Köpa och beställa Simkort/kontantkort – tips

Kontantkort är ett utmärkt sätt att hålla kostnaderna för mobiltelefonin i schack. Jämfört med abonnemang får du mer kontroll med ett kontantkort. En annan fördel är att kontantkort ger mer frihet. Du låser inte in i dig på långa planer utan kan byta plan och till och med byta mobilleverantör när du vill. När du ska köpa simkort/kontantkort finns dock några saker att tänka på. Nedan ser du tre saker att fundera kring och jämföra mellan olika kontantkort.

Operatör
Kontantkort
Samtal
Sms & Mms
Surf
Kostnad
 
Halebop

Startpaket
0-24 GB

0 :-
LÄS MER & BESTÄLL
Hallon

Startpaket
2-8 GB

0 :-
LÄS MER & BESTÄLL
Tre

Startpaket
0-50 GB

0 :-
LÄS MER & BESTÄLL
Telenor

Startpaket
0-50 GB

0 :-
LÄS MER & BESTÄLL
Telia

Startpaket
0-5 GB

0 :-
LÄS MER & BESTÄLL

Startavgift

Startavgiften är en kostnad som tillkommer varje samtal du ringer som besvaras av mottagaren (alternativt röstbrevlådan). Avgiften läggs på den totala kostnaden för samtalet och kan, i de fall minutpriset i övrigt är mycket lågt, vara en betydande del av kostnaden. Givetvis är det viktigast att kika på minutpriser inom och utom mobiloperatörens nät, men du bör även kika på startavgiften när du ska köpa kontantkort. Om det skiljer 30 öre i startavgiften mellan två kontantkort och du ringer 100 samtal per månad sparar du 30 kr i månaden på att välja det billigare alternativet.

Sms inom mobiloperatörens nät

Flera mobiloperatörer med kontantkort erbjuder gratis sms inom det egna nätet men tar i gengäld ut en kostnad för sms till andra nät. Om du skickar en mycket stor mängd sms till ett par, tre personer kan det vara en idé att välja samma mobiloperatör som dina kontakter.

Vilka belopp måste man tanka?

Hela idén med kontantkort är att du ska tanka på ditt kort med jämna intervall (normalt 30 dagar). Exakt hur mycket du behöver tanka på kortet med skiljer sig dock mellan olika kontantkort. Detta är en sak du bör kika på innan du bestämmer dig för ett visst kontantkort. Om du ringer och sms:ar mycket kan det också vara en idé att undersöka om du får billigare telefoni om du tankar på större belopp.