Din mobil behöver ett simkort för att för att du ska kunna ha ett abonnemang eller ett kontantkort hos en operatör. Helt enkelt för att du ska kunna använda den som telefon.  Här berättar vi mer om mobiltelefoner med simkort.

En kort introduktion till simkortets funktion

Simkortet programmeras med information som ditt mobilnummer och information om vilka tjänster som ingår i ditt abonnemang. Dessutom innehåller det teknik för kryptering av dina samtal. Simkortet kostar inget, du får det av operatören som du har ditt abonnemang hos eller som du köper ditt kontantkort av.

Olika mobiler har plats för olika stora simkort. Men detta brukar inte vara ett problem då operatörerna oftast erbjuder simkort som som kan brytas ut i tre olika storlek och därför passar de flesta mobiler. Innan du kan börja använda ditt abonnemang hos din operatör eller dit kontantkort måste du aktivera simkortet. Det kan du göra på den hemsida som operatören har.

Simkortet får du av operatören

Köper du enbart en mobil får du sedan ta ställning till vilken operatör du ska ansluta dig till. När du beställer ett kontantkort eller ett mobilabonnemang från operatören får du samtidigt levererat ett simkort. Du får också en pukkod och en pinkod till simkortet. Uppgifterna om vad dessa koder har för sifferkombination, bör du se till att spara på lämpligt ställer. Det är lätt att tro att man ska minnas koderna, de är ju bara på fyra siffror och du klarar ju redan ett antal koder.

Men särskilt de koder du inte använder dagligen, som pukkoden är absolut bäst att ha en notering om. Det kan vara så att du inte heller dagligen använder pinkoden, så även den bör du ha noterad. Om mobilen ”dör” kan du behöva använda pinkoden för att åter kunna öppna mobilen. Pukkoden behöver du om du knappat in fel pinkod tre gånger. För säkerhets skull får du nu ett påpekande om att det inte duger att ha pinkod och pukkod noterad i din mobil. Det blir lite som att låsa sig ute från sin lägenhet.

Om du istället utnyttjar ett mobilerbjudande så köper du en mobil samt förbinder dig till att anlita en operatör i vanligtvis tjugofyra månader. Då får du ett simkort samtidigt som du köper mobilen.

Simkortet kostar inget

Går du till operatörens butik kan du få simkortet samtidigt som du tecknar abonnemanget. Men glöm inte att behålla kuvertet som kortet levereras i, eftersom det där finns uppgifter om pinkod och pukkod. Skulle simkortet gå sönder eller om du förlorar mobilen med simkortet, kan du få ett nytt simkort utan kostnad från operatören.  Då programmeras det nya kortet med samma telefonnummer och samma uppgifter om abonnemang som du hade på ditt förlorade simkort.

Kortet kan också uppdateras via telefonen från din operatör. I vissa fall kan delar av den personliga telefonboken och annan information sparas på kortet. Men det beror på vilken typ av mobil du har och om denna värdefulla information sparas på simkortet, själva mobilen eller på nätet. Detta bör du ha koll på. Det är en fördel om uppgifterna finns på simkortet om mobilen skulle gå sönder, då är det ju bara att flytta simkoret till din nya mobil. Men förlorar du mobilen lär du ju också förlora simkortet. Då är det en fördel om de värdefulla uppgifterna om dina vänners telefonnummer finns sparade i molnet. Så är fallet om du till exempel har en Iphone.

Som tidigare nämnts finns simkort i flera storlekar. Fyra storlekar finns på marknaden för närvarande. Standardsim är störst (85,6 mm * 53,98 mm), vanlig förr men numera allt ovanligare. I fallande storlek finns sedan minisim (25 mm * 15 mm), microsim (15 mm * 12 mm) och nanosim (12,3 mm * 8,8 mm). För varje telefon typ är det en viss storlek på simkortet som passar, men åtminstone tre av storlekarna kan alla operatörer erbjuda. Från början hade simkorten samma storlek som ett kreditkort, men så stora kort får givetvis inte plats i dagens mobiler. Så stora simkort används bara som programkort till en del typer av digitalboxar.

Det är så klart för att mobilerna har blivit allt mindre som det har blivit intressant att göra simkorten mindre. Även om mobilerna blivit större som ett resultat av att skärmen blivit en allt viktigare del av mobilen, så finns ingen anledning att reservera mer av utrymmet för simkort. Så simkortet har förblivit små.

Ett löst simkort har stora fördelar jämfört jämfört med tidigare tekniska lösningar är att det underlättar byte till t.ex. en ny mobiltelefon med bibehållet telefonnummer. På motsvarande sätt kan den gamla utrustningen byta ägare och förses med ett nytt SIM-kort, så att man kan fortsätta använda den utan att behöva få den omprogrammerad hos leverantören.