I Sverige har vi fyra stora mobiloperatörer, Telia, Telenor, Tre och Tele2. Dessa aktörer har byggt ut egna nät för mobiltelefoni över Sverige där de förmedlar sina mobila tjänster. Det finns ju en hel del mobiloperatörer på marknaden utöver dessa fyra, hur förmedlar de sina tjänster? Jo, de hyr in sig i de etablerade operatörernas nät. Dessa övriga operatörer kallas ofta virtuella operatörer. Detta gör det möjligt för kunder att få tillgång till de stora operatörernas nät, men ofta till en betydligt lägre prislapp. 

Operatör
Abonnemang
Samtal
Sms & Mms
Surf
Kostnad
 
Hallon
50% rabatt Fria samtalFria sms4-100 GBfrån 49 :-Läs mer & Beställ
Vimla
75% rabattFria samtalFria sms3-100 GBfrån 25 :-Läs mer & Beställ
Chili
AbonnemangFria samtalFria sms6-fri surf GB
från 129:-
Läs mer & Beställ
Fello
AbonnemangFria samtalFria sms2-22 GBfrån 95:-Läs mer & Beställ
Telness
FöretagsabonnemangFria samtalFria sms3 - 100 GB surffrån 229 :-Läs mer & Beställ
My Beat
AbonnemangFria samtalFria sms2-60 GBfrån 88 :-Läs mer & Beställ
Karma mobil
AbonnemangFria samtalFria sms5-100 GBfrån 99 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 FastprisFria samtalFria sms5-obegr. GBfrån 199 :-Läs mer & Beställ
Tellus Mobil
AbonnemangFria samtalFria sms5-100 GBfrån 145 :-Läs mer & Beställ
Comviq
AbonnemangFria samtalFria sms3-50 GBfrån 95 :-Läs mer & Beställ

Operatörer med eget mobilnät:

 • Telia
 • Telenor
 • Tele2
 • Tre

Operatörer i andras mobilnät:

Telia

 • Fello
 • Halebop

Telenor

 • Vimla
 • Karma Mobil
 • Comviq
 • Fibio
 • Universal Telecom

Tele2

 • Tellus Mobil
 • Comviq
 • ComHem
 • Katshing

Tre

 • Hallon
 • Chilimobil

Operatörer med eget mobilnät

De aktörer inom mobiltelefoni som har ett eget mobilnät är Telia, Tele2, Tre och Telenor. De tillhandahåller tjänster som mobiltelefoni, mobilt bredband, bredband, telefoni och tv. 

Alla nämnda operatörer i Sverige erbjuder god täckning över stora delar av landet, och de täcker in nästan hela den svenska befolkningen med sina nät. I områden med mindre bebyggelse, särskilt i norra Sverige, är täckningen ofta sämre. Allra bäst är den i stora städer – där många människor vistas och är beroende av mobilnätet. 

Telia

Telia är Sveriges största företag inom telefoni. På marknaden i Sverige har de flest kunder och störst omsättning. Tidigare hette Telia Televerket. Telia är en del av Telia Company, ett företag som till viss del ägs av den svenska staten. 

Telias nät för mobiltelefoni prisas ofta som det mest utbyggda och pålitliga nätet i Sverige. Det beror till stor del på att Telia satsat mycket på att nå ut till den svenska landsbygden. Om man ringer röstsamtal som kund hos Telia har man bättre täckning på landet jämfört med de andra operatörerna. Enligt Telia når deras mobilnät hela 99,9 procent av alla som befinner sig i Sverige. De täcker in 90 procent av Sveriges landyta. 

Telia har som framtidsvision att täcka lika stor del av Sverige med 5G-nätet som de idag täcker in med 4G-nätet. 2025 planerar de att ha byggt ut 5G-nätet till större delen av alla som bor i Sverige.

Mindre operatörer som erbjuder mobila tjänster i Telias nät är Fello och Halebop.

Operatör
Abonnemang
Samtal
Sms & Mms
Surf
Kostnad
 
Fello
50% rabattFria samtalFria sms2-22 GBfrån 47,50 :-Läs mer & Beställ
Halebop
AbonnemangFria samtalFria sms2-60 GBfrån 99 :-Läs mer & Beställ

Telenor

Telenor är på många sätt Norges motsvarighet till Telia. De är idag Norges största bolag, och en av de fyra största operatörerna i Sverige. Telenor säljer mobila tjänster som mobilabonnemang, mobiltelefoner och mobilt bredband. De säljer även fast bredband, tv och fast telefoni. 

Telenors mobilnät sträcker sig över, enligt företaget, precis samma procent som Telia. Alltså 99,9 procent av Sveriges befolkning och 90 procent av Sveriges yta. Deras nät är mest utbyggt i söder i tätbebyggda områden. 

Tele2 och Telenor har ett gemensamt bolag, Net4Mobility. De bygger gemensamt ut och förbättrar mobilnätet i Sverige.

Mindre operatörer som finns i Telenors nät är Vimla, Fibio, Karma Mobil och Comviq.

Operatör
Abonnemang
Samtal
Sms & Mms
Surf
Kostnad
 
Vimla
75% rabattFria samtalFria sms3-100 GBfrån 25 :-Läs mer & Beställ
Karma mobil
Din ålder i rabattFria samtalFria sms5-100 GBfrån 0 :-Läs mer & Beställ
Fibio
AbonnemangFria samtalFria sms5-fri surf GBfrån 149 :-Läs mer & Beställ

Tele2

Tele2, en av de större operatörerna i Sverige. Företaget säljer mobiltelefoni, tv och bredband. 

Tele2s mobilnät placerar sig ofta högt när de svenska näten testas av oberoende aktörer. Precis som Telenor och Telia så hävdar företaget själva att de når 99,9 procent av Sveriges befolkning och 90 procent av Sveriges yta. För röstsamtal är nätet mer utbyggt än för data, och det är även mer utbyggt i städer jämfört med på landet där färre människor bor. 

Tele2 och Telenors gemensamma bolag, Net4Mobility, bygger ut och förbättrar mobilnätet i Sverige.

Mindre operatörer som delar Tele2s nät är Tellus Mobil, Comviq och Katshing.

Operatör
Abonnemang
Samtal
Sms & Mms
Surf
Kostnad
 
Tellus Mobil
AbonnemangFria samtalFria sms5-100 GBfrån 145 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris abonnemangFria samtalFria sms5-40 GBfrån 145 :-Läs mer & Beställ
Katshing
AbonnemangFria samtalFria smsFri surffrån 95 :-Läs mer & Beställ

Tre

Tre är det fjärde största företaget inom mobiltelefoni i Sverige. De säljer mobilabonnemang, mobiltelefoner, mobilt bredband och kontantkort. 

Tres mobila nät täcker inte riktigt samma yta som övriga nät. De själva hävdar att de når ut till 98,9 procent av alla svenskar. Nätet skiljer sig främst från övriga i norra Sverige och på landsbygden – där har Tre helt enkelt inte satsat lika mycket. I städer och på bebyggda områden kan Tre erbjuda snabba hastigheter och ett stabilt nät.  

Virtuella operatörer som delar tres nät är Hallon och Chilimobil. 

Operatör
Abonnemang
Samtal
Sms & Mms
Surf
Kostnad
 
Hallon
75% rabattFria samtalFria sms4-100 GBfrån 24 :-Läs mer & Beställ
Chili
AbonnemangFria samtalFria sms6-fri surf GBfrån 149 :-Läs mer & Beställ

Dessa operatörer delar nät

Vilka mobilnät brukar de virtuella operatörerna? 

Hallon

hallon

Den virtuella lågprisoperatören Hallon är ett dotterbolag till Tre och delar därför den större operatörens nät. Som kund hos Hallon får man alltså tillgång till Tres täckning, men till en bråkdel av priset. Hallon erbjuder mobilabonnemang, kontantkort, mobiltelefoner och mobilt bredband. All mobiltelefoni sker i tres nät.

Vimla

Vilka mobiloperatörer delar mobilnät?

Lågprisoperatören Vimla ingår i Telenor Sverige AB. Som ett bolag under Telenor använder Vimla alltså Telenors nät. För en betydligt billigare peng får man alltså som Vimla-kund tillgång till Telenors nät. Vimla erbjuder mobilabonnemang. 

Tellus Mobil

Tellus Mobil

Tellus Mobil är en ny operatör som använder Tele2s nät. Mobiloperatören erbjuder prisvärda abonnemang med ett bra utbud av surfmängder. Med den här operatören kan du kontakta kundtjänst både genom telefon, e-post och sociala medier.

Fello

Vilka mobiloperatörer delar mobilnät?

Fello är en liten virtuell operatör i ett stort nät – nämligen Telias. Sen 2020 har Fello varit en del av Telias koncern och erbjuder därför sina kunder tjänster i Telias nät. Fello säljer mobilabonnemang till ett bra pris.

Karma Mobil

karmamobil

Karma Mobil, mobiloperatören med fokus på äldre kunder, figurerar i Telenors nät. Karma Mobil erbjuder abonnemang med bra support till ett bra pris i ett stort nät. 

Fibio

Fibio

Ytterligare en operatör i Telenors nät är Fibio. Operatören erbjuder enkla abonnemang utan bindningstid och till ett lågt pris. De har mobilabonnemang för familjer, barn, studenter, seniorer och alla mittemellan. 

Chilimobil

chili

Chilimobil använder Tres nät för att förmedla sina mobila tjänster. Chilimobil har ett måtto – surfen får aldrig ta slut. De har därför satsat på abonnemang med fri surf. Surfa obegränsat i Tres nät till en låg prislapp med Chilimobil.

Halebop

Vilka mobiloperatörer delar mobilnät?

Vill man ha tillgång till Telias pålitliga nät kan man välja på Fello och den lite mer etablerade operatören Halebop. Halebop har ett stort utbud av mobilabonnemang, kontantkort och mobiltelefoner. Precis som Fello ingår Halebop i Telias koncern. 

5G i Sverige

Alla de stora aktörerna inom mobiltelefoni satsar stort på 5G, den femte generationens mobilnät. I takt med att de etablerade mobiloperatörerna bygger ut sina mobilnät får även de mindre operatörerna tillgång till den nya tekniken. 

Som mobilanvändare hos Hallon, Vimla eller Fello får man alltså tillgång till 5G-nätet i den takt de större operatörerna bygger ut nätet. Vill man ha tillgång till 5G-nätet behöver man alltså inte vända sig till någon av de större operatörerna. Deras dotterbolag, och övriga mindre operatörer som hyr in sig i deras nät, kan använda det nya nätet.

För att kunna använda 5G-nätet behöver man inte bara en mobiloperatör med täckning, man behöver även en enhet som klarar av den nya och kraftfulla tekniken. Alla mobiltelefoner som Apple säljer från och med 2020, förutom iPhone SE, har stöd för 5G. Större delen av de modeller Samsung lanserar från och med 2020 har även stöd för 5G. I stort sett alla smartphone-modeller som lanseras idag kan koppla upp sig mot 5G-nätet. Äldre modeller har dock inte det stödet. 

Operatörer i andras nät:

Telia

 • Fello
 • Halebop

Telenor

 • Vimla
 • Karma Mobil
 • Comviq
 • Fibio
 • Universal Telecom

Tele2

 • Tellus Mobil
 • Comviq
 • Katshing

Tre

 • Hallon
 • Chilimobil

Frågor och svar om operatörer som delar nät

✅ Vilka operatörer delar mobilnät?

Telia: Fello och Halebop. Telenor: Vimla, Karma Mobil, Comviq, Fibio och Universal Telecom. Tele2: Comviq och Katshing. Tre: Hallon och Chilimobil.

✅ Vilken operatör är billigast i Telias nät?

Halebop och Fello är två lågprisoperatörer som använder Telias nät. Halebop erbjuder många olika abonnemang, kontantkort och mobiltelefoner och Fello erbjuder mobilabonnemang med enkla villkor.

✅ Vilken operatör är billigast i Telenors nät?

Vimla är en av de billigaste operatörerna i Telenors nät. De har fastprisabonnemang med enkla villkor och bra priser. I tabellen i texten hittar du alla operatörer i Telenors nät.

✅ Vilken operatör är billigast i Tres nät?

Hallon är den billigaste operatören i Tres nät. Om du vill ha obegränsad surf har Chilimobil det billigaste abonnemanget. I tabellen i texten hittar du mer information om Hallon och Chilimobil.

✅ Vilken operatör är billigast i Tele2s nät?

Katshing och Comviq erbjuder alla abonnemang för strax under 100 kronor i Tele2s nät. Om du vill ha fria samtal och sms har Katshing billigast erbjudande. I tabellen i texten hittar du aktuella priser.