Hur mycket surfmängd går det egentligen åt för de olika aktiviteter som man gör via mobiltelefonen eller surfplattan? Alla aktiviteter drar olika mycket surfmängd och vi visar här nedan i artikeln vad de olika aktiviteterna drar. Vi skall här nedan se på hur långt din surfmängd räcker och vad du kan använda den till. Tips och råd om mobilsurf!

Surfmängd räknas i GB

För att kunna surfa på Internet med din mobiltelefon behöver du datamängd. Denna datamängd anges i GB, det vill säga Giga Byte. Att ange exakt hur mycket surf som kommer att gå åt exempelvis per timme är omöjligt. Även om du vet hur många GB surf ditt abonnemang eller ditt kontantkort innehåller så betyder det inte att exakt samma mängd surf går åt hela tiden. En del saker drar mer från din surfpott, andra mindre.

Få koll på din mobilsurf

Dessutom gör man ofta två saker samtidigt på mobilen: Lyssnar på musik samtidigt som man surfar på hemsidor. Det påverkar också hur mycket surf som går åt. Även om man inte kan räkna ut exakt hur mycket man gör av med så går det dock att få en överblick.

Har du ett abonnemang med mycket surf behöver du inte bry dig lika mycket om din surfmängd varje månad, men har du ett abonnemang med lägre surfmängd per månad, då kan det vara av vikt att du vet hur du skall hantera din mobiltelefon för att du skall få koll på din surf varje månad.

Så länge räcker 1 GB beroende på aktivitet

Du har säkert märkt att surfpotten försvinner snabbare om du ägnar dig åt vissa saker. Att surfa på hemsidor eller kolla mailen drar till exempel betydligt mycket mindre surf än att streama en film.

För att du ska få en aning om och en större kontroll över hur du förbrukar din surfmängd följer här en lista på hur mycket olika aktiviteter drar. Så här länge räcker ungefär 1 GB till olika aktiviteter:

Surfmängd – aktivitet

  • Att lyssna på musik på Spotify kan du göra i 15 timmar om du lyssnar på mellanhög kvalitet. Väljer du istället hög kvalitet räcker bara surfen 7 timmar.
  • Vill du streama film, till exempel på YouTube,  så kan du göra det i 7 timmar på 1 GB surf. Detta gäller ej högupplöst film.
  • Att titta på Netflix drar 1 GB per timme i normalläge. Vill du titta i HD-kvalitet så går det åt 3 GB per timme, detta ger 20 minuters tittande för 1 GB. Ungefär detsamma gäller vid TV-streaming.
  • På 1 GB surf kan du besöka ca 1000 hemsidor

Mobilsurf – Inga exakta siffror

Viktigt att tänka på är dock att detta inte är exakta siffror. Olika hemsidor och Play-tjänster kan dra olika mycket surf. Men som du säkert ser så räcker 1 GB ganska långt. Ett tips är att vara noga med att koppla över till WiFi när du är hemma eller på platser med gratis WiFi, till exempel vissa caféer, restauranger, barer och andra publika platser, på så vis sparar du på din mobilsurf.

Abonnemang i listan

De mobilabonnemang vi presenterar här ovan i listan har alla olika storlekar på surfmängd och bra priser vad gäller abonnemang. Det är nästan alltid inkluderat fria samtal, fria sms och mms, så det är som sagt surfmängden som skiljer dem åt. Väljer du ett abonnemang från 4 GB per månad med surf, så brukar de flesta klara sig om de har tillgång till WiFi när de är hemma.

Tittar man mycket på video eller andra streamingtjänster där det drar mer surf, så kan man starta på 10 GB och uppåt. Det är också bra att välja ett abonnemang med större surfpott om man vet att man ofta befinner sig på platser utan WiFi, till exempel om man pendlar långa sträckor eller tycker om att strömma musik eller poddar när man är ute på promenader i skogen. 

Nu vet du mer om surfmängder och vad du kan komma att behöva. Utgå från ditt behov och skaffa det bästa abonnemanget med rätt mängd mobilsurf!