Det är inte alltid så lätt att hålla ordning på allt, speciellt inte sådant som inte är större än en fingernagel. Allt för ofta tappar man bort sitt SIM-kort och måste gå till operatören och be om ett nytt. Men den tiden är kanske snart förbi, tack vare utvecklingen av E-SIM! De är nog få personer som fortfarande använder sin första mobiltelefon och bytena har varit många under åren.

Med byte av mobiltelefon kommer även byte av sim-kort, de små plastkorten som måste sättas in i mobilen för att den ska kunna koppla upp på mobilnätet och för att du ska kunna ringa och smsa. Nu kommer snart ett nytt SIM-kort, E-SIM, som är omöjligt att slarva bort! I denna artikel introducerar vi dig till framtidens SIM-kort: eSIM.

Vad är eSIM?

E-SIM är en ny standard som utvecklats av organisationen GSUM, en organisation som utgörs av företagsjättarna inom smartphoneutveckling och telekombranschen. E-SIM står för embedded sim. Det är till skillnad från klassiska fysiska SIM-kort inbyggt i enheten. På så vis tar de mycket mindre plats. Och det finns andra fördelar! E-SIM-kretsen programmeras i en enhet och har samma innehåll som ett vanligt SIM-kort.

Funktionerna som tidigare fanns i ett SIM-kort finns alltså installerade på produktens moderkort. SIM-kortet fungerar som ett ID för ditt abonnemang eller telefonnummer och med eSIM möjliggörs detta på virtuell väg. E-SIM finns redan i många produkter och en av de första produkterna att dra nytta av E-SIM var smartklockan som inte var stor nog för att ha ett traditionellt SIM-kort. Då var det perfekt att använda sig av den nya smarta tekniken. Än så länge används elektroniska simkort i mycket begränsad utsträckning, men i och med utvecklingen kommer det kanske användas u fler och fler produkter.

eSim eletroniskt simkort

Fördelar med eSIM

I denna del kommer vi att berätta om några av de fördelar som finns med att ha ett eSIM jämfört med att ha ett vanligt SIM-kort. Detta är några av fördelarna med elektroniskt simkort:

  • Gör det lättare att byta operatör eller starta ett nytt abonnemang eftersom du kan byta detta direkt i dina telefoninställningar.
  • Alla simkort i ett: istället för att du ska ha flera simkort till alla dina olika enheter såsom klockan, datorn, surfplattan, telefonen, bilen och högtalarsystemet kan du nu sköta alla enheter genom samma konto och ansluta dem till samma abonnemang vilket underlättar för dig och innebär en minskad miljöpåverkan.
  • Enklare vid resor: i utlandet och på resande fot skulle du inte längre behöva gå till en butik och köpa ett nytt SIM-kort. Med E-sim kan du istället lägga till ett spanskt surfabonnemang för semesterresan på Teneriffa. Din smartphone kommer att vara medveten om att den är på en ny plats och informera om erbjudanden och abonnemang för din nuvarande plats.
  • Litet och smidigt: ett eSIM tar väldigt lite plats vilket är mycket fördelaktigt för mindre enheter såsom klockor, hushållsapparater, termostat etc.

Fördelarna med eSIM är alltså många, men det finns såklart också vissa nackdelar. En av dem är att systemet bara stödjs av vissa operatörer i vissa länder. Det kan därför bli problematiskt att resa med ett E-SIM. Ännu går det ju inte ens att använda i Sverige. Men möjligtvis kan detta komma att ändras i och med att E-SIM blir vanligare och vanligare.

E-SIM med Apple och Samsung

Både Samsung och Apple är i samtal med tillverkare av E-SIM för att undersöka om det går att inkorporeras i framtida telefoner. Apple har dessutom redan annonserat att de kommer att använda ett E-SIM i sin nästa version av Apple Watch 3. Den kommer då att ha samma nummer som din telefon. Det betyder att du kan smsa, ringa med mera även när du inte har din telefon till hands.

När kommer eSim till Sverige?

Det är många som är spända och nyfikna på när E-SIM-tekniken kan tänkas komma till Sverige. Men trots att tekniken redan finns hos våra grannar i Norge finns det idag inget datum för när E-SIM-tekniken kommer till Sverige. Företag som Telia och Tele2 arbetar aktivt för att E-SIM ska kunna introduceras på den svenska marknaden. Det som många operatörer säger att de väntar på är prylar med stöd för E-SIM.

Som med mycket annat handlar det om utbud och efterfrågan och E-SIM kommer inte bli en realitet förrän den balansen är nådd. Det finns även vissa aspekter som måste utredas ordentligt innan E-SIM blir aktuellt i Sverige. En av dem är säkerheten. Företagen är måna om sina kunders integritet och det finns fortfarande en del frågetecken kring eSIM-tekniken som de jobbar på att lösa.

Vi hoppas att du i och med denna artikel har fått veta mer om E-SIM. Kanske blir det snart aktuellt även i Sverige och du har du den information du behöver för att besluta om det är något för dig eller inte.