Behöver du ett nytt simkort till din mobil? Då kan du få vägledning här. Det gäller att skaffa rätt storlek på simkort beroende på vilken modell du har och det gäller att varsamt sätta in simkortet i din mobil. Men du kan givetvis gå till en operatörs butik eller en återförsäljare av Iphone. De hjälper dig gärna både med att avgöra vilken typ av simkort du ska ha och de hjälper även till med att sätta in kortet i din Iphone. Men gillar du att ha koll själv och själv lösa dylika tekniska saker så kan du använda denna guide.

 

Operatör
Abonnemang
Samtal
Sms & Mms
Surf
Kostnad
 
Hallon
50% rabatt Fria samtalFria sms4-100 GBfrån 49 :-Läs mer & Beställ
Vimla
75% rabattFria samtalFria sms3-100 GBfrån 25 :-Läs mer & Beställ
Chili
AbonnemangFria samtalFria sms6-fri surf GB
från 129:-
Läs mer & Beställ
Fello
AbonnemangFria samtalFria sms2-22 GBfrån 95:-Läs mer & Beställ
Telness
FöretagsabonnemangFria samtalFria sms3 - 100 GB surffrån 229 :-Läs mer & Beställ
My Beat
AbonnemangFria samtalFria sms2-60 GBfrån 88 :-Läs mer & Beställ
Karma mobil
AbonnemangFria samtalFria sms5-100 GBfrån 99 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 FastprisFria samtalFria sms5-obegr. GBfrån 199 :-Läs mer & Beställ
Tellus Mobil
AbonnemangFria samtalFria sms5-100 GBfrån 145 :-Läs mer & Beställ
Comviq
AbonnemangFria samtalFria sms3-50 GBfrån 95 :-Läs mer & Beställ

Simkort

Simkort är ett elektroniskt kort som behövs i alla mobiler, surfplattor, bärbara datorer med mera som ska användas för att surfa eller mejla i de fall du inte har tillgång till fri wifi. Du behöver det givetvis även för att kunna ringa och sms:a på din mobil. Det är via simkortet du kommer i kontakt med din operatör som förmedlar datakommunikationen till och från din mobil. Simkortet är programmerat med uppgifter om ditt mobilnummer, vilka tjänster som ingår i ditt abonnemang och även den teknik som behövs för att kryptera dina samtal och sms.

På en Iphone kan du även spara din telefonbok och en del annan information på simkortet. Dock är detta inte så viktigt för en Iphone då dessa uppgifter även sparas i molnet.

 

Storlekar på simkort

I takt med teknikutvecklingen har mobilerna blivit allt mindre och följdriktigt har även simkorten blivit allt mindre. Det är tre storlekar på simkort som är aktuella för de olika modeller av Iphone som finns ute på marknaden. Den fjärde och största modellen standard-SIM är inte aktuell för någon Iphonemodell. Ju nyare modell du har ju mindre simkort är din Iphone utformad för. Den största modellen som används för Iphone heter mini-SIM den är 25 mm * 15 mm stor. Den mellanstora modellen heter micro-SIM och har måtten 15 mm * 12 mm. Den minsta modellen som nu är i handeln heter nano-SIM och mäter endast 12,3 mm * 8,8 mm.

Om du har en äldre mobilmodell och byter till en nyare Iphonemodell som endast har plats för ett mindre simkort och samtidigt vill behålla ditt simkort på grund av den information som finns på den. Ja, då är det möjligt att ordna det genom att använda en specialtillverkad stans som kan modifiera ett minisimkort till ett microsimkort. Detta rekommenderas dock inte. Har du tidigare haft en Iphone ska du istället be din operatör att flytta över informationen till ditt nya simkort med den nya storleken som passar din nya Iphone.

 

  • Iphone-modeller som ska ha ett minisimkort: Minisimkort kallas även kort och gott SIM-kort. Det är de tre äldsta modellerna Iphone, Iphone 3G och Iphone 3GS som behöver den största simkortet, det vill säga mini-SIM.
  • Iphone-modeller som ska ha ett microsimkort: Microsimkort används i mellangenerationen av Iphone, nämligen de två modellerna Iphone 4 och Iphone 4s.
  • Iphone-modeller som ska ha ett nanosimkort: Nanosimkort används i alla modeller från Iphone 5 fram till den senaste modellen Iphone X. Det vill säga modellerna Iphone 5s, Iphone 5c, Iphone 5, Iphone SE, Iphone 6, Iphone 6 Plus Iphone 6s, Iphone 6s Plus, Iphone 7, Iphone 7 Plus, Iphone 8, Iphone 8 Plus samt Iphone X.

apple logo

 

Att sätta i simkortet

Facket för simkortet kan sitta på kortsidan eller långsidan på din Iphone. Det ser ut som ett litet rektangulärt lock och har ett litet hål vid sidan om. Simfacket på din mobil kan du öppna med hjälp av ett gem som du böjer upp och använder spetsen på eller ännu bättre ett SIM-utmatningsverktyg som följer med vid köpet av din telefon. Du trycker in verktyget i hålet bredvid simfacket. Tryck inåt utan att tvinga det in. Då ska facket åka ut och du kan lägga in simkortet på samma vis som du lägger in en cd och tryck sedan lätt för att få in facket igen.

Du bör också tänka på att ha rena händer och rent omkring när du sätter in kortet. Det ska bli kontakt mellan kortet och din Iphone och då är det inte lämpligt med smuts eller fukt som kan ge korrosion på metalldelarna där själva kontakten skapas. Får du problem med att trycka upp simfacket eller känner dig osäker på att sätt skada mobilen är det bäst att ta hjälp av butiken där du köper simkortet eller försäljare av Iphone. De hjälper dig gärna med denna tjänst. Du har i princip betalat för denna tjänst när du köper mobilen eller när du betalar för mobilabonnemang eller kontantkort.

 

Kostnad för simkort

Du betalar inget för simkortet. Det hämtar du i butiken hos den operatör du väljer eller beställer på nätet via operatörens hemsida. Det enda du då ska tänka på är att beställa simkort av rätt storlek, det vill säga den storlek som passar för just din modell av Iphone.

 

Vad är ett simkort?

Ett simkort behövs i din telefon för att din mobiloperatör ska kunna ansluta dig till sitt mobilnät. Sim står för Subscriber Identity Module och ger enheten som det sätts in i en identitet för mobilnätet att känna igen och koppla upp till. Sedan början av mobiltelefonernas tid har simkorten blivit mindre och mindre tills det nu har nått storleken Nano-sim som är mindre än en centimeter i bredd och höjd.

 

E-sim

Apple har börjat integrera en ny typ av simkort i sina enheter med internetkapabilitet, ett mindre chip som kallas för e-sim. E-sim står för embedded sim, inbäddat sim, och gör att du inte behöver sätta in något externt simkort. Den information som telefonen behöver för att koppla upp till en operatörs nät kan den ta in via en QR-kod eller på distans via operatörens app eller annan support om denna stödjer e-sim. Än så länge har enheterna, förutom Apple Watch, både en vanlig simkortsplats och e-sim eftersom långt ifrån alla operatörer stödjer e-sim ännu.

En fördel med e-sim är att de tar mindre plats och därmed ger mer utrymme för roligare hårdvara eller mer kompakt design istället. Dessutom kommer tillverkarna i längden kunna sluta tänka på simkortsluckan som numera utgör en lite svag punkt i utformningen. Det är kanske inget man tänker på till vardags, särskilt när i stort sett alla telefoner på marknaden blir mer och mer vatten- och dammtäta, men för varje öppning och knapp som finns på din mobil blir designen lite mindre tålig. För att ha ett externt simkort måste antingen bakdelen kunna tas av för att sätta in det eller så måste det finnas en liten lucka längs med kanten och båda är små hot mot telefonens interna system.

 

Dual sim

Dual sim har funnits ganska länge i Androidtelefoner och har gett användare möjligheten att använda två Nano-simkort i samma telefon, till exempel ett för jobb- och ett för privatabonnemang. Den extra simkortsplatsen har också ofta kunnat användas till att utöka mobilens minnesplats med ett MicroSD. iPhones har bara haft Dual sim-funktion på senare tiden i Kina och HongKong. Med e-sim kan du ha ännu flera abonnemang på samma iPhone, både med eller utan ett Nano-simkort. E-sim låter dig enkelt byta mellan de olika simkorten och du kan koppla kontakter till att använda de olika korten automatiskt. Genom funktionen DSDS, Dual SIM Dual Standby, hänvisas inkommande samtal till det ena numret till röstbrevlådan för detta nummer om du just då är upptagen med ett samtal med det andra abonnemanget.

 

Vilka enheter har e-sim?

Apples enheter som har e-sim är iPhone Xr, Xs och Xs Max med iOS 12.1 eller senare, nya modeller av iPad Pro i båda storlekarna, andra nyare modeller av iPad med Wifi + Cellular samt Apple Watch 3 och 4. Apple Watch-modeller har bara e-sim till skillnad från de större enheterna som även har simkortsplats för Nano-sim. E-sim ger dig inte bara möjligheten att ha flera nummer på samma enhet utan också samma nummer på flera enheter, exempelvis samma nummer för både din iPhone och din Apple Watch. Kontakta operatörens support eller sök på deras hemsidor för att se hur du konfigurerar detta hos dem. De flesta har relativt tydliga instruktioner för hur du går tillväga. Enbart 3 nämner stöd för e-sim i iPads.

E-simet i din Apple Watch ger dig större frihet genom att du inte längre behöver släpa med dig din parkopplade iPhone överallt för att göra grundläggande mobilfunktioner. Det ger dig möjligheten att besvara samtal och meddelanden direkt i din smartklocka. De operatörer som just nu har stöd för Apple Watch är Telenor, Tre, Halebop och Telia. Din Apple Watch måste ha rätt version av operativsystemet, WatchOS 5.1.2 eller senare, din iPhone som är parkopplad med klockan måste vara minst en iPhone 6 med iOS 11 eller senare och rätt operatörsuppdatering. Korrekt operatörsuppdatering varierar mellan operatörerna, och de anger vilken som krävs i sina instruktioner.

 

Vilka operatörer stödjer e-sim?

Tele2 säljer inte Apple Watch och nämner inte om de har stöd för den eller iPad någonstans på sin hemsida, däremot har de stöd för att använda e-sim tillsammans med iPhones. Därmed behöver du inte pilla med simkortsluckan när du får din nya surfplatta eller telefon utan behöver bara scanna QR-koden som de skickar istället. Har du redan ett vanligt simkort och vill byta till att använda e-sim kan du kontakta deras support eller besöka en Tele2-butik.

Hos Tre kan du också skaffa e-sim till din iPhone Xr, Xs eller Xs Max. De nämner i sin information om e-sim att du kan ha det till nya modeller av iPads men om det är något du är intresserad av bör du kontakta deras kundtjänst för att vara riktigt säker på att de erbjuder den tjänsten eftersom det inte visas bland alternativen på deras hemsida utan bara nämns i texten om e-sim.

 

E-sim framöver

E-sim öppnar alltså upp nya möjligheter för framtiden och kan eliminera gamla designsvagheter med tiden. Men tills alla operatörer stödjer det kommer traditionella simkort att behövas, så det kan dröja ett par år innan e-sim är industristandard istället. Vill du ha ett abonnemang hos en mindre billigare operatör eller faktiskt flera av de stora måste du än så länge förlita dig på ett traditionellt simkort till din iPhone.

 

Simkort från olika mobiloperatörer

Simkort till iPhone - info & beställ
Vimla
Vimla ägs av Telenor och är en så kallad lågprisoperatör. Här hittar du bland annat abonnemang till låga priser. Eftersom Telenor är ägaren använder Vimla sig av deras nät när du köper tjänster från Vimla. Med Vimla får du enkla lösningar för ditt mobilbehov.

hallon
Hallon
Hallon är en lågprisoperatör till Tre och Hallon är främst känd för sina låga priser. Hos denna operatör hittar du både abonnemang och kontantkort. Hallon är den mest generösa operatören idag som ofta erbjuder rabatt på mobilabonnemang och många GB surf. Hallon har ofta kampanjer och erbjudanden utöver sina redan låga priser och generösa surfmängder. Det går också bra att köpa mobilt bredband via Hallon.

Simkort till iPhone - info & beställ
Halebop
Halebop ägs av Telia och är även detta en mindre lågprisoperatör som riktar sig till en yngre publik. Från Halebop kan du beställa abonnemang, kontantkort, flera olika mobiltelefoner och även mobilt bredband. De har bra priser och flera olika alternativ vad gäller surfmängder. Det här är en av ungdomarnas favoritoperatör.

Simkort till iPhone - info & beställ
Katshing
Katshing är en ny lågprisoperatör som använder sig av nätet hos Tele2 för mobiltelefoni. Något som är unikt för denna operatör är att de har nonstop surf med stora begränsningar på hastigheten efter en viss surfmängd på sina abonnemang.

Simkort till iPhone - info & beställ
Chilimobil
Chilimobil är ytterligare en ny lågprisoperatör. I deras utbud finns abonnemang både med fast surfmängd och obegränsad surf och det gäller även deras tjänst med mobilt bredband. Operatören har valt att använda Tres mobilnät.

comviq
Comviq
Comviq var första lågprisoperatören på svenska marknaden och än idag är deras slogan ”Billigt billigt billigt”. Du hittar mycket prisvärda simkort från Comviq när det gäller kontantkort. Comviq var tidiga med att erbjuda kontantkort och de är fortfarande i topposition på det området.

fello mobiloperatör
Fello
Fellos affärsidé var att skapa abonnemang utan krångel. Idag erbjuder man flera olika abonnemang med surfmängder från små mängder till mellanstora nivåer. Fello har enkla abonnemang utan bindningstider eller andra krångligheter!

tre
Tre
Tre var den första operatören i Sverige att lansera 3G något vilket bidrog till deras popularitet vilket också har fortsatt. I utbudet finns både mobila tjänster som kontantkort och abonnemang samt tjänster för bredband. Tre är kända för sitt snabba mobilnät och har bra priser oavsett vilka tjänster du väljer.

telenor
Telenor
Telenor är inget helsvenskt företag men har ändå en stor del av mobilmarknaden i Sverige. Precis som Telia härstammar Telenor från ett statligt televerk men i detta fall det som tillhörde norska staten. I utbudet finns olika typer av mobil- samt bredbandstjänster. Aktören är en av de stora operatörerna i hela Skandinavien och du kan tryggt skaffa simkort eller abonnemang från Telenor.

 

Frågor och svar om simkort till iPhone

✅ Vilket simkort passar i iPhone?

De allra flesta iPhone-modeller idag har stöd för nano-sim och eSIM. Från och med iPhone 5 gäller nano-SIM, och från och med iPhone XS gäller även eSIM.

✅ Hur fungerar dubbla simkort i iPhone?

Nyare iPhone-modeller har stöd för nano-sim och eSIM. eSIM är ett digitalt simkort som man kan aktivera tillsammans med sin mobiloperatör. Man kan ha ett abonnemang med nano-sim och ett abonnemang med eSIM, vilket gör att man kan använda sin iPhone med två simkort. Läs mer om dual sim här.

✅ Vilken abonnemang ska jag välja till iPhone?

I tabellen högre upp i texten hittar du de abonnemang vi rekommenderar till iPhone. I tabellen har vi listat prisvärda abonnemang från pålitliga operatörer. Hitta abonnemang med upp till obegränsad surf.

✅ Har iPhone eSIM?

Ja, senare iPhone-modeller har stöd för eSIM. iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone 11-serien, iPhone SE (andra generationen) och iPhone 12-serien har stöd för eSIM. I texten hittar du information om vilka operatörer som har stöd för eSIM.

✅ Hur byter jag simkort i iPhone?

I texten hittar du en enkel guide om hur du sätter i, och tar ut, simkortet i din iPhone under rubriken ”Att sätta i simkortet”.