Behöver du ett nytt simkort till din mobil? Då kan du få vägledning här. Det gäller att skaffa rätt storlek på simkort beroende på vilken modell du har och det gäller att varsamt sätta in simkortet i din mobil. Men du kan givetvis gå till en operatörs butik eller en återförsäljare av Iphone. De hjälper dig gärna, både med att avgöra vilken typ av simkort du ska ha och de hjälper även till med att sätta in kortet i din Iphone. Men gillar du att ha koll själv och själv lösa dylika tekniska saker så kan du använda denna guide.

Simkort

Simkort är ett elektroniskt kort som behövs i alla mobiler, surfplattor, bärbara datorer m.m. som ska användas för att surfa eller mejla i de fall du inte har tillgång till fri wifi. Ja du behöver det givetvis även för att kunna ringa och sms:a på din mobil. Det är via simkortet du kommer i kontakt med din operatör som förmedlar datakommunikationen till och från din mobil. Simkortet är programmerat med  uppgifter om ditt mobilnummer, vilka tjänster som ingår i ditt abonnemang och även den teknik som behövs för att kryptera dina samtal och sms. På en Iphones kan du även spara din telefonbok och en del annan information på simkortet. Dock är detta inte så viktigt för en Iphone, då dessa uppgifter även sparas i molnet.

Storlekar på simkort

I takt med teknikutvecklingen har mobilerna blivit allt mindre och följdriktigt har även  simkorten blivit allt mindre. Det är tre storlekar på simkort som är aktuella för de olika modeller av Iphone som finns ute på marknaden. Den fjärde och största modellen standard-SIM är inte aktuell för någon Iphonemodell. Ju nyare modell du har ju mindre simkort är din Iphone utformad för. Den största modellen som används för Iphone heter mini-SIM den är 25 mm * 15 mm stor. Den mellanstora modellen heter micro-SIM och har måtten 15 mm * 12 mm. Den minsta modellen som nu är i handeln heter nano-SIM och mäter endast 12,3 mm * 8,8 mm. Om du har en äldre mobilmodell och byter till en nyare Iphonemodell som endast har plats för ett mindre simkort och samtidigt vill behålla ditt simkort på grund av den information som finns på den. Ja, då är det möjligt att ordna det genom att använda en specialtillverkad stans som kan modifiera ett minisimkort till ett microsimkort. Detta rekommenderas dock inte. Har du tidigare haft en Iphone så ska du istället be din operatör att flytt över informationen till ditt nya simkort, med den nya storleken som passar din nya Iphone.

 

  • Iphone-modeller som ska ha ett minisimkort: Minisimkort kallas även kort och gott SIM-kort. Det är de tre äldsta modellerna Iphone, Iphone 3G och Iphone 3GS som behöver den största simkortet, det vill säga mini-SIM.

 

  • Iphone-modeller som ska ha ett microsimkort: Microsimkort används i mellangenerationen av Iphone, nämligen de två modellerna Iphone 4 och Iphone 4s.

 

  • Iphone-modeller som ska ha ett nanosimkort: Nanosimkort används i alla modeller från Iphone 5 fram till den senaste modellen Iphone X. Det vill säga modellerna Iphone 5s, Iphone 5c, Iphone 5, Iphone SE, Iphone 6, Iphone 6 Plus Iphone 6s, Iphone 6s Plus, Iphone 7, Iphone 7 Plus, Iphone 8, Iphone 8 Plus samt Iphone X.

Att sätta i simkortet

Simfacket kan sitta på kortsidan eller långsidan på din Iphone. Det ser ut som ett litet rektangulärt lock och har ett litet hål vid sidan om.  Simfacket på din mobil kan du öppna med hjälp av ett gem, som du böjer upp och använder spetsen på eller ännu bättre ett SIM-utmatningsverktyg som följer med vid köpet av din telefon. Du trycker in verktyget i hålet bredvid simfacket. Tryck inåt utan att tvinga det in. Då ska facket åka ut och du kan lägga in simkortet på samma vis som du lägger in en cd och tryck sedan lätt för att få in facket igen. Du bör också tänka på att ha rena händer och rent omkring när du sätter in kortet. Det ska ju bli kontakt mellan kortet och din Iphone och då är det inte lämpligt med smuts emellan eller fukt som kan ge korrosions på metalldelarna där själva kontakten skapas. Får du problem med att trycka upp simfacket eller känner dig osäker på att sätt skada mobilen är det bäst att ta hjälp av butiken där du köper simkortet eller försäljare av Iphone. De hjälper dig gärna med denna tjänst. Du har i princip betalat för denna tjänst när du köper mobilen eller när du betalar för mobilabonnemang eller kontantkort.

Kostnad för simkort

Du betalar inget för simkortet. Det hämtar du i butiken hos den operatör du väljer eller beställer på nätet via operatörens hemsida. Det enda du då ska tänka på är att beställa simkort av rätt storlek, det vill säga den storlek som passar för just din modell av Iphone.