Vi har alla varit med om det. Telefonen har stängt av sig, och när du startar upp den igen ber den om din PIN-kod som du nu förväntas komma ihåg. Och hur var den nu? 1,3,2… 3..2…

 

Du börjar kallsvettas i takt med att dina tre försök närmar sig noll, och plötsligt står du där med en obrukbar telefon.

 

Men ett låst SIM-kort betyder inte att du behöver skaffa ett nytt kort och byta nummer. Så här gör du för att låsa upp SIM-kort.

Låsa upp SIM-kort

Tre chanser innan telefonen låser sig

 

När din enhet ber om PIN-koden förväntas du kunna skriva in den inom tre försök, annars får du inte tillgång till SIM-kortets funktioner (surf, samtal och sms).

 

Detta är förstås en säkerhet, i händelse av att din enhet skulle hamna i orätta händer. Men det är inte desto mindre frustrerande när glömskan slagit till. Det är ju trots allt inte varje dag som vi behöver skriva in våra PIN-kod, då våra mobila enheter i regel sällan stängs av.

 

Om du inte har valt din PIN-kod själv, så hittar du den på det plastkort som SIM-kortet levererades med, eller i något papper eller dokument som kortet kom med.

 

Och har du inte kvar något plastkort eller någon dokumentation, så är det ändå inte för sent att återställa PIN-koden och återigen komma åt funktionerna.

 

Det är där hjälten som heter PUK-koden kommer in i bilden.

 

PUK-koden – ger dig möjlighet att återställa PIN-koden

 

PUK-koden är en åttasiffrig kod som ger dig möjlighet att återställa PIN-koden, om du råkar spärra ditt SIM-kort genom att ange fel kod tre gånger.

 

Så var hittar du då PUK-koden? Tja, den dåliga nyheten är att du hittar den på samma plastkort, eller samma dokumentation som den som SIM-kortet levererades tillsammans med. Det betyder att om du inte har kvar dessa så är också PUK-koden borta.

 

Men! Eftersom PUK-koden inte går att ändra, så har operatören kvar informationen om din PUK-kod. Då kan du gå in på Mina sidor eller liknande, på operatörens hemsida, och få tillgång till din PUK-kod. Du kan också besöka en fysisk butik, om din operatör har en sådan, för att få hjälp med att få tillbaka din PUK-kod.

 

Skulle du mot förmodan lyckas med konststycket att skriva i fel PUK-kod tio gånger, så låser sig ditt SIM-kort permanent, och då måste du beställa ett nytt. Ditt nummer behåller du dock.