Dubbla SIM-kort är precis vad det låter som, nämligen möjligheten att använda sig av två olika SIM-kort i samma enhet! Detta är praktiskt om du har två olika telefonabonnemang, men inte vill ha två olika mobiltelefoner.

Du kan till och med ha båda korten aktiva samtidigt, eller om det passar bättre, låta ett vila när det andra är igång (så att du slipper få samtal och meddelanden på ditt jobb-SIM under semestern till exempel).

Nu ska vi gå igenom hur det funkar!

Dubbla SIM-kort

Kontrollera om din mobila enhet har stöd för dubbla SIM-kort

För att det ska fungera att använda dubbla SIM-kort, måste du först kontrollera så att din enhet har stöd för det (men misströsta inte, det finna adaptrar att köpa om din enhet skulle sakna plats för dubbla simkort. Mer om det längre ner!)

Hur möjligheten ser ut i just din mobiltelefon eller surfplatta måste du kontrollera själv, men om det finns stöd för dubbla SIM-kort är det genom någon av följande lösningar:

Adapter – om din enhet inte har plats för dubbla SIM-kort

När du har kontrollerat din mobila enhets möjligheter till dubbla SIM-kortplatser och nedslaget fått konstatera att möjligheten saknas, så går det enkelt ändå lösa problemet genom en adapter.

En adapter är även användbar om du har ett extra SIM-kort i en annan storlek är vad telefonens kortplats tillåter.

Det finns två olika lösningar:

 

Administrera dina SIM-kort via mjukvaran

När du väl hittat din lösning för dubbla SIM-kort är det sedan lätt att kontrollera dina installerade SIM-kort direkt via telefonens mjukvara. Där du kan du döpa korten, för att hålla bättre koll på vilket som är vilket, samt välja vilket kort som ska vara det primära, och slå på eller av dem som du önskar.

Frågor och svar om dubbla simkort

✅ Vilka mobiltelefoner har dubbla simkort?

Samsung Galaxy S21-serien, Samsung Galaxy Note20 Ultra, One Plus 9, OnePlus 9 Pro, Xiaomi Mi 11-serien, SOny Xperia 1 II och Sony Xperia 5 II är exempel på smartphone-modeller med dual sim.

✅ Vad är eSim?

eSim är ett digitalt simkort. Det gör det alltså möjligt att ha två olika simkort i sin enhet fastän det inte finns plats för två fysiska simkort. Ett simkort är alltså ett vanligt simkort och det andra är ett digitalt eSim. iPhone använder till exempel den här metoden i sina nyare modeller.

✅ Varför ska man ha två simkort?

Med två simkort kan man ha sin privata telefon och sin jobbtelefon i samma enhet. Ett simkort kan då vara kopplat till ett företagsabonnemang och det andra till ditt privata abonnemang.

✅ Har iPhone dubbla simkort?

Ja, iPhone XS och senare modeller från Apple har stöd för två simkort. iPhone använder tekniken eSim. Ett simkort är då ett fysiskt nano-simkort och det andra ett digitalt eSim.

✅ Finns adapter för dubbla simkort?

Ja, det finns adapter för dubbla simkort om man har en enhet som inte har stöd för tekniken. Man kan använda en Bluetooth-adapter eller en fysisk adapter. Läs mer i texten om hur de olika varianterna fungerar.