Vissa vill inte betala extra för mobilsurf som de inte använder. För alla de som bara ringer på sin mobil finns det faktiskt möjlighet att köpa ett mobilabonnemang utan mobilsurf. Här är tipsen för att komma undan så billigt som möjligt. Det finns abonnemang med lite eller nästan ingen surf alls. Alla operatörer här nedan har abonnemang med mycket liten surfmängd.
För den som bara vill använda telefonen till samtal
Mobiltelefonen har på de senaste åren tagit allt mer plats i vårt samhälle. Från att ha varit en klumpig apparat man bara använde för att ringa med så har den blivit en oumbärlig minidator som de flesta bär med sig i fickan. Det innebär att det idag är svårt att hitta ett mobilabonnemang helt utan surf.
Trots att mobiltelefonen har den roll den har idag så finns det fortfarande personer som inte vill ha surf på sitt mobilabonnemang. Det kan bero på saker som att man är rädd för att det ska bli dyrt eller att man helt enkelt sällan använder telefonen till att surfa på. Trots att surf idag ingår i många abonnemang finns det lösningar även för den som tycker att surf på telefonen är onödig.
Tips till dig som inte vill ha surf på telefonen
Eftersom det nästan är omöjligt att få tag abonnemang som helt saknar surf så kan man välja det abonnemanget som har absolut minst surf. Det finns idag abonnemang där så lite som 0,2-0,5 GB surf ingår. Att ändå ha en liten surfpott kan vara en fördel i vissa situationer till exempel om du snabbt behöver hitta ett viktigt telefonnummer på nätet.
Om du ändå vill försäkra dig om att ingen surf används kan du stänga av mobildata och WiFi på din telefon. När du gör det kan telefonen inte koppla upp mot något nätverk och det blir omöjligt att surfa på telefonen.
Låg surfmängd
För att hitta mobilabonnemang utan surf så kan du titta på mobilabonnemang för pensionärer. De har oftast lite lägre pris och surfmängden brukar vara begränsad. Ett annat alternativ är att köpa kontantkort som faktiskt finns helt utan surf. Nackdelen med kontantkort är att du aktivt måste ladda kontantkortet var 30:e dag annars kan du inte ringa med din telefon. Du riskerar då att stå med en telefon som du inte kan använda.
Kontantkort utan surf
När du beställer ett abonnemang eller kontantkort får du hemskickat ett startpaket. I startpaketet finns all information som du behöver samt ett simkort. Simkortet sätter du in i din mobil för att mobilen ska kunna koppla upp sig till operatörens mobilnät.
Beroende på vilken mobiltelefon du har kan den behöva ett simkort i en viss storlek. Idag skickar samtliga operatörer med simkort som kan användas för micro-sim, nano-sim och mini-sim.
Ingen anledning till oro över höga kostnader
En av anledningarna till att man helst vill slippa surf på telefonen är att man är orolig för höga kostnader. Det kan vara så att man hört skräckhistorier om personer som surfat utomlands och kommit hem till höga mobilräkningar eftersom mobilen kopplat upp mot ett utländskt nätverk. Det finns dock ingen risk att detta händer om du ser till att stänga av roamingen på din telefon.
Roaming är helt enkelt tjänsten som gör att telefonen uppsöker tillgängliga nätverk, men detta är något du endast behöver oroa dig för om du befinner dig utomlands. Den som har ett abonnemang med en viss datamängd behöver heller inte vara orolig för att det ska överskridas. När din betalda datamängd tar slut går det helt enkelt inte att surfa vidare på telefonen eller så får du en varning. Det finns alltså ingen risk för att du debiteras i efterhand.
Comviq
Comviqs billigaste abonnemang har några särskilda villkor och är inte lika generöst som många andra operatörers billigaste abonnemang. Exempelvis fungerar det inte att ringa eller surfa utomlands ens inom EU och det har ett bestämt antal telefonsamtal och meddelanden vilket gör det mer likt ett kontantkort.
För den som inte använder sin telefon så mycket kan det vara ett bra alternativ men andra operatörer har bättre villkor till liknande priser. Comviq har också student- och seniorabonnemang men för det billigaste seniorabonnemanget tillkommer alla restriktioner som gäller för det minsta Fastpris. Du får dock mer surf med seniorabonnemanget. De använder Tele2s, Telias och Telenors mobilnät så de har riktigt bra täckning, men oanvänd surf sparas inte. Comviq har också kontantkort för de som använder sin telefon ytterst lite och knappt surfar alls.
Fello
Det billigaste abonnemanget hos Fello inkluderar alla meddelanden och samtal inom landet och om du inte väljer att aktivera deras kostnadskontroll kan du använda det inom EU. Dubbelkolla alltid utlandspriserna innan du åker så att du kan uppskatta vad det kan komma att kosta särskilt om du reser utanför EU.
Fello har barn-, student- och senioravtal där du får lite extra för pengarna. Eftersom de använder Telias nät har de bra täckning i hela landet och oanvänd surf upp till en viss mängd sparas för framtida användning så länge du behåller samma nummer hos dem. Enligt Trustpilot har Fello 5 stjärnor i kundnöjdhet och de ger rabatt på priset i några månader när du tecknar ett nytt abonnemang hos dem. Du kan välja mellan att betala med faktura eller kontokort och för kontokort krävs ingen kreditupplysning.
Halebop
Halebop använder Telias mobilnät och har därmed täckning i stort sett överallt i landet. Med deras billigaste abonnemang, Halebop Mini, får du 2 GB surf och ett visst antal samtal och meddelanden per månad, ibland plus extra surf i några månader vid nytecknande av abonnemang. Din oanvända surf sparas upp till lika mycket som ingår i ditt abonnemang. Halebop tillhandahåller flera olika abonnemang varav två särskilt för studenter. Du kan också skaffa kontantkort med ganska okej priser och villkor hos dem.
Hallon
När du skaffar ett nytt abonnemang hos Hallon får du rabatt på priset under en period, ofta tre månader, och därefter går priset upp till ordinarie pris. På alla prisnivåer har du fria samtal och meddelanden och billigaste abonnemanget inkluderar 4 GB surf per månad. Ibland har de också kampanjer för mer data i ett par månader när du tecknar ett nytt abonnemang.
Din oanvända surf, upp till 100 GB, sparas från månad till månad så att du kan använda den när du behöver lite extra. Hallon använder mobilnätet som Tre har byggt ut, vilket fungerar bra i södra halvan av landet och städer i norr. Dubbelkolla täckningskartan för att se om detta nät täcker dina behov. Hos Hallon finns det både vanliga abonnemang, abonnemang som betalas med kontokort och därför inte kräver kreditupplysning, samt kontantkort. Hos Hallon kan du få student-, pensionärs- och barnabonnemang som har lägre än ordinarie priser.
Vimla
En annan virtuell operatör som har bra betyg hos Trustpilot är Vimla. De använder Telenors nät och alla samtal och meddelanden inom EU ingår utan att du behöver tänka på något. Vimla ger mer surf än Fello för några kronor mer per månad och du sparar upp till 100 GB oanvänd surf i ett år. Du kan välja att betala antingen med faktura eller kontokort.
Vimla har senior-, barn- och studentrabatt med generöst med data. En annan schysst sak med Vimla är att de skänker del av vinsten till välgörenhet samt att de är väldigt tydliga med sina villkor. Det krävs inte en massa detektivarbete för att hitta vad som ingår i ditt abonnemang och om du inte hittar svaret på din fråga vare sig på sidan eller i deras kundforum har deras kundtjänst mycket bra feedback.
Så vilken operatör ska du välja?
Vilken operatör du väljer för ditt billiga abonnemang beror förstås på dina behov. Litar du på Trustpilots betyg är både Fello och Vimla bra alternativ och de är också mycket lika i vad de erbjuder. Hallon är också ett bra alternativ medan Halebop är okej. Comviqs största fördel är deras rejäla täckning som de får genom att använda de tre största operatörernas nät.
Om du inte använder din telefon så mycket och inte är intresserad av att surfa med den kan det vara mer prisvärt för dig att använda kontantkort istället för abonnemang eftersom du då inte nödvändigtvis behöver betala varje månad. Kanske vill du bara ha en mobiltelefon som extra säkerhet när du går ut utan att ha planer på att använda den dagligen. Kontantkort kan du skaffa även om du har betalningsanmärkningar något som hindrar tecknande av de flesta mobilabonnemang. Startpaketet för kontantkort är vanligtvis gratis från operatörernas hemsidor men du måste fylla på ett saldo för att kunna använda kontantkortet.
Kontantkorten med benämning Fastpris fungerar mer som abonnemang utan att du är bunden att betala. Nackdelen med dessa är att de bara är aktiva en viss tid vanligtvis en månad om inget annat anges. De enklaste varianterna av kontantkort där du laddar på ett saldo som du kan ringa och skicka meddelanden för tills det är slut finns hos flera operatörer. Mobilsurf med ett enkelt kontantkort är oftast mycket dyrt per MB data om ingen data ingår. De har också ofta en övre gräns för hur mycket surf som kan förbrukas per dag.
Kontantkort har vanligtvis bestämda saldon som du kan fylla på med, ibland så lite som 50 kronor. Detta gör att du kan fylla på med så mycket du känner att du behöver och när du behöver snarare än att alltid betala samma summa varje månad. Samtal har oftast både öppningsavgift och minuttaxa men kan ha undantag om du ringer till nummer från samma operatör. Om du inte använder ditt kontantkort på längre än ett år så inaktiveras det och kan inte användas igen, detta gäller hos alla operatörer.
Flera operatörer erbjuder så kallade prenumerationsladdningar där du använder ett bankkort för att få ditt kontantkort påfyllt automatiskt. Andra sätt att fylla på ditt kontantkort är genom värdebevis från ATG-ombud, kiosker, mataffärer, eller ladda direkt från operatörernas egna butiker och hemsidor, laddningsappar och din internetbank.
Telia
Telias kontantkort Enkel kan du ladda med olika belopp. Om du registrerar kortet hos dem kan du få en laddningsbonus första gången. Telias kontantkort kan du använda inom EU/EES med samma villkor som i Sverige endast om du har registrerat det hos dem. En lurig detalj är att de har olika priser baserat på hur länge sedan det var du fyllde på ditt saldo. Efter en månad blir både startavgifter, samtal och meddelanden nästan dubbelt så dyra. Telia är dock inte den enda operatören som gör detta.
Telia erbjuder prenumerationsladdning. Om ditt kontantkort inte laddas eller används på ett år så pausas det under en månads tid. Om det inte används under denna månad så inaktiveras det och telefonnumret som är bundet till det går inte att använda igen.
Telenor
Telenors kontantkort Rörligt, vilket är deras enklaste variant, kan du använda inom hela EU/EES med samma villkor som i Sverige. Om du skaffar ett laddkonto hos dem får du var 6:e laddning gratis och tydlig översikt över din användning. Telenor höjer inte kostnaden en månad efter att du har fyllt på saldot utan har ett fast pris, samma som de andra operatörernas initiala priser till alla nät inklusive sitt eget tills saldot är slut. Du kan fylla på med två olika belopp åt gången, och väljer du den större summan får du extra saldo att använda. Då börjar priset däremot närma sig det för ett fullfjädrat abonnemang med mycket surf, så fundera på vad som är bäst för din situation.
Comviq
Comviqs kontantkort Standard inkluderar också lite surf, antingen 0,2 eller 1 GB, beroende på vilket saldo du fyller på. Detta kontantkort har ingen första månad med lägre pris utan håller samma prisnivå tills saldot är slut. De har förvånansvärt nog ett av de dyraste alternativen bland svenska kontantkort eftersom det inte har de lägre priserna under första månaden eller rabatt till egna nät. För att ringa betalsamtal och använda kontantkortet i utlandet måste du fylla på +Saldo, en extratjänst.
Halebop
Denna operatör har väldigt många alternativ. Kontantkorten där du fyller på saldo är Go! och Saldo. Med Go! kan du själv välja hur mycket du ska fylla på. Det tillkommer ingen öppningsavgift vilket är ovanligt. Både sms och mms kan användas inom hela EU/EES och surf köps separat. Det är det enklaste och definitivt ett prisvärt alternativ i denna lista.
Slutgiltiga tankar
Vilken operatör som är bäst för dig beror på dina förutsättningar. Dubbelkolla alltid deras täckningskartor så att du kan se om de beräknas ha täckning där du behöver det. Det är ingen garanti men en bra uppskattning. De två bästa kan bedömas vara antingen Telenor Rörlig eller Halebop Go! eftersom ingen av dessa ändrar pris och båda har resonabla kostnader både för samtal och meddelanden. Detta alternativ är något billigare om du planerar att ha samtal på längre än en minut så om det bara handlar om kostnad är detta det bästa valet.
Frågor och svar om mobilabonnemang utan mobilsurf
✅ Finns det mobilabonnemang utan surf?
Nej, det finns inga mobilabonnemang på den svenska marknaden som helst saknar surf, men det finns alternativ som har väldigt lite surf. I tabellen högst upp på sidan hittar du mobilabonnemang med väldigt lite surf, från 2 GB i månaden.
✅ Vilka mobilabonnemang har minst surf?
Bland de operatörer vi rekommenderar har Fello minst surf, 2 GB i månaden. Comviq och Vimla har som minst 3 GB surf i månaden, Hallon 4 GB, Karma Mobil och Tre 5 GB, och Chilimobil 6 GB.
✅ Finns det kontantkort utan surf?
Ja, det finns kontantkort helt utan surf. Det är vanligtvis kontantkort med pott, där man använder potten för att betala för de samtal man ringer och sms man skickar. Denna lösning passar de som använder sin telefon mer sparsamt. Läs mer om kontantkort här.
✅ Kan jag skicka sms utan surf?
Ja, det går bra att skicka sms utan surf. Om man har en iPhone kan man dock inte skicka iMessage utan surf eller tillgång till WiFi, då blir meddelandet ett sms istället. Chatt-tjänster som WhatsApp och Messenger kräver surf eller annan tillgång till internet.
✅ Kan jag ringa utan surf?
Ja, det går bra att ringa vanliga telefonsamtal utan surf. Videosamtal via tjänster som FaceTime, Skype, WhatsApp och Snapchat kräver mobildata eller internetanslutning för att fungera.