Hur pass bra mobiltäckning du har beror på din operatörs mobilnät. Här ser du alla mobiloperatörers täckningskartor och kan på så vis se hur pass bra mobiltäckning du kommer få i ditt område med din operatör. För att se din operatörs täckning, klicka på knappen och se närmare hur pass bra täckning operatören har i ditt område. Snabbt och enkelt!

Vi har samlat operatörerna här nedan vad gäller deras täckningskartor. Du kan snabbt och enkelt se vilken operatör som har bra täckning i ditt område. Vi ger även tips och råd på hur du ska kunna öka din mottagning ifall du befinner dig på ett ställe där det är lite sämre signalstyrka.

 

Mobiltäckning

 

Hallon täckningskarta Täckningskartor för mobilnät i Sverige

Hallon är en framåtsträvande mobiloperatör som tagit stora marknadsandelar de senaste åren. De använder sig av Tres nät då Tre äger Hallon och har på så sätt riktigt bra och snabbt nät samt täckning över stora delar av Sverige. De har ett snabbt mobilnät och bra täckning!

Läs mer!

 

Halebop täckningskarta Täckningskartor för mobilnät i Sverige

Halebop har riktigt bra täckning över hela Sverige. De använder sig av Telias stora och väl utbyggda mobilnät. De ägs av Telia och har ett stort utbud på produkter och tjänster inom mobiltelefoni och mobilt bredband.

Läs mer!

 

Vimla täckningskarta Täckningskartor för mobilnät i Sverige

Vimla ägs av Telenor och använder sig därför av deras nät för all sin mobiltrafik. De har tagit bra med marknadsandelar de senaste åren och växer konstant. De har inget specifikt kontantkort men de har bra mobilabonnemang utan krångel och till låga priser. Vimla har bra täckning över hela Sverige.

Läs mer!

 

Katshing täckningskarta Täckningskartor för mobilnät i Sverige

Katshing använder sig av Tele2s nät för sina mobilabonnemang som alla har obegränsad surf. Med nätet hos Tele2 får du ett välutbyggt nät som har stor täckning över stora delar av Sverige. Katshing har ingen egen täckningskarta på sin webbplats men det går att titta på webbplatsen hos Tele2 via knappen. Läs mer om Katshing och deras abonnemang här.

Läs mer!

 

Chilimobil täckningskarta Täckningskartor för mobilnät i Sverige

Chilimobil är en lågprisoperatör som har valt att använda sig av det snabba nätet hos Tre. Hos Chilimobil kan du välja bland surfmängder som är små, mellan och behöver du riktigt stora surfmängder kan du välja obegränsad. Du får dessutom riktigt bra priser också och betalar med kort istället för faktura.

Läs mer!

 

Penny täckningskarta Täckningskartor för mobilnät i Sverige

Penny använder det snabba och välutbyggda nätet via Tele2. Operatören erbjuder bra priser på sina abonnemang och du kan välja från små surfmängder till mellanstora. Det finns också möjlighet att teckna bredband hos Penny via Com Hems bredbandsnät.

Läs mer!

 

A3 täckningskarta Täckningskartor för mobilnät i Sverige

A3 har valt att använda nätet hos Telenor som har mycket god täckning i Sverige. Hos A3 kan du välja bland små till mellanstora surfmängder. Operatören erbjuder även fiber, mobilt bredband och hemtelefoni.

Läs mer!

 

Fello täckningskarta Täckningskartor för mobilnät i Sverige

Fello är en lågprisoperatör som använder sig av Telias nät och har på så sätt bra täckning över hela Sverige. De erbjuder mobilabonnemang till låga priser utan bindningstider och med mycket surf. Klart värt att kolla in Fello. De har dock inga specifika kontantkort.

Läs mer!

 

Telenor täckningskarta telenor

Telenor äger själva sitt mobilnät och har bra täckning över hela Sverige. De har ett stort urval av produkter och tjänster att välja mellan. Då Vimla ägs av Telenor brukar vi rekommendera Vimla när du vill skaffa mobilabonnemang. De är klart billigare ifall du vill använda dig av Telenors nät.

Läs mer!

 

Tre täckningskarta Täckningskartor för mobilnät i Sverige

Tre har ett eget mobilnät och de är kända för att ha snabb hastighet och bra täckning i sitt mobilnät. De har ett stort urval av produkter både för företag och privatpersoner. Mycket surf för pengarna! Tre äger Hallon och de är ett bra alternativ ifall du vill ha bra telefoni till lågt pris! De använder samma mobilnät som Tre.

Läs mer!

 

Comviq täckningskarta Täckningskartor för mobilnät i Sverige

Comviq är en av de stora operatörerna vad gäller både kunder och täckning! De ägs av Tele2 och har därför bra täckning över hela landet. Comviq har alltid arbetat med låga priser och har ett stort sortiment med produkter och tjänster.

Läs mer!

 

Mobiloperatörer och täckning

Det är svårt att svara på frågan om vilken operatör som har bäst täckning. Det beror på flera olika saker och främst då på vilken utbyggnad av mobilnätet din operatör har där du befinner dig. Numera är det nästan alltid mycket bra täckning runt större städer och tätorter över hela landet och mobilnäten är väldigt utbyggda i Sverige.

Det finns även andra faktorer som spelar in vad gäller täckning och här nedan ser du några av dessa listade. Här får du tips och råd på hur du kan öka mottagningen och täckningen av din signal.

 

Mobiltackning Tackningskarta
 

Mobiltelefonen

Det är skillnad på mobiler vad gäller att fånga upp signalen från din operatör. De nya mobiltelefonerna har ingen extern antenn och detta har gjort att det är viktigt att du håller din mobil upprätt när du samtalar eller surfar med den. Då är mottagningen av signalen allra bäst. Nya iPhone och nya Samsungs modeller har ofta bra mottagning av signalen.

 

Mobiloperatören

Bra täckning i ditt område beror även på vilken operatör du använder dig av. Är nätet väl utbyggt i ditt område är det helt lugnt att surfa snabbt och samtalen hackar inte. Detta är smart att fråga runt bland andra i samma område vad de använder samt att kolla täckningskartan för den operatör som har bäst täckning där du bor eller ska befinna dig. Det är enkelt att få koll på täckningen numera.

 

Basstationen

Vart basstationen sitter och är placerad spelar roll för den täckning du har. Ju närmre du befinner dig den basstation som sänder din signal, desto bättre täckning och mottagning får du. Vet du vart basstationen befinner sig och du har lite sämre täckning så närma dig den så kommer täckningen att öka. Detta är endast nödvändigt ifall du har dålig mottagning i till exempel sommarstugan, husvagnen eller på landet. Där kan det kanske vara lite sämre mottagning beroende på hur det geografiska landskapet ser ut.

 

Inomhus eller utomhus

Är du utomhus brukar mottagningen öka. Betong, tjocka väggar och annat kan faktiskt spela in på din mottagning. Detta märker man sällan eller aldrig inne i tätort eller inne i stan. Där har man oftast bra täckning men är mottagningen lite sämre så spelar det viss roll på hastigheten. Utomhus kan det hjälpa dig att få bättre mottagning ifall du befinner dig i ett område med sämre täckning.

Nu vet du mer om de olika operatörerna och deras täckningskartor. Se till att du skaffar dig ett abonnemang, mobilt bredband eller kontantkort med bästa täckning för dig och dina behov! Lycka till!

För att hitta mobiloperatören med bäst täckning för dig kan du utgå från vilka platser du använder ditt abonnemang på till exempel där du bor, jobbar och spenderar din fritid. Täckningen varierar nämligen beroende på vart i Sverige du befinner dig. Operatörernas täckning skiljer sig åt, så på en plats där en operatör har bra täckning kan en annan operatör ha dålig täckning och tvärtom. Det finns några smarta saker du kan göra för att hitta bästa mobiloperatören för dig.

 

Jämför täckningen med täckningskartor

En täckningskarta visar teleoperatörens geografiska täckning. Genom att studera operatörernas täckningskartor ser du hur täckningen är på olika platser i landet. Ha som utgångspunkt att den operatör som har bäst täckning där du tänkt använda abonnemanget är den som har bäst täckning för dig. Täckningskartorna framställs med information om mobilmasternas placering och geografin runt omkring dem.

Ha i åtanke att den verkliga täckningen kan skilja sig något mot informationen angiven i täckningskartorna. Detta på grund av att signalerna mellan mobilmasten och mobilen ofta störs av till exempel av träd, berg och hus. Denna typ av hinder tar täckningskartorna inte hänsyn till.

Teleoperatörerna har flest kunder i tätorterna. Det är också där operatörerna har flest mobilmaster och mycket god täckning. De olika operatörernas täckning är i princip likartad i storstäder. På glesbygderna däremot kan operatörernas täckning variera och den operatör som har en mobilmast närmast är oftast den med bäst täckning.

 

Se vilka master som finns i närheten

Precis som täckningskartorna finns det kartor som visar alla mobilmaster i Sverige. Med den kartan kan du se vilka teleoperatörer som har master nära dig. Ju närmre mobilmasten, desto bättre täckning. Kartorna visar också vilken generation av mobilkommunikation masten har, alltså om de är 2G, 3G, 4G eller 4G+.

Ju senare generation, desto snabbare datakommunikation. Det innebär att du kan surfa betydligt snabbare om du har en 4G-mast i närheten än om du har en 3G-mast i närheten. Med 2G kan du i princip bara ringa då överföringshastigheten är för låg för att surfa.

 

Testa olika operatörer

Flera mobiloperatörer har ibland erbjudanden med halva priset de första månaderna alternativt att abonnemang och kontantkort är utan bindningstid. Då kan du prova på om operatören fungerar bra där du bor. Det innebär att du faktiskt kan testa att använda operatören utan att du behöver betala några stora summor. Detta gör att du själv kan bilda en uppfattning om hur täckningen är på de platser du brukar befinna dig. På så sätt kan du försäkra dig om att täckningen är lika bra och stabil som du vill ha den. Detta är det säkraste sättet för att hitta rätt mobiloperatör för dig.

Vissa operatörer ägs av andra operatörer och kan då använda samma nät. Till exempel ägs Halebop av Telia, Vimla av Telenor och Hallon av Tre. Två olika operatörer med olika erbjudanden på abonnemang kan alltså ha lika bra täckning. Detta innebär att utbudet och möjligheterna för att du ska hitta det bästa mobilabonnemanget för dig är dubbelt så stort.

 

Fråga folk i din omgivning

Ta hjälp av folk i din omgivning, till exempel dina grannar. Fråga vad de använder för operatör och vad de tycker om täckningen i ert område. Dina grannar har testat abonnemangen i praktiken och i vardagen och på så sätt fått en realistisk uppfattning. Sannolikheten att den operatör de använder som fungerar bra i ert område också kommer fungera bra för dig är nästintill garanterad. Detta är också ett mycket säkert sätt för att du ska hitta rätt. När du hittat operatören med bäst täckning i ditt område kan du jämföra och välja mellan den operatörens olika mobilabonnemang.

 

Detta kan du göra för att förbättra täckningen

Vissa har problem med täckningen på sin mobil oavsett vilken teleoperatör de använder. Då kan man testa att vara närmare ett fönster eller gå ut på balkongen. Ju färre saker som blockerar telefonens förbindelse till telemasten desto bättre mottagning. Man kan också testa att inte ha mobilen så nära kroppen. Koppla istället mobilen till ett headset och låt mobilen ligga på ett bord. Din kropp, såsom huvud och hand påverkar mobilsignalerna och kan försämra signalen till mobilen.

 

Sammanfattning: Så får du operatör med bra täckning:

Mobiloperatörerna har olika styrkor. Vilken som är den bästa mobiloperatören är en individuell fråga då operatörernas täckning skiljer sig beroende på vilken plats du befinner dig.

 

Så jämför du operatörer för att hitta den med bäst mobiltäckning:

  • Jämför täckningen med täckningskartor – se hur bra täckning olika operatörer har på olika platser i landet.
  • Se vilka operatörer som har master i din närhet – ju närmare du har till en mobilmast, desto bättre uppkoppling med den operatören.
  • Testa olika operatörer – somliga erbjuder ”prova-på”-abonnemang.
  • Fråga folk i din omgivning – den operatören som har upplevd bra täckning i området kommer även ge dig bra täckning.
  • Ha så ostörd förbindelse som möjligt med masten, till exempel genom att ställa dig vid fönstret eller gå ut från ditt hus.
  • Koppla mobilen till ett headset och undvik fysisk kontakt med telefonen.