Klippa SIM-kort

Det finns olika storlekar på SIM-kort: mini (standard), mikro och nano. Krångligt nog använder olika prylar sig av olika simkortsstorlekar, så det är inte alltid säkert att det går så smidigt som du hade önskat att använda ditt SIM-kort i en ny enhet.

 

Det brukar inte vara några problem att vända sig till sin telefonoperatör och beställa ett nytt SIM-kort i rätt storlek, men är du otålig och inte vill vänta på att kunna använda ditt SIM-kort kan du faktiskt också klippa SIM-kort till rätt storlek själv.

 

Det kräver lite pyssel men är inte särskilt svårt. Har du saxen redo? Då kan vi sätta igång. Häng med i vår steg för steg-guide för att klippa SIM-kort!

 

Steg 1 – skaffa rätt verktyg

 

Du behöver tre saker för att kunna klippa ditt kort:

 

  1. Sax ✂️
  2. Penna ✏️
  3. Linjal 📏

 

Steg 2 – mät

 

Nästa steg handlar om att mäta, och då krävs det lite finlir. Du behöver nämligen vara så precis du bara kan.

 

Beroende på vilken storlek av SIM-kort du vill ha krävs att du mäter ut följande:

 

Micro-sim: 15 x 12 mm

Nano-sim: 12,3 x 8,8 mm

 

Du använder linjalen och pennan för att mäta och markera var du ska klippa.

 

Steg 3 – tungan rätt i mun

 

Nu är det dags för själva klippningen, så nu gäller det att ha tungan rätt i mun.

 

  1. Klipp försiktigt längs din markering som du gjorde med pennan tidigare
  2. Det är bättre att ge lite utrymme för att fila ner kortet senare än att riskera att klippa innanför markeringarna och skada chippet
  3. Klart!

 

Nu kan du testa att sätta i ditt nya micro- eller nano-kort i din enhet och kolla så att allt funkar som det ska.

 

Tänk på att det inte är någon katastrof om du skulle ha råkat klippa för mycket. Du kan alltid kontakta din operatör för att få ett nytt kort i den storlek du behöver. Idag lagras sällan kontakter eller meddelanden på SIM-kortet, utan i mjukvaran, så även om ditt SIM-kort skulle gå sönder riskerar du inte att tappa viktig information.

I operatörsbutikerna kan du också få hjälp med att klippningen. De klipper med ett stansverktyg som ger perfekt precision.

 

Videoinstruktion – så här ska det se ut

 

Innan du sätter igång med att mäta och klippa kan det vara bra att se hur det ska gå till i praktiken.

 

Ta hjälp av Youtube-kontot How to Raju för en perfekt instruktion av hur ett SIM-kort klipps:

 

Frågor och svar om att klippa simkort

✅ Hur ändrar jag storlek på mitt simkort?

Använd de förtryckta mallarna på ditt simkort för att trycka ut rätt storlek. Om det inte finns en förtryckt mall kan du klippa till simkortet själv till rätt storlek. använd då vår steg för steg-guide i texten för att klippa till ditt simkort.

✅ Hur vet jag att simkortet passar i min telefon?

När du får hem ditt simkort kan du själv trycka ut eller klippa till den storlek som passar i din telefon. Följ steg för steg-guiden på vår sida för att klippa till den rätta storleken för din telefon.

✅ Hur gör jag ett micro-sim till ett nano-sim?

Nano-sim är det minsta simkortet. I steg för steg-guiden på vår sida ser du exakt hur du ska klippa för att skapa ett nano-sim.

✅ Vilket simkort är i iPhone?

iPhone har stöd för nano-simkort. Du öppnar simkortsluckan på sidan av telefonen genom att använda en nål, ett gem eller ett sim-utmatningsvertyg i det lilla hålet bredvid luckan. Tryck in den smala spetsen och luckan kommer ut. Placera simkortet i luckan och skjut in den i telefonen igen.

✅ Vad gör jag med mitt gamla simkort?

Ett simkort sorteras som brännbart restavfall, alltså kan det slängas i de vanliga hushållssoporna. Kom ihåg att avaktivera eller spärra ditt simkort innan du slänger det.