Mini, micro och nano är storleksordningen från liten till minst, så det råder inga tveksamheter om vad nano-SIM har för position i SIM-kortvärlden. Det här är minstingen, som gjorde debut i iPhone 5 och sedan dess bara har blivit populärare på smartphonemarknaden.

Nano-SIM

Används av alla de senaste årens Apple-enheter

 

Innan nano-SIM fanns micro-SIM som standard i de flesta smarta telefoner som producerades. Men i och med introduktionen av iPhone 5 gick Apple, som är kända för sin minimalism och förmåga att göra sina prylar så små och nätta som möjligt, sin egen väg och lät nano-SIM bli standard.

 

Alla deras telefoner och surfplattor som släppts sedan dess har sedan använt sig av nano-SIM, som har precis samma prestanda och funktioner som de andra SIM-korten, med den lilla storleken som enda skillnad.

 

Även andra telefon- och surfplattetillverkare har sedan tagit efter, och idag är nano-SIM standard nästan överallt, även om micro-SIM fortfarande också är vanligt.

 

Låt minstingen växa med en adapter

 

Som vi tidigare nämnde är funktionerna bakom SIM-korten likadana, oavsett storlek. Det gör att nano-kortet kan växa, genom att du placerar det i en adapter, så att du kan använda kortet även i enheter som bara har plats för micro- eller mini-SIM.

 

Gör om ditt äldre SIM-kort till ett nano-SIM

 

Om du nyligen har uppgraderat från en mobil enhet som använder sig av mini- eller micro-SIM och finner att ditt SIM-kort är för stort för att passa i din nya enhet, så finns det två saker du kan göra:

 

  • Kontakta din operatör och be dem att skicka ett nytt SIM-kort i nano-format (du behåller ditt nummer och det kostar ingenting)
  • Klipp ditt kort själv, genom att följa vår guide, eller besök en butik som kan hjälpa dig att klippa SIM-kort till mindre format

 

Framtiden – ett obefintligt kort?

 

Hur ser då framtiden ut efter nano-kortet? Går det att göra SIM-korten så mycket mindre utan att de försvinner? Nej, och det existerar faktiskt redan, genom eSIM!

 

Okej, kortet är inte obefintligt, men det sitter redan inbyggt i enheten, och gör alltså att tiden då vi behövt pilla med plastkort och klippa till våra kort, är på väg att bli ett minne blott. Redan nu använder sig exempelvis Apple av eSIM i flera av sina produkter, och det mesta tyder på att det kommer att bli allt vanligare.

 

Men tills dess att eSIM tar över helt, det vårt lilla nano-SIM som är herre på täppan.