I denna artikel ska vi titta närmare på vad ett SIMkort egentligen är och vad just SIM betyder samt vad du kan använda ditt simkort till mer än bara i din mobil. Du kan även beställa simkort här nedan hos ett par av de bästa svenska mobiloperatörerna som tillhandahåller simkort till mobiler och surfplattor.

 

Operatör
Kontantkort
Samtal
Sms & Mms
Surf
Kostnad
Halebop
Startpaket2-100 GB0 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Startpaket4-100 GB0 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Startpaket5-100 GB0 :-Läs mer & Beställ

Vad är ett simkort?

SIM står egentligen för Subscriber Identity Module. Denna typ av elektroniska kort placeras i en telefon och gör att man kan ansluta till 3G-nätet, 4G-nätet eller båda. Det är mobiloperatören som utfärdar simkortet. I den elektroniska kretsen som finns i det lagras information om bland annat telefonnummer och de olika tjänsterna som ingår i abonnemanget eller på kontantkortet.

Det är även möjligt för ägaren av telefonen att spara ned sin information på kortet. Till exempel är det vanligt att man överför sin telefonbok på det när det är dags att byta telefon. På så sätt slipper man lägga till alla kontakter igen. Det finns idag flera typer av olika simkort. Det är därför viktigt att kontrollera vilken typ av kort just din telefon behöver.

 

vad ar simkort 

Vilka varianter finns det?

De varianter som finns av korten är fyra till antalet. Dessa är: SIM, mini-SIM, micro-SIM och nano-SIM. När man tittar på de olika typerna kan man se att simkorten har krympt med tiden. Den första varianten var lika stor som ett kreditkort medan den senaste modellen, nano-SIM, endast mäter 12,3 millimeter gånger 8,8 millimeter.  Den näst minsta varianten är micro-SIM med sitt mått på 15 millimeter gånger 12 millimeter.

Det är också dessa två sistnämnda som är mest använda i telefoner idag. Denna storleksminskning har skett gradvis allt eftersom tekniken blivit bättre och telefonerna mindre och tunnare. Även eSIM finns nu i Sverige hos vissa operatörer. Det är ett elektroniskt simkort.

 

Anpassningsbara simkort

Om du är osäker på om din telefon behöver ett simkort av till exempel nano- eller microtyp så behöver du inte oroa dig. De flesta operatörer tillhandahåller en lösning så att du kan trycka ut ett kort i den storlek du behöver genom förstansade spår i det simkort du köper. Om så inte skulle vara fallet med just ditt kort så kan du ofta gå till din mobilbutik och få hjälp med detta antingen genom att de hjälper dig att modifiera kortet eller genom att dina uppgifter överförs till ett nytt kort.

Tänk också på att inte kasta ditt gamla simkort när du köper en ny telefon. På det finns ofta mycket värdefull information sparad som du lätt för över till din nya telefon genom att placera kortet i den.

När du beställer ett gratis kontantkort eller mobilabonnemang får du ett simkort hemskickat. Du sätter simkortet i telefonen och kan sedan börja ringa. Du väljer själv om du vill flytta med ditt gamla telefonnummer eller om du vill ha ett nytt nummer. 

Fler användningsområden än bara för mobilen

Det är inte bara i mobilen som du kan ha ett simkort. Du kan även använda simkortet för att få mobilt bredband. Då kan du surfa utan att ha ett vanligt mobilabonnemang när du inte har tillgång till vanlig WiFi-anslutning. Genom att sätta simkortet i ett USB-modem, en router eller direkt i surfplattan kan du på så sätt koppla upp dig mot det mobila nätverket. Sen surfar du precis som du gör i mobilen.

Har du tänkt att skaffa ett hemlarm kan du även till ett hemlarm använda ett simkort. Ett hemlarm av typen GSM-larm behöver kunna ringa och skicka sms till dig när larmet går. Då kommunicerar larmet via mobilnät och du behöver därför ha simkort med ett mobilabonnemang eller ett kontantkort med saldo.

 

Skaffa simkort

 

hallon

Hallon
Hallon har varken bindningstid, uppsägningstid, startavgifter eller rörliga priser. Hallon har valt att ta bort fakturor för att istället satsa på smidig och enkel betalning online. Fria samtal och sms ingår i alla mobilabonnemang och du sparar oanvänd surf. Väljer du kontantkort istället för abonnemang kan du endast använda kontantkortet i Sverige.

Vad är det för skillnad på olika sim-kort?
Halebop
Halebop har enkla, prisvärda abonnemang och kontantkort. Du kan spara oanvänd surf och det är ingen bindningstid. Du kan därför enkelt öka eller minska abonnemangsvolymen och månadskostnaden när du vill. Oavsett om du väljer abonnemang eller kontantkort kan du helt enkelt prova dig fram för att se vad som bäst passar din användning allra mest.

tre

Tre
Tre erbjuder abonnemang och mobilt bredband. Du väljer abonnemang efter hur mycket surf du vill ha varje månad och får använda din surf inom EU/EES på samma villkor som hemma.

 

comviq

Comviq
Hos Comviq kan du teckna abonnemang utan bindningstid eller uppsägningstid. Det gör att du enkelt kan byta mellan abonnemangen utan att byta nummer eller operatör. Operatören erbjuder också prisvärda kontantkort. Ett enkelt sätt att inte betala för mer än du faktiskt använder.

 

Frågor och svar om simkort

✅ Vilka olika simkort finns?

Det finns fyra olika fysiska simkort: SIM, mini-sim, micro-sim och nano-sim. Idag är nano-sim det vanligaste simkortet i nya enheter. Det finns även ett digitalt simkort, eSIM.

✅ Vad kostar ett nytt simkort?

Ett nytt simkort kostar vanligtvis ingenting om du beställer det på internet. Här hittar du information om hur du beställer gratis simkort och startpaket.

✅ Hur ändrar jag storlek på mitt simkort?

Om du behöver ett simkort av mindre storlek kan du själv klippa det till rätt storlek. Du hittar mer information om hur du gör här. Om du behöver ett större simkort kan du placera det i en speciell ram. Du kan även kontakta din operatör och få hem ett nytt simkort i rätt storlek.

✅ Kan jag använda mitt simkort i en ny mobil?

Ja, det går bra att flytta ditt simkort från en telefon till en annan. Om simkortet behöver vara av en mindre storlek kan du följa den här guiden för att klippa det till rätt storlek.

✅ Kan jag spärra mitt simkort?

Ja, om du blir av med ditt simkort eller din mobiltelefon kan du spärra ditt simkort. Spärra genom att logga in på Mina sidor hos din operatör eller kontakta kundtjänst. Om simkortet är spärrat kan man varken ringa till eller från telefonen.