Det kan verka svårt att byta mobiloperatör. Kommer man få behålla sitt gamla nummer? Har man någon uppsägningstid? Hur lång tid kommer det att ta? Men det är faktiskt enklare än vad man tror att byta mobiloperatör, och i den här artikeln har vi samlat allt du behöver tänka på inför bytet.

Hitta din nya operatör

Hitta först ditt nya abonnemang. Det kan du förslagsvis göra genom att kolla in de abonnemang vi rekommenderar. Då kommer du garanterat hitta ett som är både billigt och pålitligt.

Operatör
Abonnemang
Samtal
Sms & Mms
Surf
Kostnad
 
Hallon
50% rabatt Fria samtalFria sms4-100 GBfrån 49 :-Läs mer & Beställ
Vimla
75% rabattFria samtalFria sms3-100 GBfrån 25 :-Läs mer & Beställ
Chili
AbonnemangFria samtalFria sms6-fri surf GB
från 129:-
Läs mer & Beställ
Fello
AbonnemangFria samtalFria sms2-22 GBfrån 95:-Läs mer & Beställ
Telness
FöretagsabonnemangFria samtalFria sms3 - 100 GB surffrån 229 :-Läs mer & Beställ
My Beat
AbonnemangFria samtalFria sms2-60 GBfrån 88 :-Läs mer & Beställ
Karma mobil
AbonnemangFria samtalFria sms5-100 GBfrån 99 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 FastprisFria samtalFria sms5-obegr. GBfrån 199 :-Läs mer & Beställ
Tellus Mobil
AbonnemangFria samtalFria sms5-100 GBfrån 145 :-Läs mer & Beställ
Comviq
AbonnemangFria samtalFria sms3-50 GBfrån 95 :-Läs mer & Beställ

Kontrollera avtal

Idag finns det många lågprisoperatörer på marknaden med riktigt förmånliga priser. Det är lätt hänt att man ser ett erbjudande som man inte kan tacka nej till. Vem vill inte ha en billigare mobilräkning varje månad? 

Det första du behöver tänka på när du ska byta mobiloperatör är hur ditt nuvarande avtal ser ut. Har du någon bindningstid eller uppsägningstid? Om du inte har någon bindningstid eller uppsägningstid är det fritt fram att byta. Men om du har det kan du antingen vänta tills den löper ut eller be om en slutfaktura. Med en slutfaktura betalar du de resterande månaderna av ditt avtal, sen är det fritt fram att byta till en ny operatör. 

Flytta nummer

När du väl har bestämt dig för att byta operatör är det ofta enkelt att få med sig sitt gamla nummer. När du fyller i dina uppgifter hos den nya operatören du har valt finns det ofta en liten ruta du kan kryssa i om du vill flytta ditt nuvarande nummer. 

Din nya operatör sköter nummerflytten åt dig, och det kan ta upp till en vecka innan den är klar. Du får information om när din nummerflytt beräknas att vara klar, och sedan informeras du såklart också när den väl är klar. 

Om du vill ha ett helt nytt nummer är det ofta kostnadsfritt och du kan nästan alltid välja mellan ett par olika nummer hos din nya operatör när du beställer ditt abonnemang. 

Nytt SIM-kort

Du får hem ett nytt SIM-kort från din nya operatör. Du byter enkelt ut SIM-kortet i din telefon själv. Ibland behövs det en liten nål för att öppna SIM-kortluckan, men det är enkelt gjort. Såklart finns dina kontakter, bilder och annat material kvar på din telefon efter att du har bytt ut SIM-kortet.

När allting är klart får du en bekräftelse från din gamla operatör att ditt abonnemang är uppsagt och att ditt nummer är flyttat.

  • Hitta din nya operatör
  • Ha koll på om ditt gamla abonnemang har bindningstid och hur avtalet ser ut
  • Om du har bindningstid kan du be om en slutfaktura
  • Välj ditt nya abonnemang och fyll i att du vill flytta ditt nummer
  • Om du vill skaffa nytt nummer är det kostnadsfritt
  • Du får hem ett nytt SIM-kort
  • Bekräftelse att ditt gamla abonnemang är uppsagt

Byta abonnemang

Att byta abonnemang men behålla samma operatör är busenkelt. Du kan enkelt byta till exempel surfmängd eller liknande hos din nuvarande operatör utan vidare krångel. Detta kan ofta göras via Mina Sidor, annars är det enkelt att kontakta kundtjänst och få hjälp. Många lågprisoperatörer erbjuder kundtjänst via chatt.

 

Frågor och svar om att byta mobiloperatör

✅ Måste man byta simkort när man byter operatör?

Ja, om man byter mobiloperatör måste man byta simkort. Det nya simkortet får du av din nya mobiloperatör. Du kan enkelt byta simkortet själv.

✅ Vad kostar det att byta operatör?

Det kostar ingenting att byta mobiloperatör. Själva flytten från en operatör till en annan är helt kostnadsfri. Avgifter kan tillkomma om du har bindningstid kvar hos din gamla operatör och du ber om en slutfaktura.

✅ Kan man flytta sitt mobilnummer?

Ja, i de allra flesta fall kan man flytta sitt mobilnummer till sin nya operatör. När du beställer ditt nya abonnemang väljer du ”Flytta nummer”, eller likande, och fyller i ditt mobilnummer. Om nummerflytten inte är möjlig kommer din nya operatör att kontakta dig.

✅ Hur lång tid tar nummerflytt?

En nummerflytt brukar ta mellan 3 arbetsdagar upp till en vecka. Under tiden som ditt nummer flyttas brukar det vara möjligt att använda det gamla numret, eller ett nytt tillfälligt nummer som du har fått av din nya operatör.

✅ Kan jag byta abonnemang?

Ja, hos de flesta operatörer kan man byta abonnemang och till exempel öka eller sänka sin surfmängd. Om abonnemanget saknar bindningstid är det enkelt att byta. Man kan vanligtvis göra bytet själv via Mina sidor.