Din mobil behöver ett simkort för att du ska kunna ha ett abonnemang eller ett kontantkort hos en operatör. Helt enkelt för att du ska kunna använda den som telefon. Här berättar vi mer om mobiltelefoner med simkort.

 

Operatör
Abonnemang
Surf
Halebop
Abonnemang2-100 GBLäs mer & Beställ
Hallon
Abonnemang4-100 GBLäs mer & Beställ
Tre
3 Fastpris5-obegr. GBLäs mer & Beställ
Comviq
Abonnemang8-100 GBLäs mer & Beställ

En kort introduktion till simkortets funktion

Simkortet programmeras med information som ditt mobilnummer och information om vilka tjänster som ingår i ditt abonnemang. Dessutom innehåller det teknik för kryptering av dina samtal. Simkortet kostar inget och du får det av operatören som du har ditt abonnemang hos eller som du köper ditt kontantkort av.

Olika mobiler har plats för olika stora simkort. Men detta brukar inte vara ett problem då operatörerna oftast erbjuder simkort som kan brytas ut i tre olika storlekar och därför passar i de flesta mobiler. Innan du kan börja använda ditt abonnemang hos din operatör eller ditt kontantkort måste du aktivera simkortet. Det kan du enkelt göra på operatörens hemsida.

 

Simkortet får du av mobiloperatören

Beställ mobiltelefon med simkort
Köper du enbart en mobil får du sedan ta ställning till vilken mobiloperatör du ska ansluta dig till. När du beställer ett kontantkort eller ett mobilabonnemang från operatören får du samtidigt levererat ett simkort. Du får också en pukkod och en pinkod till simkortet. Uppgifterna om vad dessa koder har för sifferkombination bör du se till att spara på ett lämpligt skyddat ställe. Det är lätt att tro att man ska minnas koderna då de bara är på fyra siffror och du klarar redan ett antal koder.

Men särskilt de koder du inte använder dagligen som pukkoden är absolut bäst att ha en notering om. Det kan vara så att du inte heller dagligen använder pinkoden så även den bör du spara undan. Om batteriet i mobilen tar slut och mobilen stängs av kan du behöva använda pinkoden för att åter kunna öppna mobilen. Pukkoden behöver du om du knappat in fel pinkod tre gånger. För säkerhets skull får du nu ett påpekande om att det inte är bra att ha pinkod och pukkod noterad i din mobil. Det blir lite som att låsa sig ute från sin lägenhet.

Om du istället utnyttjar ett mobilerbjudande så köper du en mobil samt förbinder dig till att anlita en operatör i vanligtvis tjugofyra månader. Då får du ett simkort samtidigt som du köper mobilen.

 

Simkortet kostar inget

Går du till operatörens butik kan du få simkortet samtidigt som du tecknar abonnemanget. Men glöm inte att behålla kuvertet som kortet levereras i eftersom det där finns uppgifter om pinkod och pukkod. Skulle simkortet gå sönder eller om du förlorar mobilen med simkortet kan du få ett nytt simkort utan kostnad från operatören.  Då programmeras det nya kortet med samma telefonnummer och samma uppgifter om abonnemang som du hade på ditt förlorade simkort.

Kortet kan också uppdateras via telefonen från din operatör. I vissa fall kan delar av den personliga telefonboken och annan information sparas på kortet. Men det beror på vilken typ av mobil du har och om denna värdefulla information sparas på simkortet, själva mobilen eller på nätet. Detta bör du ha koll på. Det är en fördel om uppgifterna finns på simkortet om mobilen skulle gå sönder för då är det bara att flytta simkortet till din nya mobil. Men förlorar du mobilen lär du också förlora simkortet. Då är det en fördel om de värdefulla uppgifterna om dina vänners telefonnummer finns sparade i molnet. Så är fallet om du till exempel har en Iphone.

Ett låst simkort har stora fördelar jämfört med tidigare tekniska lösningar eftersom det underlättar byte till en ny mobiltelefon med bibehållet telefonnummer. På motsvarande sätt kan den gamla utrustningen byta ägare och förses med ett nytt SIM-kort, så att man kan fortsätta använda den utan att behöva få kortet omprogrammerad hos leverantören.

 

Olika storlekar på simkort

Som tidigare nämnts finns simkort i flera storlekar. Fyra storlekar finns på marknaden för närvarande. Standardsim är störst (85,6 mm * 53,98 mm), vanlig förr men numera allt ovanligare. I fallande storlek finns sedan minisim (25 mm * 15 mm), microsim (15 mm * 12 mm) och nanosim (12,3 mm * 8,8 mm). För varje telefontyp är det en viss storlek på simkortet som passar men åtminstone tre av storlekarna kan alla operatörer erbjuda. Från början hade simkorten samma storlek som ett kreditkort men så stora kort får givetvis inte plats i dagens mobiler. Så stora simkort används bara som programkort till en del typer av digitalboxar.

Det är så klart för att mobilerna har blivit allt mindre som det har blivit intressant att göra simkorten mindre. Även om mobilerna blivit större som ett resultat av att skärmen blivit en allt viktigare del av mobilen finns det ingen anledning att reservera mer av utrymmet för simkort. Därför har simkortet förblivit små.

 

Olika operatörer som erbjuder mobiltelefon med simkort

hallon
Hallon
Hallon har ingen bindningstid och ingen uppsägningstid, ingen faktura och de har alltid fast pris. Du sparar oanvänd surf och får också fria samtal och sms. När du köper mobiltelefon med ett abonnemang kan du välja mellan 4 GB och 100 GB surf.

Beställ mobiltelefon med simkort
Halebop
Mobiloperatören Halebop använder Telias supersnabba nät och du kan ringa, skicka sms och surfa som hemma inom EU. Det går även att spara oanvänd surf och abonnemangen har ingen bindningstid. När du beställer mobil tillsammans med ett mobilabonnemang hos Halebop kan du välja mellan 2 GB till 100 GB surf.

comviq
Comviq
Comviq ger dig fria samtal, sms och mms och abonnemangen är utan bindningstid. En viss mängd surf ingår också inom EU. Hos denna operatör kan du välja mellan 8 GB till 100 GB surf när du handlar din mobil.

tre
Tre
Tre erbjuder abonnemang på mellan 5 GB upp till obegränsad surf när du beställer en mobil. I vissa mobilabonnemang ingår det obegränsade samtal, sms och mms i Sverige.

 

Frågor och svar om mobiltelefon med simkort

✅ Vilket simkort ska jag välja?

Simkortet får du av den mobiloperatör du väljer. På sidan har vi listat de bästa mobiloperatörerna just nu. Beställ enkelt ett simkort från en av operatörerna.

✅ Vilka mobiltelefoner har dubbla simkort?

Xiaomi Mi 11, OnePlus 9, OnePlus 9 Pro, Samsung Galaxy S21-serien, Samsung Galaxy Note20 Ultra, Sony Xperia 1 II och SOny Xperia 5 II är exempel på telefoner med dubbla simkort.

✅ Måste man byta simkort när man byter telefon?

Nej, om du behåller samma operatör när du byter mobiltelefon behöver du inte byta simkort. Simkortet behöver dock bytas om du byter operatör och abonnemang. Då får du ett nytt simkort av din nya operatör.

✅ Hur vet jag om simkortet passar i min mobiltelefon?

När du får hem simkortet kan du välja på tre olika storlekar – en av dessa storlekar passar i alla mobiltelefoner. Du trycker enkelt ut simkortstorleken som passar din telefon ur kortet du får hem.

✅ Vad kostar simkort?

Själva simkortet är ofta kostnadsfritt och du får det gratis när du beställer ett kontantkort eller ett nytt abonnemang. Simkortet får du av din mobiloperatör.