Vad eSIM är kanske du redan känner till eller i alla fall kan gissa dig till då allt fler produkter och tjänster som börjar med ett litet e brukar innebära något i elektroniskt format. Det är precis vad det är även om e i detta fall står för embedded, det vill säga ett inbäddat eller inbyggt simkort.

Vi ska här gå igenom vad eSIM är, vilka fördelarna är med eSIM och titta närmare på vad detta innebär för din nya IPhone, iPad och andra märken och enheter.

Operatör
Abonnemang
Samtal
Sms & Mms
Surf
Kostnad
 
Fello
50% rabattFria samtalFria sms2-22 GBfrån 47,50 :-Läs mer & Beställ
Hallon
50% rabatt i 3 mån! Fria samtalFria sms4-100 GBfrån 49 :-Läs mer & Beställ
Karma
Din ålder i rabattFria samtalFria sms5-100 GBfrån 0 :-Läs mer & Beställ
Penny
50% rabattFria samtalFria sms3-40 GBfrån 49 :-Läs mer & Beställ
Vimla
75% rabattFria samtalFria sms3-100 GBfrån 25 :-Läs mer & Beställ
Chili
AbonnemangFria samtalFria sms6-fri surf GBfrån 149 :-Läs mer & Beställ
Halebop
50% rabattFria samtalFria sms2-60 GBfrån 99 :-Läs mer & Beställ
Fibio
AbonnemangFria samtalFria sms5-fri surf GBfrån 149 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 FastprisFria samtalFria sms5-obegr. GBfrån 199 :-Läs mer & Beställ

Fördelarna med ett eSIM jämfört med ett traditionellt simkort

För den mobila världen är detta en revolutionerande utveckling av simkort. Äntligen slipper vi beställa hem ett fysiskt simkort och äntligen slipper vi att trycka ut ett kort i rätt format och försöka få det minsta nanokortet på plats i mobilen.

En annan fördel är att du kan komma igång direkt efter ett byte av mobiloperatör eftersom du slipper vänta på att få ett simkort hemskickat då allt sköts elektroniskt istället.

Är du i behov av dubbla simkort slipper du nu också begränsa dig till mobiltelefoner med dubbla simkortsplatser eftersom detta kan hanteras i eSIM. Det kan bland annat vara smidigt ifall du behöver använda ett privatnummer och ett företagsnummer och vill slippa ha två olika mobiler för detta. Det är också en fördel att kunna ha ett separat eller ett tillfälligt abonnemang för resor i utlandet för lägre priser vid användning utomlands.

Med hjälp av eSIM har du också möjlighet att dela mobilnummer mellan olika enheter som mellan din mobil, surfplatta och smarta klockor som Apple Watch och Samsung Galaxy Watch. Det är en fördel för att enkelt kunna dela surf mellan olika enheter.

Du kommer också att ha möjlighet att kunna välja en Iphone vilket inte har varit möjligt tidigare då detta märke aldrig har haft dubbla simkortsplatser.

 

Vad innebär detta för nya kommande modeller av mobiler och andra enheter?

När nu eSIM gör det möjligt att hantera flera mobilnummer och flera abonnemang samtidigt behöver inte mobiltillverkarna längre göra plats för simkort i designen. Det innebär antingen mindre enheter eller mer utrymme för annan funktionalitet. Genom att på detta sätt bli av med fler luckor och öppningar i mobilen blir den också mindre utsatt för både smuts och väta vilket minskar risken för skador.

Dessa förändringar gäller även andra enheter som surfplattor, routrar och andra enheter som idag behöver en eller flera simkortsplatser.

esim

Varför finns fysiska simkort fortfarande?

För att kunna använda eSIM behöver mobiltelefonen vara byggd med stöd för detta. Ännu finns det inte så många mobiltelefoner som stöder detta men det är bara en tidsfråga innan vi har många märken och modeller att välja mellan. Fysiska simkort kommer också att behövas ett bra tag framöver också för de som har kvar märken och modeller som endast stödjer fysiska simkort.

Vi måste även invänta att fler mobiloperatörer erbjuder eSIM men de allra flesta operatörer har nu börjat erbjuda eSIM och fler är på gång.

De flesta nya mobiltelefoner som kommer ut på marknaden med stöd för eSIM har också stöd för fysiskt simkort. Dessa så kallade hybrider är ett viktigt steg i övergången för att inte tvinga alla användare över på eSIM bara för att de köper en ny mobil. Detta är också viktigt för att inte tvinga användare att byta operatör för att operatören ännu inte kan erbjuda eSIM.

 

Olika modeller av Iphone med stöd för eSIM

På de senaste modellerna av Iphone finns det stöd för eSIM samtidigt som modellerna fortfarande har utrymme för ett fysiskt simkort. Så med dessa modeller är det nu fullt möjligt att använda två olika nummer för den som har behov av det. De modeller som redan stödjer eSIM och fysiskt simkort är Iphone XR, XS och XS Max och de allra senaste Iphone 11, 11 Pro och 11 Pro Max.

 

Stöd för eSIM i iPad och andra enheter

Stöd för eSIM hittar du redan i bland annat iPad till exempel iPad 2019, Air 2019, Mini 2019 och Pro 2018. Det finns även några smarta klockor med stöd för eSim som i Samsung Galaxy Watch och Samsung Galaxy Watch Active samt i Apple Watch Series 3, 4 och 5.

 

Enkelt att komma igång med eSIM och byta mobiloperatör

Det är mycket enkelt att komma igång med eSIM. Du skannar en QR-kod eller aktiverar det genom en app och din enhet får därefter information som skickas trådlöst till ett inbyggt chip, en krets. Informationen som din enhet hämtar är en unik kod för ditt telefonnummer och abonnemang. Informationen som skickas är krypterad så det ska inte gå att stjäla eSIM och flytta över eSIM från en mobil till en annan utan den vanliga proceduren. På så sätt är eSIM mycket säkrare än ett fysiskt simkort.

Kretsen uppdateras med ny information varje gång du skannar en QR-kod för eSIM vilket gör att du enkelt kan byta mobiloperatör.