Det är inte alltid så lätt att hålla ordning på allt, speciellt inte sådant som är så smått som de minsta simkorten. Allt för ofta tappar man bort sitt SIM-kort och måste gå till operatören och be om ett nytt. Men den tiden är kanske snart förbi tack vare utvecklingen av E-SIM! Då det numera är vanligt att lite oftare byta mobiloperatör och många också byter mobil relativt ofta så kan det bli en hel del byten för de flesta.
Med byte av mobiltelefon kommer även byte av sim-kort, de små plastkorten som måste sättas in i mobilen för att den ska kunna koppla upp på mobilnätet och för att du ska kunna ringa och smsa. Nu har det kommit en ny form av SIM-kort, E-SIM, som är omöjligt att slarva bort! I denna artikel introducerar vi dig till framtidens SIM-kort: eSIM.
E-SIM är en ny standard som utvecklats av organisationen GSUM, en organisation som utgörs av företagsjättarna inom smartphoneutveckling och telekombranschen. E-SIM står för embedded sim. Det är till skillnad från klassiska fysiska SIM-kort istället inbyggt i enheten. På så vis tar de mycket mindre plats. Och det finns andra fördelar! E-SIM-kretsen programmeras i en enhet och har samma innehåll som ett vanligt SIM-kort.
Funktionerna som tidigare fanns i ett SIM-kort finns alltså installerade på produktens moderkort. SIM-kortet fungerar som ett ID för ditt abonnemang eller telefonnummer och med eSIM möjliggörs detta på virtuell väg. E-SIM finns redan i många produkter och en av de första produkterna att dra nytta av E-SIM var smartklockan som inte var stor nog för att ha ett traditionellt SIM-kort. Då var det perfekt att använda sig av den nya smarta tekniken. Än så länge används elektroniska simkort i mycket begränsad utsträckning, men i och med utvecklingen kommer det kanske användas i fler och fler produkter.
Fördelar med eSIM
I denna del kommer vi att berätta om några av de fördelar som finns med att ha ett eSIM jämfört med att ha ett vanligt SIM-kort. Detta är några av fördelarna med elektroniskt simkort:
Det gör det lättare att byta operatör eller starta ett nytt abonnemang eftersom du kan byta detta direkt i dina telefoninställningar.
Du får alla simkort i ett. Istället för att du ska ha flera simkort till alla dina olika enheter såsom klockan, datorn, surfplattan, telefonen, bilen och högtalarsystemet kan du nu sköta alla enheter genom samma konto och ansluta dem till samma abonnemang vilket underlättar för dig och innebär en minskad miljöpåverkan.
Det blir enklare vid resor. I utlandet och på resande fot skulle du inte längre behöva gå till en butik och köpa ett nytt SIM-kort. Med E-sim kan du istället lägga till ett spanskt surfabonnemang för semesterresan på Teneriffa. Din smartphone kommer att vara medveten om att den är på en ny plats och informera om erbjudanden och abonnemang för din nuvarande plats.
Ett e-sim är litet och smidigt. Ett eSIM tar väldigt lite plats vilket är mycket fördelaktigt för mindre enheter såsom klockor, hushållsapparater, termostat etc.
Fördelarna med eSIM är alltså många, men det finns såklart också vissa nackdelar. En av dem är att systemet bara stöds av vissa operatörer och i vissa länder. Det kan därför bli problematiskt att resa med ett E-SIM. Men möjligtvis kan detta komma att ändras i och med att E-SIM blir vanligare och vanligare.
E-SIM med Apple och Samsung
Har du en av Iphone eller Samsung från 2020 eller senare så stödjer dessa e-sim. Även Apple Watch Series 3 och 4 och nya modeller fungerar med e-sim. Det betyder att du kan smsa, ringa med mera även när du inte har din telefon till hands.
Det är inte alla operatörer som stöder e-sim ännu. Följande mobiloperatörer har idag stöd för e-sim till iPhone i skrivande stund men det kan snabbt ändras:
Halebop
Telenor
Tre
Tele2
Telia
Simkort och e-sim från olika operatörer
Vad är ett simkort?
Ett simkort är ett litet datachip som när du placerar den i din mobiltelefon ger den dig tillgång till en operatörs mobilnät. Med rätt inställningar får du full tillgång till tjänsten du betalar för. Ofta sker detta automatiskt men ibland kan du behöva kontakta operatörens kundtjänst för att få rätt konfiguration om det inte fungerar som det ska.
Simkort finns i flera olika format, i fysisk storlek från den som etablerades på 90-talet och ner till nano-sim och alla dessa storlekar är inkluderade i simkorten som kallas för multikort där du tar loss den storlek som passar din telefon från ett plastkort i samma format som ett kontokort. Spara plastkortet som du tog simkortet ifrån eftersom det på det finns din pukkod som du behöver för att låsa upp din telefon om du råkar ange fel pinkod för många gånger.
Simkort kan slitas om du byter det ofta mellan olika enheter eller om du har haft det länge. Det kan skadas av starka magneter eller gå sönder om du böjer dem eller är oaktsam på annat sätt. Ofta kostar det en liten slant att skaffa ett nytt simkort men det är en tjänst som alla operatörer tillhandahåller.
Om du har en telefon med två simkortsplatser, vilket brukar anges som “dual sim” i specifikationerna, kan du ha två simkort från olika operatörer i samma telefon och välja vilket som är primärt och sekundärt och ganska enkelt byta mellan dem för olika tjänster. Det är en smidig funktion när man reser eftersom man då kan skaffa ett lokalt simkort att ha i ena simkortsplatsen för att exempelvis använda mobildata till rimligt pris i länder där ens svenska operatör inte har avtal med något lokal operatör. Glöm inte att inaktivera ditt vanliga simkort så att du inte råkar ut för höga roamingkostnader.
E-sim
Ett alternativ som blir vanligare och vanligare är e-sim, embedded sim, som nu främst finns i smartklockor och nyligen lanserade Appleprodukter men troligtvis kommer att öka snabbt i användning eftersom det underlättar mycket för både konsumenter och operatörer. Det är ett chip som är mycket mindre än det som finns på de traditionella simkorten och därför kan integreras i mindre elektroniska enheter och låter också teknikföretag skippa en öppning för ett externt simkort.
E-sim kan konfigureras på distans och förkortar tiden det tar vid operatörs- och nummerbyten eftersom de inte fysiskt behöver skickas till kunden egentligen, men Tre och Tele2 skickar ett plastkort med en QR-kod via posten ändå, samt förenklar vid kundtjänst. Det underlättar också för den som behöver två olika abonnemang exempelvis ett för jobb och ett privat då man inte behöver tänka på om en mobil enhet har två simkortsplatser eller ej. Detta eftersom båda abonnemangen kan finnas på samma e-sim. Bara ett nummer åt gången kan vara aktiverat men olika kontakter kan kopplas till de olika abonnemangen på e-simkortet.
Vilka operatörer har vad?
Alla operatörerna i Sverige kan ge dig ett traditionellt simkort i den storlek du behöver för din elektroniska enhet. Genom att skicka ut multikort ger de dig möjligheten att välja det som passar och om du behöver ett nytt av någon anledning kan du kontakta dem för detta.
Allt fler operatörer har e-sim. Snabbaste sättet att hitta den senaste information för en operatör om e-sim är att använda sökfunktionerna på deras hemsidor. När e-sim blir mer etablerat kommer det troligtvis att bli lättare att navigera sig fram till denna information. Vimla nämner på sitt kundforum att de vill integrera e-sim men att de inte har förutsättningarna ännu.
Är e-sim värt att fundera på ännu?
Om du har en ganska nyligen producerad Appleprodukt kan det vara värt att undersöka om den är e-simkompatibel ifall du är intresserad av att utnyttja den funktionen. Ganska snart lär det vara standard bland även androidtelefoner att ha e-sim-chip parallellt med traditionell simkortsplats tills denna har fasats ut till förmån för mer rigid design. Detta eftersom simkortsplatser antingen kräver avtagbar baksida eller en liten lucka i sidan av telefonen och båda dessa alternativ utgör svagheter i designen, något som alla mobiltelefontillverkare försöker undvika.
Om du är androidanvändare som behåller en och samma telefon flera år i sträck kanske du vill vänta med nästa byte tills även de börjar ha e-sim som standard och en modell du gillar dyker upp. Byter du ofta så lär du ha en med e-sim när det passar. Och om du är Appleanvändare behöver du inte göra något utan bara fortsätta som vanligt.
Frågor och svar om eSIM
✅ Vilka operatörer har eSIM?
Vi rekommenderar Halebop och Tre som operatörer med stöd för eSIM. Tänk på att både din mobiloperatör och din enhet måste ha stöd för eSIM för att du ska kunna använda det digitala simkortet.
✅ Har iPhone eSIM?
Ja, alla iPhone-modeller från och med iPhone XS har stöd för eSIM. Dessa iPhone-modeller har en plast för ett fysiskt nano-simkort och ett eSIM.
✅ Hur aktiverar jag eSIM?
Med iPhone skannar du QR-koden du fått av din operatör. I Inställningar > Mobilnät eller Mobildata kan du göra vidare inställningar. Med Android går du till Inställningar > Anslutning > Simkortshanterare > Lägg till ett mobilavtal > Lägg till med QR-kod. Sen skannar du QR-koden du fått av din operatör.
✅ Vad är eSIM?
eSIM är ett digitalt simkort. Simkortet är inbyggt i enheten och man behöver därför inte placera ett fysiskt simkort i enheten. eSIM finns bland annat i vissa smartphones, bland annat nyare iPhone-modeller, och vissa smartklockor. eSIM tillsammans med ett klassiskt simkort används till exempel i iPhones.