Om du vill kunna använda din smartphone för att ringa utomlands gör du klokt i att använda ett kontantkort som är speciellt framtaget för utlandssamtal. Det finns flera skäl för detta. För det första har dessa kontantkort för telefoni utomlands nästan alltid taxor som är betydligt lägre än de du får betala om du ringer via ett vanligt abonnemang. För det andra får du en automatisk kostnadsbegränsning vilket gör att du helt undviker risken att få telefonräkningar på överraskande höga belopp. Kopplat till sistnämnda är att du begränsar risken att drabbas av stora kostnader om du skulle råka förlägga din telefon eller om den skulle blir stulen.
 

Operatör
Kontantkort
Samtal
Sms & Mms
Surf
Laddning
 
Hallon
Kontantkort 4 GBFria SamtalFria sms8 GB99 :-Läs mer & Beställ
Tre
3Fastpris 1GB200 minFria sms0,5 GB99 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris 2 GB50 samtal500 sms2 GB99 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Pott 1000,69 kr/samtal0,69 kr/sms1 GB100 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Halebop Go!2 kr/samtal0,5 kr/sms39 kr för 0,5GB100 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Comviq 5GBFria samtalFria sms
5 GB145 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort 8 GBFria SamtalFria sms8 GB149 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris 5 GBFria samtalFria sms5 GB189 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris 10GBFria samtalFria sms10 GB195 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Fastpris 3GBFria samtalFria sms3 GB199 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Halebop Go!2 kr/samtal0,5 k/sms39 kr för 0,5GB200 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Pott 2000,69 kr/samtal1000 sms2 GB200 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris 20GBFria samtalFria sms20 GB245 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort 25 GBFria Samtal
Fria sms25 GB249 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris 15 GBFria samtalFria sms15 GB289 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris 40GBFria samtalFria sms40 GB295 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort 50 GBFria Samtal
Fria sms50 GB299 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Fastpris 8GBFria samtalFria sms8 GB299 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Pott 3000,69 kr/samtalFria sms3 GB300 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Halebop Go!2kr/samtal0,5 kr/sms39 kr för 0,5GB300 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris 30 GBFria samtalFria sms30 GB339 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort 100 GBFria Samtal
Fria sms100 GB349 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris 60 GBFria samtalFria sms60 GB399 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Fastpris 12GBFria samtalFria sms12 GB399 :-Läs mer & Beställ
Tre
3Fastpris 50GBFria samtalFria sms50 GB599 :-Läs mer & Beställ

Kontantkort för användning utomlands

Nästan alla större mobiloperatörer har kontantkort som är avsedda för användning utomlands. De kan självklart också användas precis som vanliga kontantkort här hemma i Sverige men kostnaderna för telefoni inrikes med dessa kontantkort är normalt lite högre än vad som gäller för kontantkort främst avsedda för användning inom Sverige.

För att hitta ett billigt kontantkort som passar dig bäst får du vara beredd på att göra lite efterforskningar och jämförelser. Det är sällan en god idé att välja första bästa alternativ oavsett vad det handlar om och kontantkort utomlands är inget undantag. Först och främst ska du titta på den allmänna prisnivån. Nästa steg är att jämföra priser på telefoni i och från det land/de länder där du ska använda din mobil. Det kan skilja en hel del i pris mellan det billigaste och det dyraste kontantkortet även för mycket vanliga destinationer.
 

Så här använder du ett kontantkort utomlands

jordglobDet finns egentligen inget särskilt att tänka på när du använder ett kontantkort utomlands. Du laddar på kortet innan du reser iväg och sedan använder du telefonen precis som vanligt. Med mobiloperatörens app kan du se precis hur mycket pengar du har kvar och du kan även ladda på mobilen direkt i appen.

 

Mobilabonnemang utomlands

Reser du utomlands mycket och har haft problem med höga kostnader för ditt mobilanvändande? Tidigare har det kunnat bli riktigt dyrt att använda sin mobiltelefon utomlands. Sedan 2017 har det dock blivit enklare framförallt inom EU. I denna artikel berättar vi mer om hur det funkar att använda ditt mobilabonnemang utomlands.

 

Så funkar mobilabonnemang utomlands

När du ringer, skickar sms eller surfar utomlands och kopplar upp dig till nätet kallas det för roaming. Om du stänger av datatrafiken på din telefon kan du bara ringa och smsa. På så vis undviker du att betala dyrt för surf. Nedan berättar vi mer om hur det är att använda mobilabonnemang från olika operatörer utomlands. Tänk på att reglerna ofta skiljer sig åt beroende på om du ska använda din mobiltelefon inom EU eller utanför. Du kan nu ringa och smsa och surfa utomlands, inom EU, utan extra kostnad.

 

Operatör
Abonnemang
Samtal
Sms & Mms
Surf
Kostnad
 
Hallon
50% rabatt Fria samtalFria sms4-100 GBfrån 49 :-Läs mer & Beställ
Vimla
75% rabattFria samtalFria sms3-100 GBfrån 25 :-Läs mer & Beställ
Chili
AbonnemangFria samtalFria sms6-fri surf GB
från 129:-
Läs mer & Beställ
Fello
AbonnemangFria samtalFria sms2-22 GBfrån 95:-Läs mer & Beställ
Telness
FöretagsabonnemangFria samtalFria sms3 - 100 GB surffrån 229 :-Läs mer & Beställ
My Beat
AbonnemangFria samtalFria sms2-60 GBfrån 88 :-Läs mer & Beställ
Karma mobil
AbonnemangFria samtalFria sms5-100 GBfrån 99 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 FastprisFria samtalFria sms5-obegr. GBfrån 199 :-Läs mer & Beställ
Tellus Mobil
AbonnemangFria samtalFria sms5-100 GBfrån 145 :-Läs mer & Beställ
Comviq
AbonnemangFria samtalFria sms3-50 GBfrån 95 :-Läs mer & Beställ

Regler för att använda mobiltelefonen utomlands

Numera är det betydligt enklare att använda sin mobiltelefon utomlands och särskilt inom EU. De flesta som reser en del har upplevt att det tidigare kunde bli riktigt dyrt att ringa, smsa och använda mobilen på andra sätt utomlands. Många har uppmärksammade det orimliga i detta. Varför ska det vara så extremt mycket dyrare att använda sin mobiltelefon utomlands? Sedan den 8 juni 2017 har extrakostnaden för att använda mobiltelefonen tagits bort helt och hållet inom EU. Du kan nu alltså använda din mobiltelefon utan höga avgifter när du reser i Europa.

 

Använd mobilabonnemang från Tele2 utomlands

När du åker utomlands får du ett sms där det framgår vad det kommer att kosta att använda ditt abonnemang i det landet. Den största skillnaden beror på om du befinner dig i eller utanför EU. I alla mobilabonnemang från Tele2 ingår det surf för att surfa utomlands inom EU. Du måste dock ha koll på hur mycket surf du kan använda utomlands. Det är inte säkert att det är lika mycket som du kan använda under en månad i Sverige. Om du ska kunna surfa utomlands måste du ha dataroaming på. Tidigare var det bra att slå av den när man åkte utomlands för att inte få en stor räkning när man kommer hem. Numera finns det dock möjlighet att surfa utomlands utan att det blir så dyrt.

Om du reser utanför EU kan det kosta lite mer att ringa, smsa och använda internet på telefonen. I det sms du får från Tele2 kommer det att framgå exakt hur mycket det kommer att kosta. Om det är mer än du vill betala så kan du stänga av roamingen och mobildata så riskerar du inte att betala för något du inte valt att använda. Du kan även spärra användning av data via Tele2s kundservice. För att kunna surfa billigare utanför EU kan du köpa ett datapaket från Tele2. Det aktiveras när du börjar använda datan, dock senast 30 dagar efter köpet.

 

Använd mobilabonnemang från Hallon utomlands

I samtliga Hallons abonnemang ingår låga utlandspriser. När du reser inom EU och EES kan du använda ända upp till 10 GB utan extra kostnad. Skulle du behöva mer efter det kan du köpa det via Mina Sidor. Du behöver alltså inte ordna något innan du åker iväg på din resa. Observera att det kommer att ske vissa förändringar som innebär att denna fördel inte kommer att ingå i Hallons billigaste abonnemang i framtiden. Om du däremot använder ditt mobilabonnemang utanför EU och EES-länderna kan det tillkomma en avgift, en så kallad lokal taxa för dataanvändning. På Hallons hemsida kan du se exakt vad det kostar att använda ditt abonnemang i olika länder.

 

Använd mobilabonnemang från Comviq utomlands

Comviq har olika utlandspaket för den som vill använda sin mobiltelefon utomlands. På Comviqs hemsida kan du se vad datapaketen kostar för olika länder och delar av världen. Datapaketet aktiveras inte direkt när du köper det, utan när du börjar använda det utomlands. Dock måste du börja använda det senast 30 dagar efter köpet. Priset beror på hur mycket data du vill använda. Priserna för datapaketen är desamma i hela världen. Däremot varierar det mellan olika platser i världen på hur mycket data som ingår i datapaketen.

 

Skaffa ett mobilabonnemang som passar både dina mobil- och resvanor

Vet du redan nu med dig att du kommer att resa mycket? Då är det lika bra att skaffa ett mobilabonnemang som enkelt kan användas utomlands. Fundera över under hur långa perioder och hur ofta du kommer att vara utomlands, samt hur mycket du vill och behöver använda din mobil när du är utomlands. Surfa in på olika mobiloperatörers hemsida så kan du jämföra olika mobilabonnemang för att hitta det som passar både din plånbok och dina behov bäst.

 

Kontantkort utomlands

Ska du åka utomlands och vill kunna fortsätta använda din mobil? Sedan 2017 har det blivit enklare att använda mobilen på resa i alla fall inom EU. Här berättar vi mer om hur det funkar att använda ditt kontantkort utomlands och vad du måste tänka på. Vi berättar även om kontantkort från ett par olika operatörer som du kan använda för din resa. Läs vidare så får du veta mer om hur det funkar att använda kontantkort utomlands.

 

Operatör
Kontantkort
Samtal
Sms & Mms
Surf
Laddning
 
Hallon
Kontantkort 4 GBFria SamtalFria sms8 GB99 :-Läs mer & Beställ
Tre
3Fastpris 1GB200 minFria sms0,5 GB99 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris 2 GB50 samtal500 sms2 GB99 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Pott 1000,69 kr/samtal0,69 kr/sms1 GB100 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Halebop Go!2 kr/samtal0,5 kr/sms39 kr för 0,5GB100 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Comviq 5GBFria samtalFria sms
5 GB145 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort 8 GBFria SamtalFria sms8 GB149 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris 5 GBFria samtalFria sms5 GB189 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris 10GBFria samtalFria sms10 GB195 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Fastpris 3GBFria samtalFria sms3 GB199 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Halebop Go!2 kr/samtal0,5 k/sms39 kr för 0,5GB200 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Pott 2000,69 kr/samtal1000 sms2 GB200 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris 20GBFria samtalFria sms20 GB245 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort 25 GBFria Samtal
Fria sms25 GB249 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris 15 GBFria samtalFria sms15 GB289 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris 40GBFria samtalFria sms40 GB295 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort 50 GBFria Samtal
Fria sms50 GB299 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Fastpris 8GBFria samtalFria sms8 GB299 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Pott 3000,69 kr/samtalFria sms3 GB300 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Halebop Go!2kr/samtal0,5 kr/sms39 kr för 0,5GB300 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris 30 GBFria samtalFria sms30 GB339 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort 100 GBFria Samtal
Fria sms100 GB349 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris 60 GBFria samtalFria sms60 GB399 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Fastpris 12GBFria samtalFria sms12 GB399 :-Läs mer & Beställ
Tre
3Fastpris 50GBFria samtalFria sms50 GB599 :-Läs mer & Beställ

Nya regler för att använda mobiltelefonen utomlands

Tidigare har det kunnat bli riktigt dyrt att ringa, smsa och använda mobilen på andra sätt utomlands. Om man inte hade koll på priserna kunde man få en hög räkning hem i brevlådan efteråt. Kanske hade man inte ens tänkt på att man använde telefonen men man hade glömt att stänga av mobilens internet. Och så tickade priset iväg. Många har under lång tid uppmärksammat det orimliga i detta. Varför ska det vara så extremt mycket dyrare att använda sin mobiltelefon utomlands? Nu har det dock äntligen skett en förändring. Visserligen inte i hela världen men i alla fall i EU. Sedan den 8 juni 2017 har nämligen extrakostnaden för att använda mobiltelefonen tagits bort helt och hållet inom EU. Du kan nu alltså använda din mobiltelefon utan att tänka efter två gånger när du reser inom regionen.

 

Så använder du ditt kontantkort utomlands

Som sagt kan du nu ringa och smsa med mera utomlands utan extra kostnad. Men om du använder kontantkort med din telefon i Sverige finns det ett par saker du bör tänka på inför din utlandsresa. För att kunna använda ditt kontantkort utomlands måste du registrera det. Anledningen till att du måste registrera kontantkortet är att det ska gå att veta att du är just från Sverige. Tänk även på att kontantkort inte används i alla länder och att du i så fall inte kan använda det landets nät om du har ett kontantkort. Här berättar vi mer specifikt hur det funkar att använda vissa operatörers kontantkort utomlands. Kolla även upp om du behöver ladda ditt kontantkort innan du reser iväg. I och med att du måste registrera ditt kontantkort innan du använder det utomlands är det i vissa fall möjligt att fylla på det på din personliga sida online. Men kolla upp i förväg om det är möjligt. Annars måste du fylla på ditt kontantkort innan du reser iväg och planera så att du har nog med pengar på det för hela resan.

 

Använd kontantkort från Telia utomlands

För att kunna använda Telias kontantkort utomlands måste du registrera det precis som med alla andra kontantkort. Men det finns flera fördelar med att registrera ditt kontantkort från Telia. Du får bland annat bonus på dina framtida laddningar och kommer att kunna administrera ditt kontantkort på Mitt Telia, precis som abonnemangskunder idag kan göra. Och så kommer du förstås att kunna ringa, smsa och surfa utomlands för precis samma pris som hemma. För att registrera ditt kontantkort fyller du i ICC-numret på 20 siffror som står på simkortet. Du behöver även ha svenskt personnummer eller något av följande: uppehållstillstånd, intyg att du studerar i Sverige, intyg att du arbetar i Sverige, äga en fastighet eller bostadsrätt i Sverige. Om du vill använda kontantkortet utanför EU måste du använda dig av Ladda enkelt.

 

Använd kontantkort från Comviq utomlands

Om du använder Comviq varierar det något från kontantkort till kontantkort hur mycket det kostar att använda telefonen utomlands. Om du använder Fastpris kan du använda upp till 9 GB surf inom EU utan extra kostnad. Du kan dock inte göra sms-köp eller ringa till betaltjänster. Om du vill använda kontantkortet utanför EU, i övriga världen, måste du ha +Saldo. Om du har kontantkortet Amigos kan du använda all din surf kostnadsfritt inom EU och samma rörliga prislista som för Sverige gäller. Även för Comviq gäller att du måste registrera ditt kontantkort innan du kan använda det utomlands.

 

Som du kan se varierar priserna något mellan olika operatörer. Om du vet med dig att du kommer att resa mycket inom Europa rekommenderar vi därför att du kollar vilken mobiloperatör som ger dig bäst möjligheter att använda kontantkortet utomlands. Ovan har vi gått igenom kontantkort för två olika operatörer: Telia och Comviq. Det är för att du ska få en inblick i hur det kan fungera att använda kontantkort utomlands. Självklart finns det även andra operatörer som erbjuder lika bra lösningar. Surfa in på olika operatörers hemsidor och jämför priser och paket de har för att hitta en lösning som passar just dina användningsbehov bra. Vi hoppas att du får trevligt på dina resor och att du hittar en lösning som gör det möjligt att ringa, smsa och surfa utan extra kostnader under din tid utomlands.

 

6 anledningar att se över familjens mobilabonnemang innan utlandsresan

Om ni ska ut och resa med familjen finns det goda skäl att se över familjen mobilabonnemang. Trots att det på senaste tiden har blivit enklare och billigare att skicka sms, ringa och surfa utomlands finns det vissa saker du bör tänka på när du reser utomlands. Här ger vi dig 6 anledningar till att du bör se över familjens mobilabonnemang innan du reser.

 

1. Roaming

Vi vill först och främst berätta vad roaming är eftersom det är ett viktigt skäl till de höga kostnaderna vid användande av mobiltelefon utomlands. Roaming betyder att vandra, och handlar just om att vandra mellan olika nät i olika länder. I mobilsammanhang handlar alltså roaming om att koppla upp sig till ett utländskt nät för att ringa, surfa, eller skicka sms.

 

2. Nya regler inom EU

Vi har alla hört skräckhistorier om familjer som kommer hem från en lång semester och finner en hög mobilräkning i brevlådan. Kanske har de haft koll på sitt eget mobilanvändade men inte på barnens. Nu har det som tur är blivit billigare att använda mobiltelefonen utomlands, inom EU. Sedan 2017 är tilläggsavgifter avskaffade för roaming som tidigare fanns inom EU. De nya reglerna innebär att operatörer inte kan ta ut någon extra kostnad för sms, samtal och surf, oavsett var du är inom EU, inklusive Norge, Island och Lichtenstein.

Det nya avtalet mellan EU-länderna har varit efterlängtat. Men det är ändå viktigt att komma ihåg att operatörer fortfarande kan begränsa den mängd data du kan använda utomlands. När denna data är förbrukad bör du få ett meddelande om hur du gör för att köpa mer och vad det kommer att kosta. Kolla upp hur mycket surf du har möjlighet att använda utan extra kostnad innan du reser. På så vis slipper du kanske köpa till extra surf. Du kan även försöka begränsa ditt användande av surf och utnyttja det wifi som finns på många platser.

mobilabonnemanget
3. Använda sin mobiltelefon utanför EU

De nya reglerna gäller dessvärre bara inom EU. Om er familj ska resa utanför EU kan kostnaderna för samtal, sms och surf fortfarande bli mycket höga. Ni bör inför er resa fundera på både vad era barn och ni själva behöver innan resan. Det är en god idé att stänga av dataroamingen i alla fall på era barns mobiltelefoner. Men generellt sett rekommenderar vi alla att stänga av sin dataroaming. Du kommer fortfarande att kunna surfa när det finns wifi och du kan ringa och smsa, men du riskerar inte att råka använda mobiltjänster som innebär att du använder dyr data. Detta är särskilt viktigt för familjens barn.

 

4. Olika kostnader i olika länder

När er familj anländer i ett nytt land kommer ni få ett sms med information om priser för att ringa, smsa och surfa. Det kan dock vara en god idé att ha koll på detta redan i förväg. Gå därför in på hemsidan för den operatör er familj använder och se vad priserna för just era abonnemang är.

 

5. Olika kostnader med olika abonnemang

Det är viktigt att vara medveten om att det är olika kostnader för olika abonnemang. Så kontrollera noga vad som gäller just ditt abonnemang och vilka villkor du måste ha koll på.

 

6. Kostnader till havs

Även till havs kan kostnaderna för mobilanvändande bli dyrt. Om er familj planerar att åka på kryssning eller liknande rekommenderar vi därför att ni läser detta avsnitt och ser över era mobilabonnemang. EU:s nya regler gäller endast på land. Om er familj däremot befinner er ute på en kryssning och inte har möjlighet att koppla upp er till en mobilmast riskerar ni att åka på kostnader för att era mobiler kopplar upp sig mot en satellitsändare istället. Om ni ska åka på kryssning bör ni därför kolla upp vad era mobilabonnemang har för avtal och erbjudanden. Telia har roaming med MCP vilket tillgängliggör international roaming som finns ombord många fartyg i Europa och kryssningsfartyg i bland annat Karibien.

 

Frågor och svar om kontantkort utomlands

✅ Kan man ringa utomlands med Hallon?

Ja, man kan ringa utomlands och använda sin telefon när man är utomlands med Hallon. Inom EU/EES ser prislistan likadan ut som hemma i Sverige och du kan ringa och sms:a obegränsat. Du kan även använda upp till 18 GB surf. På Hallons hemsida hittar du prislista för länder utanför EU/EES.

✅ Vad är roaming?

Roaming innebär att du kan surfa via en annan operatör när du befinner dig utomlands. Inom EU/EES är roamingen fri. I dessa länger kan du alltså surfa precis som hemma fastän din operatör inte har ett mobilnät där du befinner dig.

✅ Vilket Comviq-kontantkort är bäst utomlands?

Alla Comviqs kontantkort fungerar inom EU/EES förutom Fastpris Mini, Kompis och BAS. Om du vill använda ditt kontantkort utanför EU/EES behöver du +Saldo. +Saldo kan du tanka via Comviqs hemsida. Läs mer om Comviqs kontantkort här.

✅ Vad kostar det att använda sin mobiltelefon utomlands?

Inom EU/EES ska priset vara samma som om du använde din mobiltelefon hemma i Sverige. Tänk på att surfen utomlands kan vara begränsad. Om du ska på semester utanför EU/EES hittar du aktuella priser om du besöker din operatörs hemsida. Tänk på att vissa kontantkort inte fungerar utanför Sverige.

✅ Vad kostar det att surfa utomlands?

Inom EU/EES är priset för surf samma som hemma i Sverige. Då kan du använda den surf som ingår i ditt abonnemang – upp till ett visst tak som din operatör satt. Du kan även köpa till extra surf om du förbrukat alls surf som ingår. Tänk på att det finns kontantkort och abonnemang som inte fungerar utanför Sverige.