Trött på att jaga Wi-Fi-hotspots eller parkoppla din surfplatta med mobilsurfen? Skaffa ett SIM-kort till paddan istället!

Operatör
Surfplattor
Surf
Kostnad
Tre
Apple, Samsung, Lenovo15 GB - Obegränsatfrån 149 :-Läs mer & Beställ
Telenor


Apple, Samsung, Lenovo40 - 200 GB, Obegränsadfrån 249 :-Läs mer & Beställ

En surfplatta med SIM-kort innebär helt enkelt att du skaddar ett SIM-kort som är dedikerat till att använda på din surfplatta. På så vis ser du till att kunna koppla upp dig var du än befinner dig och du har flexibiliteten att välja så stor surfmängd du behöver.

 

Här ska vi i tre enkla steg gå igenom hur det går till, och vad du ska tänka på innan du skaffar din surfplatta.

Surfplatta med SIM-kort

 

Steg 1 – alla surfplattor har inte stöd för SIM-kort så välj rätt!

 

Om du redan äger en surfplatta men är osäker på om den har plats för SIM-kort, så kan du sluta läsa nu och kontrollera saken innan du fortsätter.

 

Är du tillbaka? Okej, fanns det en plats för SIM-kort på sidan av surfplattan? Perfekt, då fortsätter guiden. Om inte, behöver du helt enkelt skaffa en annan surfplatta, om du ska kunna använda ett dedikerat SIM-kort i den.

 

Obs! Om du har riktig tur, kanske avsaknaden av SIM-kortplats bara betyder att din surfplatta är tillräckligt modern för att använda sig av eSIM istället, vilket betyder att SIM-kortet är inbyggt.

 

Exempel på surfplattor som använder sig av eSIM är:

 

Ska du köpa en ny surfplatta, som du vill använda med SIM-kort behöver du alltså vara uppmärksam på att det stöds, så att plattan inte bara kan koppla upp sig via WiFi.

 

Steg 2 – välj abonnemang

 

När du har din surfplatta med plats för SIM-kort redo så är det dags att välja ett abonnemang hos någon av de operatörer som har mobilt bredband för surfplattor. Kolla in vår jämförelse för att hitta de bästa abonnemangen för surfplattor!

 

Precis som när du väljer abonnemang för din mobiltelefon, så erbjuder alla operatörer flera olika paket att välja mellan, där det som skiljer dem åt är antalet gigabyte som du får använda varje månad (och priset, förstås).

 

Är du en sporadisk surfare, som inte streamar särskilt mycket rörlig bild, utan mest kollar webbsidor och mailen, så passar det bra med någon av de mindre paketen, vissa operatörer erbjuder så lite som 5 gigabyte. Är du riktigt sporadisk i ditt surfande och bara vill betala för den surf du faktiskt använder, så kan istället ett kontantkort vara ett alternativ till de minsta fasta abonnemangen.

 

För dig som är storsurfare är det förstås mer intressant med större datamängder, vilket det inte är svårt att hitta. Allt från 100 gigabyte till fri surf, erbjuds av flera operatörer, så du kan välja precis det paket som passar dig.

 

Idag är täckningen dessutom likvärdig hos de allra flesta operatörer, även om du som bor på landsbygden eller glesbefolkade delar av landet, bör kika in operatörernas täckningskartor innan du bestämmer dig.

 

Tänk på att…

 

… olika operatörer kan ha olika villkor för bindningstid. Hos Hallon har du exempel vis rätt att när som helst säga upp ditt abonnemang, om du inte skulle vara nöjd, eller av annan anledning inte skulle vilja fortsätta med abonnemanget.

Andra operatörer kan ha bindningstid, eller uppsägningstid, så släng ett öga på villkoren om du vet att du bara ska använda abonnemanget under en kort period, eller om du enkelt vill kunna byta operatör.

 

Steg 3 – Invänta ditt SIM-kort

 

När du gjort din beställning behöver du bara invänta ditt SIM-kort, som kommer på posten. De flesta operatörer skickar ett trippel-SIM, vilket innebär att du själv kan välja rätt storlek på ditt SIM-kort, genom att bryta loss kortet i den storlek du behöver. Det vanligaste idag är att surfplattor använder nano- eller micro-SIM.

 

Nu är du redo att sätta i ditt SIM-kort i surfplattan och använda den precis var du vill. Surfa lugnt!

 

Sammanfattning

 

Om du använder din surfplatta utanför hemmets fyra väggar, är det smidigaste sättet att skaffa ett SIM-kort till den för att se till att alltid vara uppkopplad när du behöver det.

 

Innan du skaffar en surfplatta måste du kontrollera att den har stöd för SIM-kort (det finns även nya modeller på marknaden som bara har stöd för att kopplas upp via WiFi.

 

Det finns många operatörer som erbjuder mobilt bredband för surfplattor, vilket fungerar på samma sätt som när du väljer abonnemang till din mobiltelefon:

 

✅ Du väljer ett paket med surfmängd du vill ha

✅ Operatören skickar SIM-kortet hem till dig

 

Du kan antingen välja ett abonnemang som du betalar månadsvis, eller kontantkort som du fyller på när datamängden är slut.

 

Krångligare än så är det alltså inte att använda din surfplatta med ett SIM-kort!

 

Använd vår jämförelse av abonnemang till surfplattor, för att hitta just den surfmängd som du vill ha till det allra bästa priset!

 

Frågor och svar om surfplatta med simkort

✅ Vilka operatörer har surfplattor med abonnemang?

Hos Tre och Telenor hittar du surfplattor med abonnemang och simkort. Hos operatörerna hittar du surfplattor från Apple, Samsung och Lenovo. I tabellen högst upp i texten hittar du information om priser och surfmängder.

✅ Kan man ha simkort i surfplatta?

Ja, det finns surfplattor med plats för simkort. Alla modeller har dock inte denna funktion, utan vissa har bara stöd för WiFi. En surfplatta med stöd för simkort heter vanligtvis något med Cellular, 4G eller 5G.

✅ Vilken surfplatta kan man ha simkort i?

Alla iPad-modeller som köps med Wi-Fi + Cellular har stöd för simkort. Galaxy Tab som köps med 4G eller 5G har stöd för simkort. Lenovo Tab som köps med 4G eller 5G har stöd för simkort.

✅ Kan man använda surfplatta utan simkort?

Ja, det går att använda en surfplatta utan simkort. För att använda internet behöver man då tillgång till WiFi istället. Det finns surfplattor som endast har stöd för WiFi.

✅ Kan man använda kontantkort i surfplatta?

Ja, det går bra att använda ett kontantkort i surfplattan om du har en surfplatta med plats för simkort. Om surfplattan inte har stöd för simkort måste du använda en router eller ett modem för att koppla upp den mot internet.