Mobilabonnemang utomlands

Reser du utomlands mycket och har haft problem med höga kostnader för ditt mobilanvändande? Tidigare har det kunnat bli riktigt dyrt att använda sin mobiltelefon utomland. Under 2017 har det dock blivit enklare, framförallt inom EU. I denna artikel berättar vi mer om hur det funkar att använda ditt mobilabonnemangutomlands.

Så funkar mobilabonnemang utomlands

När du eller ringer, smsar eller surfar utomlands och kopplar upp dig till nätet kallas det för roaming. Om du stänger av datatrafiken på din telefon kan du bara ringa och smsa, på så vis undviker du att betala dyrt för surf. Nedan berättar vi mer om hur det är att använda mobilabonnemang från olika operatörer utomlands. Tänk på att reglerna ofta skiljer sig åt beroende på om du ska använda din mobiltelefon inom EU eller utanför. Du kan nu ringa och smsa ch surfa utomlands, inom EU, utan extra kostnad.

Operatör
Abonnemang
Samtal
Sms & Mms
Surf
Kostnad
 
Hallon
MobilabonnemangFria samtalFria sms4-100 GBfrån 49 :-Läs mer & Beställ
Vimla
FastprisFria samtalFria sms2-50 GBfrån 50 :-Läs mer & Beställ
Halebop
AbonnemangFria samtalFria sms2-30 GBfrån 99 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris abonnemangFria samtalFria sms5-40 GBfrån 145 :-Läs mer & Beställ
Fello
FastprisFria samtalFria sms1-30 GBfrån 95 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 FastprisFria samtalFria sms2-obegr. GBfrån 149 :-Läs mer & Beställ
Telenor
TelenorFria samtalFria sms3-obegr. GBfrån 219 :-Läs mer & Beställ

Nya regler för att använda mobiltelefonen utomlands

Nu är det äntligen enklare att använda sin mobiltelefon utomlands, och särskilt inom EU. De flesta som reser en del har erfarit att det tidigare kunde bli riktigt dyrt att ringa, smsa och använda mobilen på andra sätt utomlands. Många har uppmärksammat det orimliga i denna ordning: varför ska det vara så extremt mycket dyrare att använda sin mobiltelefon utomlands? Nu har det äntligen blivit ändring på detta. Från och med den 8 juni 2017 har extrakostnaden för att använda mobiltelefonen tagits bort helt och hållet inom EU. Du kan nu alltså använda din mobiltelefon utan höga avgifter när du reser i Europa.

Använd mobilabonnemang från Tele2 utomlands

När du åker utomlands får du ett sms där det framgår vad det kommer att kosta att använda ditt abonnemang i det landet. Den största skillnaden beror på om du befinner dig i eller utanför EU. I alla mobilabonnemang från Tele2 ingår det surf för att surfa utomlands inom EU. Du måste dock ha koll på hur mycket surf du kan använda utomlands, det är inte säkert att det är lika mycket som du kan använda under en månad i Sverige. Om du ska kunna surfa utomlands måste du ha dataroaming på. tidigare var det bra att slå av den när man åkte utomlands, för att inte få en stor räkning när man kommer hem. Numera finns det dock möjlighet att surfa utomlands utn att det blir så dyrt.

Om du reser utanför EU kan det kosta lite mer att ringa, smsa och använda internet på telefonen. I set sms du får från Tele2 kommer det att framgå exakt hur mycket det kommer att kosta. Om det är mer än du vill betala så kan du stänga av roamingen och mobildatan, så riskerar du inte att betala för något du inte valt att använda. Du kan även spärra användning av data via Tele2s kundservice. För att kunna surfa billigare utanför EU kan du köpa ett datapaket från Tele2. Det aktiveras när du börjar använda datan, dock senast 30 dagar efter köpet.

Använd mobilabonnemang från Hallon utomlands

I samtliga Hallons abonnemang ingår låga utlandspriser. När du reser inom EU och EES kan du använda ända upp till 10 GB utan extra kostnad. Skulle du behöva mer efter det kan du köpa det via Mina Sidor. Du behöver alltså inte ordna något innan du åker iväg på din resa. Observera att det kommer att ske vissa förändringar som innebär att denna fördel inte kommer att ingå i Hallons billigaste abonnemang i framtiden. Om du däremot använder ditt mobilabonnemang utanför EU och EES-länderna kan det tillkomma en avgift, en så kallad lokal taxa för dataanvändning. På Hallons hemsida kan du se exakt vad det kostar att använda ditt abonnemang i olika länder.

Använd mobilabonnemang från Comviq utomlands

Comviq har olika utlandspaket för den som vill använda sin mobiltelefon utomlands. På Comviqs hemsida kan du se vad datapaketen kostar för olika länder och delar av världen. Datapaketet aktiveras inte direkt när du köper det, utan när du börjar använda det utomlands. Dock måste du börja använda det senast 30 dagar efter köpet. Priset beror på hur mycket data du vill använda. Priserna för datapaketen är desamma i hela världen. Däremot varierar det mellan olika platser i världen hur mycket data som ingår i datapaketen.

Skaffa ett mobilabonnemang som passar både dina mobil- och resvanor

Vet du redan nu med dig att du kommer att resa mycket? Då är det lika bra att skaffa ett mobilabonnemang som enkelt kan användas utomlands. Fundera över under hur långa perioder och hur ofta du kommer att vara utomlands, samt hur mycket du vill och behöver använda din mobil när du är utomlands. Surfa in på olika mobiloperatörers hemsida så kan du jämföra olika mobilabonnemang för att hitta det som passar både din plånbok och dina behov bäst.

Kontantkort utomlands

Ska du åka utomlands och vill kunna fortsätta använda din mobil? Under 2017 har det blivit enklare att använda mobilen utomlands, i alla fall inom EU. Här berättar vi mer om hur det funkar att använda ditt kontantkort utomlands och vad du måste tänka på. Vi berättar även om kontantkort från ett par olika operatörer som du kan använda utomlands. Läs vidare så får du veta mer om hur det funkar att använda kontantkort utomlands.

Operatör
Kontantkort
Samtal
Sms & Mms
Surf
Laddning
 
Halebop
Fastpris Mini50 samtal500 sms2 GB99 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort Liten60 SamtalFria sms8 GB99 :-Läs mer & Beställ
Tre
3Fastpris 1GB200 minFria sms0,5 GB99 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Hallå S0,39 kr/min0,49 kr/sms9 kr/MB100 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Pott 1000,69 kr/samtal0,69 kr/sms1 GB100 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Halebop Go!2 kr/samtal0,5 kr/sms39 kr för 0,5GB100 :-Läs mer & Beställ
Comviq
2GBFria samtalFria sms
5 GB145 :-Läs mer & Beställ
Tre
Fastpris 0,5GBFria samtalFria sms0,5 GB149 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris Liten100 samtal1000 sms3 GB169 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris 10GBFria samtalFria sms10 GB195 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Fastpris 3GBFria samtalFria sms3 GB199 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Halebop Go!2 kr/samtal0,5 k/sms39 kr för 0,5GB200 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Pott 2000,69 kr/samtal1000 sms2 GB200 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris 20GBFria samtalFria sms20 GB245 :-Läs mer & Beställ
Hallon
Kontantkort StorFria Samtal
Fria sms25 GB249 :-Läs mer & Beställ
Tre
Fastpris 7GBFria samtalFria sms7 GB249 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris MellanFria samtalFria sms8 GB269 :-Läs mer & Beställ
Comviq
Fastpris 40GBFria samtalFria sms40 GB295 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Fastpris 8GBFria samtalFria sms8 GB299 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Pott 3000,69 kr/samtalFria sms3 GB300 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Halebop Go!2kr/samtal0,5 kr/sms39 kr för 0,5GB300 :-Läs mer & Beställ
Tre
Rörligt 3000,69 kr/samtal0,69 kr/sms3 GB300 :-Läs mer & Beställ
Halebop
Fastpris StorFria samtalFria sms30 GB369 :-Läs mer & Beställ
Tre
3 Fastpris 12GBFria samtalFria sms12 GB399 :-Läs mer & Beställ
Tre
3Fastpris 50GBFria samtalFria sms50 GB599 :-Läs mer & Beställ

Nya regler för att använda mobiltelefonen utomlands

Tidigare har det kunnat bli riktigt dyrt att ringa, smsa och använda mobilen på andra sätt utomlands. Om man inte hade koll på priserna kunde man få en hög räkning hem i brevlådan efteråt. Kanske hade man inte ens tänkt på att man använde telefonen, men man hade glömt att stänga av mobilens internet. Och så tickade priset iväg. Många har under lång tid uppmärksammat det orimliga i denna ordning: varför ska det vara så extremt mycket dyrare att använda sin mobiltelefon utomlands? Nu har det dock äntligen skett en förändring. Visserligen inte i hela världen men i alla fall i EU. Från och med den 8 juni 2017 har nämligen extrakostnaden för att använda mobiltelefonen tagits bort helt och hållet inom EU. Du kan nu alltså använda din mobiltelefon utan att tänka efter två gånger när du reser inom regionen.

Så använder du ditt kontantkort utomlands

Som sagt kan du nu ringa och smsa med mera utomlands utan extra kostnad. Men om du använder kontantkort med din telefon i Sverige finns det ett par saker du bör tänka på inför din utlandsresa. För att kunna använda ditt kontantkort utomlands måste du registrera det. Anledningen till att du måste registrera kontantkortet är att det ska gå att veta att du är just från Sverige. Tänk även på att kontantkort inte används i alla länder, och att du i så fall inte kan använda det landets nät om du har ett kontantkort. Nedan berättar vi mer specifikt hur det funkar att använda vissa operatörers kontantkort utomlands. Kolla även upp om du behöver ladda ditt kontantkort innan du reser iväg. I och med att du måste registrera ditt kontantkort innan du använder det utomlands är det i vissa fall möjligt att fylla på det på din personliga sida online. Men kolla upp i förväg om det är möjligt, annars måste du fylla på ditt kontantkort innan du reser iväg, och planera så att du har nog med pengar på det för hela resan.

Använd kontantkort från Telia utomlands

För att kunna använda Telias kontantkort utomlands måste du registrera det, precis som med alla andra kontantkort. Men det finns flera fördelar med att registrera ditt kontantkort från Telia. Du får bland annat bonus på dina framtida laddningar och kommer att kunna administrera ditt kontantkort på Mitt Telia, precis som abonnemangskunder idag kan göra. Och så kommer du förstås att kunna ringa, smsa och surfa utomlands för precis samma pris som hemma. För att registrera ditt kontantkort fyller du i ICC-numret på 20 siffror som står på simkortet. Du behöver även ha svenskt personnummer, eller något av följande: uppehållstillstånd, intyg att du studerar i Sverige, intyg att du arbetar i Sverige, äga en fastighet eller bostadsrätt i Sverige. Om du vill använda kontantkortet utanför EU måste du använda dig av Ladda enkelt.

Använd kontantkort från Comviq utomlands

Om du använder Comviq varierar det något från kontantkort till kontantkort hur mycket det kostar att använda telefonen utomlands. Om du använder Fastpris kan du använda upp till 9GB surf inom EU utan extra kostnad. Du kan dock inte göra sms-köp eller ringa till betaltjänster. Om du vill använda kontantkortet utanför EU, i övriga världen, måste du ha +Saldo. Om du har kontantkortet Amigos kan du använda all din surf kostnadsfritt inom EU, och samma rörliga prislista som för Sverige gäller. Även för Comviq gäller att du måste registrera ditt kontantkort innan du kan använda det utomlands.

 

Som du kan se varierar priserna något mellan olika operatörer. Om du vet med dig att du kommer att resa mycket inom Europa rekommenderar vi därför att du kollar vilken mobiloperatör som ger dig bäst möjligheter att använda kontantkortet utomlands. Ovan har vi gått igenom kontantkort för två olika operatörer: Telia och Comviq. Det är för att du ska få en inblick i hur det kan fungera att använda kontantkort utomlands. Självklart finns det även andra operatörer som erbjuder lika bra lösningar. Surfa in på olika operatörers hemsidor och jämför priser och paket de har för att hitta en lösning som passar just dina användningsbehov bra. Vi hoppas att du får trevligt på dina resor och att du hittar en lösning som gör det möjligt att ringa, smsa och surfa utan extra kostnader under din tid utomlands.