Om ni ska ut och resa med familjen finns det goda skäl att se över familjen mobilabonnemang. Trots att det på senaste tiden har blivit enklare och billigare att smsa, ringa och surfa utomlands finns det vissa saker du bör tänka på när du reser utomlands. Här ger vi dig 6 anledningar till att du bör se över familjens mobilabonnemang innan du reser.

1. Roaming

Vi vill först och främst berätta vad roaming är, eftersom det är ett viktigt skäl till de höga kostnaderna vid användande av mobiltelefon utomlands. Roaming betyder att vandra, och handlar just om att vandra mellan olika nät i olika länder. O mobilsammanhang handlar alltså roaming om att kopplar upp sig till ett utländskt nät för att ringa, surfa, eller skicka sms.

2. Nya regler inom EU

Vi har alla hört skräckhistorier om familjer som kommer hem från en lång semester och finner en hög mobilräkning i brevlådan. Kanske har de haft koll på sitt eget mobilanvändade, men inte på barnens. Nu har det som tur är blivit billigare att använda mobiltelefonen utomlands, inom EU. Den 15 juni 2017 avskaffades nämligen de tilläggsavgifter för roaming som tidigare fanns inom EU. De nya reglerna innebär att operatörer inte kan ta ut någon extra kostnad för sms, samtal och surf, oavsett var du är inom EU, inklusive Norge, Island och Lichtenstein.

Det nya avtalet mellan EU-länderna har varit efterlängtat. Men det är ändå viktigt att komma ihåg att operatörer fortfarande kan begränsa den mängd data du kan använda utomlands. När denna data är förbrukad bör du få ett meddelande om hur du för att köpa mer och vad det kommer att kosta. Kolla upp hur mycket surf du har möjlighet att använda utan extra kostnad innan du reser. På så vis slipper du kanske köpa till extra surf. Du kan även försöka begränsa ditt användande av surf och utnyttja det wifi som finns på många platser.

mobilabonnemanget
3. Använda sin mobiltelefon utanför EU

De nya reglerna gäller dessvärre bara inom EU. Om er familj ska resa utanför EU kan kostnaderna för samtal, sms och surf fortfarande bli mycket höga. Ni bör inför er resa fundera på både vad era barn och ni själva behöver innan resan. Det är en god idé att stänga av dataroamingen, i alla fall på era barns mobiltelefoner. Men generellt sett rekommenderar vi alla att stänga av sin dataroaming. Du kommer fortfarande att kunna surfa när det finns wifi, och du kan ringa och smsa, men du riskerar inte att råka använda mobiltjänster som innebär att du använder dyr data. Detta är särskilt viktigt för familjens barn.

4. Olika kostnader i olika länder

När er familj anländer i ett nytt land kommer ni få ett sms med information om priser för att ringa, smsa och surfa. Det kan dock vara en god idé att ha koll på detta redan i förväg. Gå därför in på hemsidan för den operatör er familj använder och se vad priserna för just era abonnemang är.

5. Olika kostnader med olika abonnemang

Vi ger några exempel på vad det kan kosta att använda familjens abonnemang utomlands: Comviq erbjuder surfpaket för länder utanför EU där 200MB i 7 dagar i genomsnitt kostar 145 kronor. Telia har bland annat erbjudandet Jobbvecka där du för 249 kronor ringer, sms:ar och mmsar för samma pris som i Sverige. Erbjudandet innehåller även 1G data och gäller i länderna USA, Kanada, Australien, Färöarna, Grönland, Hong Kong, Israel, Malaysia, Puerto Rico, Ryssland, Sydkorea, Schweiz, Singapore, Thailand och Turkiet. Telenor Familj erbjuder möjligheten för en familj att ringa till varandra oavsett var de är i världen utan extra kostnad. Har du en dotter som studerar i Japan och en son som reser i Mexico kan Telenor Familj vara något för dig. Ett abonnemang för 2 personer kostar 349 kronor i månaden.

6. Kostnader till havs

Även till havs kan kostnaderna för mobilanvändande bli dyrt. Om er familj planerar att åka på kryssning eller liknande rekommenderar vi därför att ni läser detta avsnitt och ser över era mobilabonnemang. EU:s nya regler gäller endast på land. Om er familj däremot befinner er ute på en kryssning och inte har möjlighet att koppla upp er till en mobilmast riskerar ni att åka på kostnader för att era mobiler kopplar upp sig mot en satellitsändare istället. Om ni ska åka på kryssning bör ni därför kolla upp vad era mobilabonnemang har för avtal och erbjudanden. Telia har roaming med MCP vilket tillgängliggör international roaming som finns ombord många fartyg i Europa och kryssningsfartyg i bland annat Karibien.