Vad är det för skillnader mellan de olika mobilnäten? Vad betyder egentligen 2G, 3G,4G och 5G? I denna artikel skall vi försöka att reda ut begreppen lite och klargöra vad det är för skillnader mellan de olika mobilnäten. Läs mer här nedan:

4 operatörer äger mobilnäten

Det är egentligen bara 4 stycken av alla mobiloperatörer i Sverige som äger sina egna mobilnät. detta är Telia, Telenor, Tre och Tele2. Dessa har byggt och utvecklat de nät som finns över hela landet. De andra operatörerna som du har hört om eller kanske använder dig av använder något av dessa 4 mobilnät. De antingen hyr in sig eller ägs av de 4 största mobiloperatörerna.

Respektive mobiloperatör här ovan är deras lågprisalternativ. Tex Hallon som ägs av Tre tar massor av marknads-andelar numera med sina låga priser och fina mobiltäckning i Tre väl utbyggda mobilnät.

Vad är då skillnaden mellan 2G, 3G, 4G och 5G? Det är egentligen mobilnät som sänder i olika frekvenser. Vi skall här nedan försöka att förklara detta enkelt och lättförståeligt.

2G mobilnät

2G är det mobilnät som vanligtvis kallas för GSM nätet och är det nät som står som grund för all form av mobiltelefoni i landet. Det finns såklart även utomlands och det är ett mobilnät som hanterar röst, datatrafik och faxmeddelande.

Man använde sig av ett par förbättringar av 2G nätet och fick med denna form av teknik länge livslängd och snabbare hastigheter i det annars relativt långsamma GSM nätet. Man har en teknik som heter EDGE. Denna teknik står fortfarande som grund när de nyare näten tappar täckning. GSM nätet är så pass utbyggt, så det är en stöttepelare inom näten. Befinner du dig ute på landet, så är det 2G nätet som ibland tar över trafiken när du ringer, surfar eller sms:ar.

2G-3G-4G-5G mobilnat

3G mobilnät

Detta var tredje generationens mobilnät och det slogs för fullt på stora trumman av flera mobiloperatörer när det kom. Nu kunde man se video och skicka stora filer via näten med bra hastighet. I början var det sant och man upplevde snabb hastighet mot det betydligt långsammare 2G nätet.

Numera är detta 3G nät nästan fullbelastat och man kan inte uppleva snabba hastigheter här längre. Vi kunder kräver ju numera allt snabbare trafik, då vi använder Internet på ett helt annat sätt vad gäller film, streaming, bilder och andra tyngre filer. 3G nätet har sämre täckning än det mycket väl utbyggda 2G nätet. Det är snabbare, men har sämre mottagning ute på landsbygden. Det finns även här olika tekniker för att snabba upp hastigheterna som man fortfarande använder sig av.

4G mobilnät

4G är det hittills snabbaste mobilnätet som byggts i Sverige och utomlands. Det är egentligen inte helt utbyggt, men operatörerna har marknadsfört detta mobilnät hårt under ett par år nu. Man surfar med höga hastigheter i tätort och även på många plaster ute på landsbygden. Man kan surfa så snabbt som ända upp till 80 Mbit/s hos alla de svenska mobiloperatörerna.

Numera är det ju vanligt att man använder stora mängder datatrafik och då behövs dessa mobilnät med höga hastigheter på ett helt annat sätt än för säg 10 år sedan. Tekniken är hela tiden i linje med vad vi kunder kräver för hastigheter. Surfmängder styrs av operatörerna numera på ett helt annat sätt än vad det tidigare gjordes.

5G mobilnät

Telia, Tele2 och Telenor har tänkt att presentera 5G mobilnät vid 2020. Det skall d vara klart att användas av oss kunder som ansluter sig till detta nya generationens nät. 5G nätet kommer att byggas ut via befintliga master, så att man sparar både pengar och tid för utbyggnaden. Detta nya 5G nät kommer att ge helt andra hastigheter vad gäller datatrafik och hastigheter. Det skall bli spännande att se hur pass snabbt detta nät byggs ut och vad det kommer att innebära för oss kunder i praktiken vad gäller hastigheter och täckning i landet.

Nu vet du lite mer om de olika teknikerna och vad 2G, 3G, 4G, 5G är för något. När du använder din mobiltelefon eller ditt mobila bredband idag så är det främst 4G nätet som du använder för de snabba hastigheterna. Speciellt i tätort är det 4G som är dominerande när det kommer till snabb surfhastighet. de operatörer du ser längst upp i texten använder alla 4G mobilnät för sin datatrafik.

 

Frågor och svar om mobilnät

✅ Vilka mobilnät finns i Sverige?

De stora operatörerna har egna mobilnät i olika utsträckning. Telia och Tre har egna nät, medan Telenor och Tele2 delar på vissa delar av sitt mobilnät. Här kan du läsa mer om vilka operatörer som delar nät.

✅ Vilka mobiloperatörer delar nät?

Tres nät används av Hallon och Chlimobil, Telias nät används av Halebop och Fello, Telenors nät används av Vimla, Karma Mobil, Comviq och Fibio, och Tele2s nät används av Comviq ochKatshing. Besök vår sida om mobilnät för att läsa mer.

✅ Vilka operatörer använder Telias nät?

Halebop och Fello är lågprisoperatörer som använder Telias nät. Telia har ett av de mest utbyggda näten i Sverige, men deras abonnemang är bland de dyraste på marknaden. Med Halebop och fello får man tillgång till Telias nät, men till en betydligt billigare månadskostnad.

✅ Vilka mobiltelefoner har 5G?

Alla nyare modeller av iPhone och Samsung stödjer 5G.

✅ Hur snabbt är 5G?

5G-nätet byggs fortfarande ut, man räknar dock med att komma upp i hastigheter på 1000 till 2000 Mbit/s om förhållandena är optimala. Det kan jämföras med 4G-nätet som har en hastighet på cirka 64 Mbit/s.