Mini-SIM, eller Standard-SIM, är det största och äldsta SIM-kortet, som gått i pension till förmån för nano-, micro- och e-SIM.

 

Det betyder att du knappast kommer hitta en nyproducerad telefon, surfplatta eller annan pryl som använder sig av mini-SIM, utan snarare är det i dina äldre enheter, modem och routrar som mini-Sim fortfarande används.

 

Samma sak som mindre SIM-kort

 

Det är dock inte på grund av att tekniken förbättrats särskilt mycket, som mini-SIM nu inte används längre. De nyare SIM-korten har blivit populärare på grund av sin lilla storlek. Använder din enhet ett mini-SIM istället för de mindre varianterna, får du alltså varken bättre eller sämre prestanda.

 

Klipp ditt Mini-SIM till ett mer modernt format

 

Just att mini-SIM-kortet fungerar på samma sätt som sina mindre efterträdare gör också att du lika gärna kan klippa kortet till en mindre storlek, istället för att skaffa ett nytt, om du vill flytta ditt SIM-kort till en enhet som inte har plats för Mini-SIM.

 

Ett mini-SIM har måtten 25 mm x 15 mm, att jämföra med nano-SIM som är 12,3 mm x 8,8 mm – alltså nästan hälften så stort.

 

Här kan du läsa vår steg för steg-guide om hur du klipper SIM-kort!

 

Använd en adapter för att göra mindre kort till mini-SIM-format

 

Skulle du vilja använda ett nyare SIM-kort i en äldre enhet som använder mini-SIM, så kan du komma runt problemet med att de modernare SIM-korten är för små, genom att skaffa en adapter.

 

Då placerar du helt enkelt ditt mindre SIM-kort i adaptern som har samma storlek som ett mini-SIM.

 

Multi-SIM låter dig välja format

 

Bara för att mini-SIM inte längre är särskilt populärt i nyare enheter, så är det inga problem att få tag på ett sådant format på SIM-kortet om du behöver det.

 

Många operatörer erbjuder nämligen så kallade multi-SIM, i tre olika storlekar, som gör att du kan välja den storlek som passar just din enhet.

 

Så, vad har vi då lärt oss om mini-SIM-kortet?

 

✅ Det är det största SIM-kortet och därmed inte längre lika populärt som de nyare, mindre korten

✅ Funktionerna för SIM-kortet och de nyare små är desamma, så om du vill förvandla ett mini-SIM till ett mer modernt kort är det bara att ta fram saxen

✅ På samma sätt kan mindre SIM-kort förvandlas till mini-SIM genom att du använder en särskild adapter. Det gör att du kan använda nyare SIM-kort i äldre enheter, som bara har stöd för mini-SIM

✅ Det är inga problem att få tag på nyproducerade mini-SIM. Operatörerna erbjuder ofta multi-SIM-kort, som gör att du kan välja den storlek som passar din enhet, på ditt sprillans nya SIM-kort

 

Frågor och svar om Mini-sim

✅ Kan man göra ett Mini-sim till ett Nano-sim?

Ja, du kan enkelt göra ett Mini-sim till ett Nano-sim eller ett Micro-sim. Följ vår steg för steg-guide om du vill klippa ditt simkort till rätt storlek. Nano-sim har storleken 12,3 mm x 8,8 mm och Micro-sim har storleken 15 mm x 12 mm.

✅ Vilken storlek har Mini-sim?

Mini-sim är 25 mm x 15 mm. Mini-sim är den största storleken på sim-kort, alltså standardstorleken. Mini-sim kan enkelt klippas till de mindre simkorten Nano-sim och Micro-sim.

✅ Vad är ett Mini-sim?

Mini-sim är det äldsta simkortet som används och har även den största storleken. Mini-sim kallas ibland bara för SIM eftersom det är standardstorleken på simkort.

✅ Används Mini-sim?

Mini-sim är det största sim-kortet och är inte särskilt vanligt i varken mobiltelefoner, modem eller routrar längre. Äldre modeller använder dock fortfarande Mini-sim. Mini-sim hittas bland annat i den första iPhone-modellen, iPhone 3G och iPhone 3GS.

✅ Hur klipper man simkort?

Följ vår enkla steg för steg-guide för att klippa ditt mini-sim till ett micro-sim eller nano-sim. Du kan enkelt klippa ditt simkort till rätt storlek själv om kortet inte är mallat för de mindre storlekarna.