Hur mycket surfmängd går det egentligen åt för de olika aktiviteter som man gör via mobiltelefonen eller surfplattan? Alla aktiviteter drar olika mycket surfmängd och vi visar här nedan i artikeln vad de olika aktiviteterna drar. Vi skall här nedan se på hur långt din surfmängd räcker och vad du kan använda den till. Tips och råd om mobilsurf!

Surfmängd räknas i GB

För att kunna surfa på Internet med din mobiltelefon behöver du datamängd. Denna datamängd anges i GB, det vill säga Giga Byte. Att ange exakt hur mycket surf som kommer att gå åt exempelvis per timme är omöjligt. Även om du vet hur många GB surf ditt abonnemang eller ditt kontantkort innehåller så betyder det inte att exakt samma mängd surf går åt hela tiden. En del saker drar mer från din surfpott, andra mindre.

Få koll på din mobilsurf

Dessutom gör man ofta två saker samtidigt på mobilen: Lyssnar på musik samtidigt som man surfar på hemsidor. Det påverkar också hur mycket surf som går åt. Även om man inte kan räkna ut exakt hur mycket man gör av med så går det dock att få en överblick.

Har du ett abonnemang med mycket surf behöver du inte bry dig lika mycket om din surfmängd varje månad, men har du ett abonnemang med lägre surfmängd per månad, då kan det vara av vikt att du vet hur du skall hantera din mobiltelefon för att du skall få koll på din surf varje månad.

Så länge räcker 1 GB beroende på aktivitet

Du har säkert märkt att surfpotten försvinner snabbare om du ägnar dig åt vissa saker. Att surfa på hemsidor eller kolla mailen drar till exempel betydligt mycket mindre surf än att streama en film.

För att du ska få en aning om och en större kontroll över hur du förbrukar din surfmängd följer här en lista på hur mycket olika aktiviteter drar. Så här länge räcker ungefär 1 GB till olika aktiviteter:

Surfmängd – aktivitet

Mobilsurf – Inga exakta siffror

Viktigt att tänka på är dock att detta inte är exakta siffror. Olika hemsidor och Play-tjänster kan dra olika mycket surf. Men som du säkert ser så räcker 1 GB ganska långt. Ett tips är att vara noga med att koppla över till WiFi när du är hemma eller på platser med gratis WiFi, till exempel vissa caféer, restauranger, barer och andra publika platser, på så vis sparar du på din mobilsurf.

Abonnemang i listan

De mobilabonnemang vi presenterar här ovan i listan har alla olika storlekar på surfmängd och bra priser vad gäller abonnemang. Det är nästan alltid inkluderat fria samtal, fria sms och mms, så det är som sagt surfmängden som skiljer dem åt. Väljer du ett abonnemang från 4 GB per månad med surf, så brukar de flesta klara sig om de har tillgång till WiFi när de är hemma.

Tittar man mycket på video eller andra streamingtjänster där det drar mer surf, så kan man starta på 10 GB och uppåt. Det är också bra att välja ett abonnemang med större surfpott om man vet att man ofta befinner sig på platser utan WiFi, till exempel om man pendlar långa sträckor eller tycker om att strömma musik eller poddar när man är ute på promenader i skogen. 

Nu vet du mer om surfmängder och vad du kan komma att behöva. Utgå från ditt behov och skaffa det bästa abonnemanget med rätt mängd mobilsurf!

Frågor och svar om mobilsurf

✅ Hur mycket surf behöver jag?

Det beror på hur du använder din enhet. Om du strömmar mycket film och video behöver du mer surf än om du bara läser mejl. Att titta på Netflix drar ungefär 1 GB i timmen, samma mängd surf räcker till att besöka cirka 1000 hemsidor. I texten hittar du mer information om hur mycket surf som behöva för olika aktiviteter.

✅ Vilket abonnemang har mest surf?

Idag finns det mobilabonnemang och kontantkort med fri surf. Det innebär att man kan surfa, i princip, obegränsat. Operatörer som erbjuder fri surf är Chilimobil, Fibio, Tre, Telenor, Tele2 och Telia. Halebop har kontantkort med obegränsad surf.

✅ Vad innebär obegränsad surf?

Med obegränsad surf kan du surfa hur mycket du vill med ditt abonnemang eller kontantkort inom Sverige. I de flesta fall finns det dock ett tak, om man når upp till det måste man fylla på med mer surf, såklart kostnadsfritt, innan man kan fortsätta surfa obegränsat.

✅ Hur mycket kan man surfa för 50 GB?

Med 50 GB kan man besöka omrking 50 000 hemsidor eller strömma film (i HD) i 50 timmar. I texten hittar du mer information om hur mycket surf som behövs för olika aktiviteter.