I denna artikel skall vi titta närmare på vad ett SIMkort egentligen är och vad just SIM betyder samt vad du kan använda ditt simkort till. Du kan även beställa simkort här nedan hos ett par av de bästa svenska mobiloperatörerna som tillhandahåller simkort till mobiler och surfplattor.

Operatör
Kontantkort
Samtal
Sms & Mms
Surf
Kostnad
 
Hallon
Startpaket4-25 GB0 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Startpaket1-30 GB0 :-Läs mer & Beställ
Tre
Startpaket0-50 GB0 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Startpaket0-20 GB0 :-Läs mer & Beställ

Vad är ett simkort?

SIM står egentligen för Subscriber Identity Module. Denna typ av elektroniska kort placeras i en telefon och gör att man kan ansluta till 3G-nätet, 4G-nätet, eller båda. Det är mobiloperatören som utfärdar simkortet. I den elektroniska kretsen som finns i det lagras information om bland annat telefonnummer och de olika tjänsterna som ingår i abonnemanget eller på kontantkortet.

Det är även möjligt för ägaren av telefonen att spara ned sin information på kortet. Till exempel är det vanligt att man överför sin telefonbok på det när det är dags att byta telefon. På så sätt slipper man lägga till alla kontakter igen. Det finns idag flera typer av olika simkort. Det är därför viktigt att kontrollera vilken typ av kort just din telefon behöver.

vad ar simkort

Vilka varianter finns det?

De varianter som finns av korten är fyra till antalet. Dessa är: SIM, mini-SIM, micro-SIM och nano-SIM. När man tittar på de olika typerna kan man se att simkorten har krympt med tiden. Den första varianten var lika stor som ett kreditkort medan den senaste modellen, nano-SIM, endast mäter 12,3 millimeter gånger 8,8 millimeter.  Den näst minsta varianten är micro-SIM med sitt mått på 15 millimeter gånger 12 millimeter.

Det är också dessa två sistnämnda som är mest använda i telefoner idag.Denna storleksminskning har skett gradvis allt eftersom tekniken blivit bättre och telefonerna mindre och tunnare. Framöver kommer förmodligen även eSIM att komma till Sverige. Det är ett elektroniskt simkort.

Anpassningsbara simkort

Om du är osäker på om din telefon behöver ett simkort av till exempel nano- eller microtyp så behöver du inte oroa dig. De flesta operatörer tillhandahåller en lösning så att du kan trycka ut ett kort i den storlek du behöver genom förstansade spår i det simkort du köper. Om så inte skulle vara fallet med just ditt kort så kan du ofta gå till din mobilbutik och få hjälp med detta, antingen genom att de hjälper dig att modifiera kortet eller genom att dina uppgifter överförs till ett nytt kort.

Tänk också på att inte kasta ditt gamla simkort när du köper en ny telefon. På det finns ofta mycket värdefull information sparad som du lätt för över till din nya telefon genom att placera kortet i den.

När du beställer ett gratis kontantkort eller mobilabonnemang så får du ett simkort hemskickat. Du sätter simkortet i telefonen och kan sedan börja ringa. Du väljer själv om du vill flytta med ditt gamla telefonnummer eller om du vill ha ett nytt nummer.