Betalningsanmärkningar är vanligt idag. Mer än en halv miljon svenskar har det. Det är svårt att teckna prisvärda abonnemang när man har en betalningsanmärkning eftersom de flesta företag gör en kreditupplysning. Det finns dock möjlighet att skaffa mobilt bredband trots betalningsanmärkning. Hallon mobilt bredband är helt utan kreditupplysning. Du betalar i förskott istället – helt perfekt!

Operatör
Mobilt bredband
Surf
Kostnad
 
Hallon
Mobilt bredband 5 GB5 GB89 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Mobilt bredband 20 GB20 GB149 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Mobilt bredband 100 GB100 GB249 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Mobilt bredband 200 GB200 GB299 :-Läs mer & Beställ

Fördelar med mobilt bredband utan kreditupplysning:

  • Betalas i förväg, ingen risk att skuldsätta dig (betalas som tex Netflix)
  • Ingen bindningstid. Säger du upp abonnemanget behöver du inte betala mer. Du kan dock använda det hela perioden (månaden) som du redan betalt för.
  • All oanvänd surf sparas
  • Slipper dyrare och krångligare lösningar som kontantkort

Nackdelar med att ha en betalningsanmärkning

Att leva med en betalningsanmärkning hos ett kreditupplysningsföretag är inte alltid lätt. Varje gång en kreditupplysning görs dyker betalningsanmärkningen upp och hindrar dig från att binda upp dig på ett telefonabonnemang, hyra en lägenhet eller ta ett lån. Att skaffa ett mobilt bredband till en surfplatta kräver ofta en kreditupplysning, precis som ett mobilabonnemang gör. Men det finns idag företag som inte tar en kreditupplysning och tillåter dig att skaffa ett mobilt bredband, och givetvis är det helt utan fuffens.

Vad innebär en betalningsanmärkning?

Oftast betyder en betalningsanmärkning att du har missat att betala en faktura. När varken betalningen, påminnelsen eller inkassokravet har betalats kan företaget välja att skicka skulden till kronofogden. Uppgifterna hos kronofogden samlas in av ett kreditupplysningsföretag, och det är där som betalningsanmärkningen hamnar. Det är alltså inte som de flesta tror kronofogden som ger ut betalningsanmärkningar, utan det är kreditupplysningsföretaget.

När du väl har fått en betalningsanmärkning ligger den kvar hos kreditupplysningsföretaget i tre år. I värsta fall kan en betalningsanmärkning resultera i svårigheter att få en anställning. Men vanligast är att det blir svårt att skapa avtal för sådana basala saker som telefonabonnemang, lägenhet, lån eller att köpa saker på avbetalning. Men en betalningsanmärkning betyder ju egentligen inte att du aldrig kan betala för dig. Det här har företag börjat ta hänsyn till och därför skapat ett sätt att kringgå kreditupplysningar.

Mobilt bredband anmarkning

Betala i förskott

Eftersom så många idag lever med en betalningsanmärkning har mobiloperatören Hallon gjort det möjligt att binda abonnemang trots betalningsanmärkningar. Genom att du betalar din månadsavgift i förskott så slipper Hallon ta ut en kreditupplysning på dig. Det gör att du kan skapa ett abonnemang för mobilt bredband precis som vanligt. Enda skillnaden är att du betala innan månaden börjat istället för att betala i efterskott.

Vad ska du tänka på när du skaffar mobilt bredband

Först och främst ska du vara säker på att din surfplatta stödjer 3G eller 4G. Det finns nämligen surfplattor som bara kan få nätverksanslutning genom wifi.

Fundera sen på hur du tänkt använda din data. Brukar du oftast se på film eller lyssnar på musik behöver du mer data än om du till exempel sitter på sociala medier eller läser digitala tidningar. Om du redan har en smartphone kan du ganska enkelt reflektera över dina vanor och din tidigare förbrukning av data.

Har du redan ett wifi hemma? Då kanske bara en liten datamängd behövs så att du kan använda surfplattan när inte wifi finns nära. Är du osäker på hur du kommer att använda din surfplatta så är en operatör som Hallon bra. Hos dem kan du nämligen ändra surfmängden inför nästa månad till mer data eller mindre data.

Om du tänkt ta med dig surfplattan på resan, se till att operatören tillåter gratis surf utomlands.