Vi har alla varit med om det. Telefonen har stängt av sig, och när du startar upp den igen ber den om din PIN-kod som du nu förväntas komma ihåg. Och hur var den nu? 1,3,2… 3..2…

 

Du börjar kallsvettas i takt med att dina tre försök närmar sig noll, och plötsligt står du där med en obrukbar telefon.

 

Men ett låst SIM-kort betyder inte att du behöver skaffa ett nytt kort och byta nummer. Så här gör du för att låsa upp SIM-kort.

Låsa upp SIM-kort

Tre chanser innan telefonen låser sig

 

När din enhet ber om PIN-koden förväntas du kunna skriva in den inom tre försök, annars får du inte tillgång till SIM-kortets funktioner (surf, samtal och sms).

 

Detta är förstås en säkerhet, i händelse av att din enhet skulle hamna i orätta händer. Men det är inte desto mindre frustrerande när glömskan slagit till. Det är ju trots allt inte varje dag som vi behöver skriva in våra PIN-kod, då våra mobila enheter i regel sällan stängs av.

 

Om du inte har valt din PIN-kod själv, så hittar du den på det plastkort som SIM-kortet levererades med, eller i något papper eller dokument som kortet kom med.

 

Och har du inte kvar något plastkort eller någon dokumentation, så är det ändå inte för sent att återställa PIN-koden och återigen komma åt funktionerna.

 

Det är där hjälten som heter PUK-koden kommer in i bilden.

 

PUK-koden – ger dig möjlighet att återställa PIN-koden

 

PUK-koden är en åttasiffrig kod som ger dig möjlighet att återställa PIN-koden, om du råkar spärra ditt SIM-kort genom att ange fel kod tre gånger.

 

Så var hittar du då PUK-koden? Tja, den dåliga nyheten är att du hittar den på samma plastkort, eller samma dokumentation som den som SIM-kortet levererades tillsammans med. Det betyder att om du inte har kvar dessa så är också PUK-koden borta.

 

Men! Eftersom PUK-koden inte går att ändra, så har operatören kvar informationen om din PUK-kod. Då kan du gå in på Mina sidor eller liknande, på operatörens hemsida, och få tillgång till din PUK-kod. Du kan också besöka en fysisk butik, om din operatör har en sådan, för att få hjälp med att få tillbaka din PUK-kod.

 

Skulle du mot förmodan lyckas med konststycket att skriva i fel PUK-kod tio gånger, så låser sig ditt SIM-kort permanent, och då måste du beställa ett nytt. Ditt nummer behåller du dock.

 

Frågor och svar om att låsa upp SIM-kort

✅ Hur låser man upp SIM-kort?

Du hittar koden till ditt simkort på plastkortet som ditt simkort kom i. Se till att skriva ner koden så att du har den sparad. Om du inte kommer ihåg din PIN-kod kan du använda PUK-koden istället. Läs mer i vår text om hur du använder PUK-koden.

✅ Hur får man tag i sin PUK-kod?

PUK-koden står på det plastkort som ditt simkort kom i. PUK-koden kan du även hitta hos din operatör. Logga in på mina sidor på din operatörs hemsida eller ring kundtjänst.

✅ Vad händer om man skiver fel PIN-kod?

Du har tre försök på dig att skriva din PIN-kod. Om du skriver fel måste du skriva in din PUK-kod. PUK-koden hittar du på kortet ditt simkort levererades i, du kan även kontakta din operatör. Om du skriver fel PUK-kod tio gånger låser ditt simkort sig.

✅ Hur byter man pinkod på SIM-kort på Android?

Inställningar > Låsskärm > Biometrik och säkerhet > Övriga säkerhetsinställningar > Ställ in SIM-kortslås > Ändra PIN för SIM-kort. Följ anvisningarna och välj en ny pinkod. Här kan du även välja att stänga av pinkoden till simkortet. Dra reglaget bredvid Lås SIM-kort till vänster.

✅ Hur byter man pinkod på SIM-kort på iPhone?

Inställningar > Mobilnät > SIM-PIN > Ändra PIN. Du skriver först in din gamla PIN-kod, sen väljer du en ny kod. Du kan även välja att stänga av pinkoden till ditt simkort under Inställningar > Mobilnät > SIM-PIN, sen drar du reglaget till vänster.