Mellan mini och nano-storlekarna på SIM-korten hittar vi micro-SIM. Det är idag en vanlig storlek på SIM-kort som sitter i såväl mobiltelefoner och surfplattor. Storleken är 15 mm x 12 mm, och det går att klippa kortet för att förvandla det till ett nano-kort, såväl som att använda en adapter för att använda det som ett mini-sim.

 

Micro-SIM-kortet är en flexibel liten rackare med andra ord!

Micro-SIM

Samma funktioner men olika storlekar

Tekniken inom mobiltelefoni går framåt, och allt som oftast innebär det att man lyckas krympa komponenter, samtidigt som funktionerna behålls. Detta sparar plats och gör det möjligt att producera nätta och slimmade enheter.

 

Det betyder också i regel att den äldre klumpigare tekniken fasas ut, och det är detta som hände med mini-SIM-korten, när micro-SIM gjorde entré.

 

Har du en äldre mobil, router eller någon annan enhet som bara har plats för mini-sim så är tekniken bakom mini- och nano-SIM-kort så smart att det går att använda dem i samma kortplats, det enda som krävs är att du skaffar en adapter för ändamålet.

 

Och skulle din enhet bara ha plats för ett nano-SIM-kort, så kan du klippa ner ditt micro-SIM-kort till rätt storlek själv, eller ta hjälp av en telefonoperatör som klipper det åt dig.

 

SIM-korten ger dig med andra ord samma funktioner, oavsett storlek, och är tekniken är smart nog för att du själv ska kunna anpassa ditt kort till rätt storlek för kortplatsen.

 

Vilka enheter använder micro-sim?

 

Micro-SIM-kortet är idag faktiskt ett riktigt rutinerat kort på marknaden, som med tiden kommer fasas ut, precis som mini-SIM-kortet.

 

Redan iPhone 4 använde sig av micro-SIM, vilket var en helt ny nivå av smidighet då. Idag använder sig dock nyare modeller av iPhone och iPad av nano-SIM, eller eSIM.

 

Apple använder idag bara nano-SIM eller eSIM. Även Samsung och andra telefon- och surfplattetillverkare använder de här lösningarna idag, men många använder även micro-SIM fortfarande.

 

För att sammanfatta kan vi alltså konstatera att micro-SIM:

 

✅ Är mellanstorleken mellan mini- och nano-SIM

✅ Därmed också lätt att anpassa – använd adapter om du vill göra det större och klipp det om du vill göra det mindre

✅ Har några år på nacken men är fortfarande vanligt förekommande i telefoner och surfplattor