tomt saldo och en telefon som inte gick att ringa ifrån. Dagens Fastpris paket gör att detta inte behöver ske. Genom att välja ett Fastpris som ger fria samtal, sms och mms så kan barnet garanterat kan nå dig eller andra oavsett hur mycket barnet ringer. Fastpris finns även med begränsat antal samtal, sms och mms ifall en fri pott skulle vara svår att behärska.
Undvik oanade kostnader
Så länge som du inte har ett saldo på kontantkortet så går det inte att göra betalsamtal, betalsms eller utlandssamtal. Vissa kontantkort fungerar det helt enkelt inte på medan andra kräver att du har ett saldo på kontantkortet. Om du då väljer att tanka på ett Fastpris så slipper det kosta mer än avgiften för det fasta paketet. Om du väljer att tanka på ett saldo så kan kostnaden för samtalen ändå inte överstiga saldot som finns på kontantkortet.
Billigt och flexibelt
Bara för att du väljer att köpa ett kontantkort så blir det inte dyrare. Tvärtom så har de flesta mobiloperatörer samma pris på kontantkortsladdningar som på abonnemangen. Eftersom du själv tankar på kortet varje månad kan du se hur mycket data barnet förbrukar och anpassa laddningen därefter. Du kan även köpa mindre paket om du vill sätta en familjegräns på hur mycket barnet kan surfa. När surfen är slut så är inte nödvändigtvis samtalen och sms slut.
Du slipper oväntade köp av spel
Den verkliga sanningen är att barn använder telefonen till så mycket mer än att ringa och skicka sms. Dessa aktiviteter utgör bara en liten del av hur barn använder mobiltelefoner. Genom ett kontantkort kan du vara helt säker på att ditt barn inte köper spel eller andra tjänster utan att du vet om det.
Använd kontantkortet som ett lärotillfälle
Eftersom du betalar för ditt barns användning innan det används så behöver kontantkortet tankas på när det tar slut. Det kan vara ett utmärkt tillfälle att ha en dialog om användning av mobilen och du kan begränsa dataförbrukningen till vad du anser är en rimlig förbrukning.
Operatörer med barnvänliga kontantkort
Det finns flera operatörer som erbjuder både prisvärda och bra kontantkort. Däremot finns de två operatörer som lämpar sig lite extra om vi tittar på vilka begränsningar och extra tjänster som du vill ha. Här kan du läsa mer om dessa två operatörer.
Hallon
Olika typer av laddningar till kontantkortet
Hallon har två typer av kontantkort till din mobiltelefon. Båda är Fastpris och ger fria samtal, sms och mms och du väljer laddning baserat på önskad surfvolym. Så länge som du laddar på kontantkortet varje månad så står ditt barn aldrig med en telefon som inte går att ringa ifrån.
Betalsamtal, utlandssamtal och köp
Ett kontantkort från Hallon fungerar bara i Sverige och det går inte att göra betalköp eller utlandssamtal med kontantkortet. Det går inte att ladda på saldo hos Hallon utan du behöver alltid köpa Fastpris-paket.
Prisklass: Låg
Telia
Olika typer av laddningar till kontantkortet
Hos Telia kan du välja bland flera olika påfyllnader och tjänster till kontantkortet. Med Fastpris kan du välja bland begränsade samtal och sms eller fria samtal och sms. De har även ett Fastpris med ett halvårs giltighetstid om du vill slippa ladda på sim-kortet varje månad.
Utöver Fastpris har de saldo och tjänster som Spotify & Surf, årskort för sms, F-secure för säker mobil och semestervecka.
Betalsamtal, utlandssamtal och köp
Alla kontantkortsladdningar kan användas inom EU/ESS till samma pris som i Sverige. För att använda kontantkortet utomlands behöver det dock registreras på telia.se. Väljer du att inte registrera kontantkortet går det helt enkelt inte att ringa till utlandet, göra betalsamtal eller sms-köp.
Prisklass: Hög
Andra operatörer som erbjuder vanliga kontantkort:
Comviq
Telenor
Halebop
Mobilabonnemang för barn
Att ge sitt barn en mobiltelefon kan innebära en trygghet för både föräldrarna och barnet i fråga. Med mobiltelefon kan barnet till exempel lätt ringa sina föräldrar om något oväntat skulle hända och det är i behov av hjälp. Föräldrarna kan i sin tur ringa barnet om de skulle känna sig orolig eller behöva meddela något.
Dessutom kräver en del vardagstjänster vi använder idag en fungerande mobiltelefon, till exempel behövs en sådan ofta för att smidigt kunna köpa en biljett på bussen eller tåget. Många tar även emot Swish och detta kan barnen sköta själva via sin nya mobiltelefon.
Många föräldrar står i valet och kvalet över vilken lösning de ska välja när det gäller abonnemang. Många väljer att ge mindre barn ett kontantkort men det finns en hel del fördelar med abonnemang. I många fall innebär det till exempel lägre kostnader. Det finns numera bra barnabonnemang helt utan bindningstid, så du kan säga upp det när du själv känner för det och detta gör att de nya abonnemangen fungerar som kontantkort fast de har bättre villkor.
Välj ett familjeabonnemang
Idag finns så kallade familjeabonnemang hos många operatörer. Ofta är föräldrarna oroliga att barnet ska missbruka sitt abonnemang på något vis, till exempel genom att använda dyra betaltjänster. Ett familjeabonnemang kan vara lösningen på detta eftersom man som förälder då får bra överblick över vad telefonen används till. Dessutom kan det betyda lägre mobilkostnader för hela familjen.
Det är dock många som väljer ett rent barnabonnemang till sina barn nu istället för de familjeabonnemang som tidigare var så populära. Det ger mer frihet att välja operatör och surfmängder när du väljer ett rent barnabonnemang. Du kan även skräddarsy abonnemanget på ett helt annat sätt så det passar dig och ditt barns behov.
Gratis samtal med familjeabonnemang
I många familjeabonnemang ingår till exempel gratis samtal till alla som omfattas av abonnemanget. Ytterligare ett plus med familjeabonnemang är att det ofta ingår en positioneringstjänst, det vill säga en tjänst som gör att du kan se var ditt barn befinner sig. En sådan tjänst kan vara en stor trygghet, speciellt om man har barn som blivit så stora att de börjat röra sig ute själva.
Mobilabonnemang för barn – såhär kan du tänka när du ska skaffa mobil till barnet
Mobilanvändandet går allt lägre ner i åldrarna och marknaden ser helt annorlunda ut nu än den gjorde när de flesta av oss själva var barn. Det finns givetvis både för- och nackdelar med att låta barn ha en mobiltelefon. Men i ärlighetens namn är det nästa ett måste nu för tiden, att låta barnen ha någon form av telefon, även om det är vi vuxna som sätter begränsningar för hur de ska få använda mobilen.
Genom att se till att abonnemanget är särskilt anpassat för barn kan du se till att det uppfyller de krav ni har när det gäller mobilanvändande. För dig som förälder är det oftast viktigt att du har möjlighet att kontakta ditt barn när som helst och att barnet kan ringa eller messa dig vid behov. Barnet själv kanske i första hand bryr sig om att det ska gå att surfa utan problem, vilket gör att mängden tillgänglig surf blir en viktig faktor att ta hänsyn till.
En positiv detalj med just mobilabonnemang för barn är att de ofta går att få till ett lägre pris än vanliga abonnemang. Många av mobiloperatörerna idag har särskilda erbjudanden för barnfamiljer då det är så pass vanligt att barnen har egen telefon idag. Många barn har en egen smartphone redan när de börjar skolan nu för tiden, ofta en mobil som ärvts från en förälder eller ett äldre syskon.
Sätt gränser och spärrar för barnet
En uppenbar risk med ett mobilabonnemang för barn är att dyra räkningar ska komma på grund av att barnet använt telefonen på olämpligt sätt. Till exempel genom att ringa kostsamma betaltjänster, utlandssamtal eller genom att köpa spel och appar. Då är det skönt att känna till att du via din mobiloperatör kan spärra alla kreditköp på telefonen. Viktigt är dock att tänka på att inte ha ditt eget betalkort lagrat i App Store eller Google Play på barnets telefon, eftersom det då finns risk att de handlar för dina pengar.
Ha koll på alternativen
Om du letar efter ett abonnemang åt ditt barn är det klokt att först skaffa dig en överblick över alternativen ute på marknaden. De flesta företag har något paket som är särskilt anpassat med barns mobilanvändande i åtanke. Genom att ha koll på utbudet är det betydligt lättare att hitta det bästa alternativet och på så sätt spara både tid, pengar och energi på att leta i djungeln av mobilabonnemang.
Använd en kostnadsspärr
Om du ändå är orolig för att abonnemanget ska råka missbrukas av barnet, till exempel genom betalsamtal eller omröstningar på TV, kan du lägga in en kreditspärr. Den gör att kostnaderna inte kan överstiga ett visst belopp. Denna möjlighet finns hos samtliga operatörer. Det är vanligt att den här typen av kreditspärr till och med ingår i abonnemanget, medan den måste köpas till om ditt barn använder kontantkort.
En annan sak som är viktig att komma ihåg är att inte lämna kreditkortsuppgifter kvar i telefonen eftersom barnet då kan råka köpa dyra appar eller använda sig av andra dyra betaltjänster. Vi rekommenderar att man absolut skaffar en bra mobiltelefon med ett barnabonnemang när barnet kommit upp lite i ålder. De flesta skaffar första mobilen när barnen är ca 10-12 år.
Operatörer med barnabonnemang
Det finns flera riktigt bra mobiloperatörer i Sverige och en del av dessa har mobilabonnemang för barn. Här nedan listar vi de bästa operatörerna som erbjuder barnabonnemang.
Hallon
Hallon är en av de operatörer som växt mest de senaste åren på den svenska marknaden. De har en aggressiv prissättning och erbjuder mobilabonnemang, kontantkort, mobiltelefoner, abonnemang för studenter, pensionärer och barn. De ägs av Tre och har på detta vis tillgång till Tres väl utbyggda och snabba mobilnät. Hallon erbjuder förmånliga priser i vanliga fall, men deras abonnemang för äldre, studenter och barn är extra förmånliga.
Fello
Fello arbetar med enkla abonnemang till låga priser. Spara oanvänd surf, fria samtal, fria sms, låga kostnader och ett snabbt mobilnät som går i Telias stora nät. Det skall vara enkelt att använda mobilen och detta har fello tagit fasta på med sina enkla abonnemang till mycket bra priser, särskilt när det kommer till abonnemang för de under 18!
Vimla
Vimla ägs av Telenor och har tillgång till deras stora och väl utbyggda mobilnät. De har lågt pris, snabb service, rabatter för barn, seniorer och studenter. Vimla har inga krångliga avtal, utan de arbetar utan uppsägningstid och bindningstid vad gäller sina abonnemang. Vimla har skaffat sig en bra position på lågprismarknaden vad gäller abonnemang i Sverige de senaste åren.
Comviq
Comviq har enkla och prisvärda abonnemang. De erbjuder rabatterade priser både till studenter och barn under 18 år. De flesta av deras abonnemang ger fria samtal och sms, och de har ingen bindningstid. Comviq utnyttjar Tele2s pålitliga nät.
Nu vet du lite mer om mobilabonnemang för barn och kan på det viset skaffa det bästa abonnemanget till dig och ditt barn. De operatörer och abonnemang vi presenterar här är enkla och prisvärda. Lycka till med ditt nya barnabonnemang!
Ja, det finns mobilabonnemang med rabatt för barn. I tabellen på vår sida hittar du de mobilabonnemang som vi rekommenderar med barnrabatt.
✅ Hur gammal måste man vara för att ha ett mobilabonnemang?
Man måste vara 18 år för att teckna ett mobilabonnemang själv, men även de under 18 kan teckna ett abonnemang tillsammans med en förälder eller målsman. Då är det föräldern eller målsmannen som står på abonnemanget och är betalningsskyldig.
✅ Kan mitt barn stå på mobilabonnemanget?
Nej, om ditt barn är under 18 år kan det inte stå på abonnemanget själv. Enligt lag kan personer under 18 år inte ingå den typen av avtal. Ett barn kan teckna ett mobilabonnemang tillsammans med en förälder eller målsman.
✅ Kan jag spärra köp på mitt barns mobilabonnemang?
Ja, många operatörer erbjuder tjänster som gör det möjligt att spärra köp på abonnemang. Om man har en iPhone kan man även stoppa köp i appar. Gå till Inställningar > Skärmtid > Det här är mitt barns iPhone > Begränsa innehåll > Köp i iTunes och App Store > Tillåt inte. För Android går du till Google Play Store > Inställningar > Kräv autentiseringsfrekvens.
✅ Vilket mobilabonnemang ska jag välja till mitt barn?
I tabellen högst upp i texten hittar du de mobilabonnemang för barn vi rekommenderar – med barnrabatt. I tabellen längre ner i texten hittar du de kontantkort vi rekommenderar för barn – med både fastpris och pott.