När du skaffat en GPS-tracker behöver du se till att du kan använda den genom att sätta in ett simkort i GPS:en. Eftersom en GPS Tracker inte bara spårar, utan även sänder behöver den kunna kommunicera med dina utvalda enheter, inte olikt en mobiltelefon eller hemlarm.
För att GPS Trackern ska kunna sända information via sms när ett larm går, ringa upp din telefon när barnet trycker på SOS-knappen, använda kartfunktioner eller skicka information via internet, så behöver spårsändaren kunna koppla upp sig på mobilnätet.
Alla funktioner som gör att spårsändaren skickar information till dig kräver uppkoppling mot mobilnätet. Oavsett om din GPS Tracker använder sig av sms, app eller webbläsare för att delge position eller information behöver den alltså tillgång till mobilnätet för att skicka informationen till dig.
Medföljande simkort vid köp av GPS
Ibland följer det med ett simkort när du köper en GPS Tracker. Då följer du instruktionerna för hur du aktiverar simkortet och kan sedan börja använda GPS:en. Följer det inte med ett simkort eller om du av någon anledning vill byta simkort kan du enkelt göra det. I tabellen överst på sidan kan du se vilka operatörer vi rekommenderar när du behöver ett simkort. Längre fram i artikeln ger vi dig tips på hur du hittar rätt mobiloperatör för vad som passar dig och din GPS-Tracker.
Ett vanligt simkort till GPS Tracker
Det är ingen större skillnad på ett simkort till en GPS Tracker och ett simkort till din mobiltelefon. I princip kan du använda vilket typ av simkort som helst. Det enda som du behöver vara noggrann med när du väljer simkort är huruvida operatören har tillgång till GPRS-nät eller inte.
GPS trackern kommunicera genom att använda GPRS-nätet. Ofta kallas GPRS-nätet för 2,5G-nät eftersom det är bättre än det gamla GMS-nätet (2G) men inte går på 3G-nätet. 3G nätet använder GPRS, men GPRS använder inte 3G. Du behöver därför se till att den operatören du väljer har ett mobilnät som stödjer GPRS.
Mobiloperatörer med GPRS-nät
I stort sett har nästan alla abonnemang och SIM-kort stöd för GPRS samtidigt som de har stöd för 3G och 4G. Tre som är en av de större aktörerna har dock inte stöd för GPRS. Hallon har inte heller stöd för detta då operatören delar nät med Tre. De mobiloperatörer som har simkort som använder GPRS-nät är:
När du bestämmer vilket simkort som passar bäst är det värt att ta i beaktning vilket typ av system GPS Trackern använder:
Ska GPS:en kunna ringa till/från sändaren, avlyssna sändaren eller skicka sms då behöver du kunna ringa och skicka sms från simkortet.
Använder du bara kartan och får information via webb eller app då räcker det oftast med ett simkort som ger mobildata.
GPS:en behöver mobilnät när den ska kommunicera med dig (de valda enheterna eller apparna), vilket betyder att det bara kostar när den kommunicerar. Det är precis som en mobiltelefon, det kostar när du använder den. Det krävs därför inga stora abonnemang eller volymer för att hålla igång din GPS tracker.
Fördelen med abonnemang till GPS Trackern är att du precis som med ett abonnemang till mobiltelefon inte behöver kontrollera att du har pengar kvar på ditt simkort. Däremot är det oftast inte särskilt prisvärt att ha ett rörligt abonnemang och när du väljer en samtalspott får du förmodligen betala för mycket mer än du använder.
Fördelar med kontantkort är att du oftast sparar en hel del pengar jämfört med en månadsavgift för ett abonnemang. Med ett kontantkort behöver du dock hålla koll på att det finns saldo på simkortet. Laddar du på med saldo så behöver du oftast inte fylla på kontantkort mer än 1 gång per år för att hålla kortet aktivt, så om inte saldot tar slut så behöver du inte fylla på kortet särskilt ofta.
Hur mycket krävs på simkortet
Har du en GPS Tracker som endast skickar sms, då behöver du oftast ingen data på simkortet. Har du däremot realtidsspårning genom app, då behöver du data. Även om du använder realtidsspårning relativt ofta så krävs det inte särskilt mycket data. Givetvis varierar detta beroende på hur ofta du använder GPS:en.
Använda GPS Tracker utomlands
En del GPS Trackers fungerat utmärkt utomlands och då gäller det att du har ett simkort som fungerar i utlandet. Om du får med ett simkort när du köper en spårsändare som fungerar utomlands kan du oftast använda det utomlands. Ibland kan du behöva betala extra för att använda den utomlands.
Har du däremot valt ett simkort som inte fungerar utomlands, då kommer inte heller GPS Trackern att kunna kommunicera med dig när du är utomlands. Har du köpt en GPS tracker som ska fungera utomlands så se till att du även väljer ett simkort som inte är spärrat för utlandsanvändning.
Skaffa simkort till din GPS-Tracker
Vimla Hos Vimla finns mobilabonnemang med fastpris och utan bindningstid. Du får fria samtal och sms och kan välja precis vad du behöver mellan lite och mycket surf.
Halebop Halebop använder Telias snabba mobilnät och med Halebop som operatör får du fria samtal och sms på de större abonnemangen med 8 GB och 60 GB surf. På de lägre abonnemangen får du upp till 50 samtal och 500 sms när du väljer 2 GB och upp till 100 samtal och 1000 sms för surfmängden på 4 GB.
Det finns många alternativ att välja för Halebops kontantkort. Med Fastpris kan du välja från 2 GB surf med 50 samtal och 500 sms till 60 GB med fria samtal och sms. Halebop Go passar dig som inte behöver surf till din GPS-Tracker. Med Halebop Go betalar du bara för de samtal och sms som din GPS-Tracker använder.
Comviq Comviq har både billiga mobilabonnemang och kontantkort. För abonnemangen kan du välja mellan 5 GB och 40 GB surf och du får fria samtal och sms. Vill du beställa kontantkort från Comviq har de många alternativ att välja mellan. Fastpris ger dig fria samtal och sms med surf från 5 GB till 40 GB. Behöver du bara surf till din GPS-Tracker så har de alternativet Surf där du kan välja mellan 1 GB till 15 GB surf.
Fello Hos Fello kan du välja bland många mobilabonnemang från 1 GB till 30 GB surf. I alla abonnemang ingår fria samtal och sms inom Sverige.
Telenor Med Telenor får du fria samtal och sms med deras olika mobilabonnemang som är från 3 GB till 70 GB och de har även obegränsad surf. Telenor har olika alternativ på sina kontantkort. Med Telenor Fastpris får du fria samtal och sms inom Sverige och du väljer surf på mellan 0,5 GB till 100 GB. Med Telenor Rörligt laddar du med önskat belopp och betalar en viss taxa för både samtal, sms och surf. Du betalar då bara för de samtal och sms som din GPS-Tracker använder.
Frågor och svar om simkort för GPS Tracker
✅ Vilket simkort ska jag ha till GPS Tracker?
Vissa GPS Trackers kommer med ett simkort när enheten köps, då ska du använda det. Om ett simkort inte ingår kan du köpa ett simkort från en operatör som har stöd för GPRS-nätet. Vi rekommenderar simkort från Vimla, Fello, Halebop, Comviq och Telenor. Se aktuella priser och erbjudanden i tabellen högst upp på vår sida.
✅ Hur använder man en GPS Tracker?
En GPS Tracker använder sig av satelliter och internet för att positionera sig, Trackerns position kan man sedan se i till exempel en app i sin mobil. GPS Trackern kan ha olika funktioner som nödsamtal, röstsamtal eller meddelanden till kontakter och larm.
✅ Varför behöver GPS Tracker simkort?
GPS Trackern behöver tillgång till mobilnätet för att kunna använda kartfunktioner, ringa samtal till kontanter eller larmcentral, skicka information via sms eller internet. En GPS Tracker behöver alltså ett simkort för att kunna fungera korrekt.
✅ Ska jag välja ett abonnemang eller kontantkort till min GPS Tracker?
Både kontantkort och abonnemang fungerar med GPS Tracker. Vilken lösning som passar dig beror på hur du använder din GPS Tracker och hur du vill betala. Läs mer under rubriken Abonnemang eller kontantkort till GPS Tracker för mer information.
✅ Fungerar GPS Tracker utomlands?
Ja, det finns GPS Trackers som fungerar utomlands. För att de ska fungera behöver sändaren även ett simkort som fungerar utomlands. De flesta abonnemang fungerar inom EU/EES, men kontrollera alltid innan din resa hur det fungerar för just ditt simkort.